Je tu obdobie jesenného dozrievania šípok, ktoré sú výnimočné svojou chuťou, no aj obrovským prínosom zo zdravotného hľadiska. Ich preventívne a liečivé účinky sú totiž naozaj unikátne.
V prírode u nás zberáme šípky hlavne z ruže šípovej (Rosa canina). Tento druh sa niekedy nazýva aj ruža psia (z latinského slova caninus – psí). Je najrozšírenejšou botanickou ružou u nás, ktorá rastie v nížinách i vo vyšších polohách. Je skromná, darí sa jej na rôznych suchších, slnečných miestach, ako sú medze, rúbaniská, pozdĺž železničných tratí, na brehoch riek a pri plotoch.
Tvorí do 3 m vysoký ker charakteristického vzrastu, ktorý každý rok vyháňa oblúkovité ovisnuté výhony, ktoré sa v druhom roku rozkonárujú. Kvety sú ružové, z vnútornej strany biele, zriedkavo čistobiele. Šípky majú vysoký obsah vitamínu C. Dávame pozor, aby sme ich zberali ďalej od frekventovaných ciest a železníc – tam, kde nie je prostredie zamorené z výfukov áut. Šípky sa odporúča zberať po prvých mrazíkoch.
Prírodná lekáreň
V kuchyni sa už stáročia všestranne spracovávajú šípky pôvodných botanických ruží. V súčasnosti však môžeme využívať aj výhody šľachtených ovocných šípok. Jednou z najlepších je odroda s mimoriadnou veľkosťou šípok (3,5 cm) s výbornou chuťou, vyšľachtená na konzumné účely Ing. Jánom Šimánkom, CSc. Má pôvod u nás na Slovensku – v Bojniciach – a jej názov je Karpatia. Vyniká vysokým obsahom vitamínu C a malým množstvom semien.
Šípky veľkoplodých ruží, nazývané tiež dužinoplodé, obsahujú vitamíny skupiny B, K, P, flavonoidy, pektíny a 4 % minerálnych látok. Majú jeden z najvyšších obsahov vitamínu C (až do 1,7 %), a čo je dôležité, vitamín C je v stálej forme, takže sa neznehodnocuje ani pri tepelnom spracovaní. Šípky dužinoplodých odrôd sú vajcovité, po dozretí červené, lesklé, holé, mäsité a po prvých mrazoch mäknú, čo zvýrazňuje ich šípkovú chuť. Sú ideálne na čaje, marmelády, sirupy, džusy a vína. Na spracovanie okvetných lístkov a šípok uvádzame niekoľko starších i novších receptov.
Šípkové recepty
Šípková omáčka k múčnym jedlám
Na panvicu dáme 25 dkg šípkového lekváru alebo šípkovej zavareniny a za stáleho miešania postupne na túto zmes nalejeme 3 dl bieleho vína, pridáme kúsok celej škorice a menšie množstvo citrónovej kôry. Tesne pred bodom varu zmes odstavíme, precedíme cez sitko a osladíme. Primeranú sladkosť a hustotu upravujeme prevarenou vodou alebo vínom.
Šípková omáčka k mäsitým jedlám
Na panvici pripravíme bledú maslovú zápražku a zalejeme ju pripravenou zmesou z 0,5 l polievky, 0,5 l bieleho vína, 2 lyžíc šípkového lekváru, kúska celej škorice a citrónovej kôry. Všetko sa povarí a precedí. Iný spôsob prípravy spočíva v tom, že do 0,5 l vody dáme rozvariť hŕstku sušených vylúpaných šípok s kúskom škorice, 2 zrnkami klinčeka, 3 zrnkami nového korenia a kúskom citrónovej kôry. Dobre rozvarené šípky precedíme do maslovej bledej zápražky, ktorú sme si medzitým pripravili. Potom na všetko nalejeme 0,5 l polievkového vývaru a všetko za stáleho miešania krátko povaríme a odstavíme.
Šípkový lekvár
Vylúpané šípky poumývame a necháme vo vode 48 h. Občas ich premiešame. Potom ich úplne rozvaríme a precedíme cez sitko. Na 1 kg šípkovej kaše dáme 0,5 kg cukru. Následne ich prevaríme, pridáme čajovú lyžičku potravinárskej kyseliny citrónovej a nalejeme do zaváraninových pohárov. Zriedený lekvár môžeme použiť ako vynikajúci šípkový džús.
Šípkový likér
Zrelé šípky vyčistíme od semien a necháme ich zmrznúť. Potom na 0,25 l šípok nalejeme do fľaše 1 l čistého liehu a necháme všetko 14 dní stáť. Občas fľašu s obsahom premiešame. Na vylepšenie chuti môžeme pridať kúsok citrónovej kôry, 3 klinčeky a 2 zrnká nového korenia. Potom roztok cez hustú gázu precedíme a asi polovicu zmiešame s vychladnutým sirupom, ktorý pripravíme varením cukru a vody. Všetko premiešame, nalejeme do fliaš a uložíme.
Šípky na čaj
Šípky usušíme pri teplote do 60 °C a skladujeme na suchom a tmavom mieste. Nezabudneme odstrániť semienka – jemné chĺpky, ktoré ich obaľujú, môžu vyvolať alergickú reakciu.
Likér z okvetných lístkov ruží
Je vynikajúci, horkastý s veľmi príjemnou chuťou, podobnou horkým likérom. Pripravuje sa podobne ako šípkový likér. Miesto šípok použijeme väčšie množstvo okvetných voňavých lístkov z ruží.
Zavárané šípky
Zrelé, nie príliš mäkké šípky zbavíme semien a dôkladne preperieme vo vode. Potom na vylúpané šípky nalejeme horúcu vodu a vo vode ich necháme vychladnúť. Po vybratí necháme šípky na plátne odkvapkať. Rozvaríme 0,5 kg cukru v 1 l vody a šípky vložíme do sirupu za mierneho miešania. Pridáme čajovú lyžičku potravinárskej kyseliny citrónovej a po vychladnutí nalievame do fliaš.
Šípkové víno
Zbavíme sa vrchnej časti zdravých a zrelých šípok (približne 2 l) tak, že ju zrežeme a vytvoríme malý otvor. Šípky nasypeme do fľaše a nalejeme na ne 4 l vlažnej vody, v ktorej sme rozpustili 2 kg cukru. Fľašu postavíme na teplé miesto a obsah necháme vykvasiť. Po vykvasení sa tekutina – víno – zleje a lúhovanie zvyškov šípok sa môže ešte raz opakovať, ale len s polovicou cukrového roztoku. Takto pripravené víno má zlatistú, nádhernú farbu. Pri zmrznutých šípkach má víno červenkastú až hnedastú farbu.
Text a foto: František Glváč
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…