Akadémia krájania: Všestranný kuchársky nôž

Kvalitný kuchársky nôž je základom každej kuchyne. V kombinácii s jednoduchými krájacími technikami s ním ľahko zvládnete širokú škálu tvarov, veľkostí a textúr.

Nôž Fiskars, krájanie mrkvy

Veľkému kuchárskemu nožu sa tiež hovorí nôž šéfkuchára. A nie nadarmo, tento nôž zvládne naporcovať mäso, naplátkovať baklažán, nasekať šampiňóny alebo rozsekať najemno bylinky.

Krájanie na rovnaké kúsky

je dôležité najmä pri tepelnej úprave – pri rovnakej veľkosti sa všetky kúsky zeleniny spracovávajú rovnomerne a pri všetkých kúskoch tak ľahko dosiahneme rovnaký stupeň úpravy. Týmto spôsobom môžeme nakrájať cuketu, zemiaky, červenú repu alebo napríklad mäso do ázijských pokrmov i guláša.

Dôležité je upraviť pred krájaním surovinu do pravidelného tvaru tak, aby priečnymi rezmi následne vznikli rovnaké kúsky. Pri samotnom krájaní prsty skrčíme a zľahka ohneme. Surovinu držíme proti doštičke tak, aby boli nechty schované. Nôž oprieme o špičku a pravidelnými kolísavými pohybmi krájame naprieč.

Krájanie nožom Fiskars

Plátkovanie

Je vhodné všade tam, kde potrebujeme tenký pravidelný tvar. Takto pripravujeme baklažány a cukety na grilovanie alebo napríklad do zapečených pokrmov. Zrežeme pozdĺž, aby nám vznikla rovná plocha, pritlačíme mierne ohnutými prstami proti doštičke a krájame jedným ťahom noža od špičky pri využití celej dĺžky čepele.

Plátkovanie baklažánu nožom Fiskars

Sekanie šampiňónov, jahôd a podobne mäkkých surovín

Rozkrojíme pozdĺžne napoly, pridržíme skrčenými prstami a nožom pravidelnými pohybmi rovnobežne s doskou sekáme ako sekáčikom. Ak máme drevenú doštičku, nôž pritom vydáva charakteristické klikanie.

Sekanie šampiňónov nožom Fiskars

Sekanie najemno

Sekanie najemno používame pri bylinkách, kde je žiaduce mať ich veľmi najemno. Tento spôsob nájde využitie pri príprave byliniek do nátierok, bylinkového masla, plniek atď… Zväzok byliniek chytíme ohnutými prstami a so špičkou noža opretou o doštičku najprv pokrájame naprieč. Potom uchopíme opatrne nôž aj druhou rukou pri špičke a sekáme pokrájané bylinky kolísavými pohybmi pri súčasnom otáčaní noža dokola.

Sekanie najemno nožom Fiskars

Tip na záver: Naozaj bezpečne budete krájať iba s dobre nabrúseným nožom.

Viac nájdete na fiskars.sk.

 

Zdroj: FISKARS Polska Sp.z o.o.

Diskusie na tému článku