Svieže a zdravé vňate aj v zime: Ako postupovať pri nakličovaní v miskách?

Dávku hodnotných prírodných látok si v podobe sviežich vňatí neodoprime ani v chladnom období roka. Stačiť nám na to bude svetlý okenný parapet.

Čerstvo naklíčené výhonky žeruchy na dlani
Dávku hodnotných prírodných látok si v podobe sviežich vňatí neodoprime ani v chladnom období roka. Foto: Shutterstock

Na výsledok dokonca nebudeme musieť ani príliš dlho čakať. Naklíčené výhonky pozberáme už o 4 až 5 dní od výsevu. Využiť pritom môžeme rôzne spôsoby výsevu – najviac praktické je využitie nakličovacej misky, ktorú už dostať bežne kúpiť. Ako správne postupovať?

Krok za krokom: Ako naklíčiť žeruchu a rukolu

1. Naplníme misky vodou

Misky po okraj naplníme čerstvou a čistou vodou. Potom do nej položíme sitko, ktoré je súčasťou celého setu. Ideálne je mať poruke viac takýchto misiek.

Naplnenie misky na klíčenie vodou
Foto: Miro Pochyba

2. Posypeme sitko semenami

Sitko položíme na misku s vodou a rovnomerne ho posypeme semenami žeruchy či rukoly. Misku umiestnime na miesto pestovania. Pravidelne dopĺňame vodu.

Klíčky rukoly
Naklíčené výhonky rukoly Foto: Daniel Košťál

3. Udržiavame vlhkosť

Vňať žeruchy si však môžeme rýchlo a jednoducho vypestovať aj v kuchynských miskách naplnených navlhčenou buničitou vatou. Tú však treba udržiavať stále vlhkú.

Klíčky žeruchy
Naklíčené výhonky žeruchy Foto: Daniel Košťál

Galéria k článku

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba,  Daniel Košťál, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie