Chutné a sladké kivi je známe ako výdatný zdroj vitamínu C. Opýtali sme na skúsenosti pestovateľa, ktorému sa podarilo z jedného kra zozbierať až 10 kilo plodov.
Túto drevitú intenzívne rastúcu lianu pestujeme na pevnej opore, necháme ju porastať po pergole, altánku alebo podobnej konštrukcii, na akej pestujeme vinič.
Pri výbere druhu aj odrody sme obzvlášť opatrní. Sú totiž medzi nimi jednodomé, dvojdomé, samoopelivé aj cudzoopelivé rastliny.
Ako vybrať vhodnú odrodu
Ak máme málo priestoru v záhrade alebo môžeme pestovať len jeden kus kivi, vždy siahneme po jednodomej a samoopelivej odrode, inak sa ovocia nedočkáme. Keď je záhrada veľká, tak je dobré vedieť, že jedna samčia rastlina dokáže oplodniť až 7 samičích – pričom môžeme mať niekoľko samičích odrôd v rámci jedného druhu.
Na pestovanie vonku sú určené predovšetkým drobnoplodé kivi (Actinidia kolomikta, Actinidia arguta), znášajú v zime teploty do –25 °C. Veľkoplodé kivi, ako ich poznáme z obchodov, sú zástupcovia druhu Actinidia deliciosa. Znášajú v zime krátkodobo teploty do –15 °C a sú väčšinou dvojdomé. Niektorí záhradkári ich preto úspešne pestujú vo väčších skleníkoch.
Na pestovanie sú ideálne najmä naše južnejšie polohy, pretože kivi dozrieva koncom sezóny a využíva dlhšiu vegetačnú sezónu. Z jednej dospelej rastliny môžeme pozberať až niekoľko kilogramov ovocia.
Rez kivi môže byť zradný
Istou zradou pestovania môže byť rez. Dobrá správa je, že sa kivi dajú pestovať aj bez prísneho rezu, stačí na jar ostrihať príliš sa zahusťujúce výhonky, prípadne ho trochu skrátiť. V prípade prísneho tvarovania režeme kivi každoročne.
Základom je odstraňovanie vyplodených výhonov a prenesenie plodnosti na mladé výhony, ktoré zarodia v budúcom roku. Výhony nesúce kvety vyrastajú na minuloročných výhonoch. Je to podobný princíp ako v prípade viniča. Na prísne tvarované tvary sa hodia buď klasické plošné konštrukcie, alebo konštrukcie v tvare písmena T.
Plody sa hodia na konzumáciu v surovom stave, na výrobu džemov a v chladnom a tmavom priestore je možné odrody s hrubšou šupkou skladovať aj niekoľko týždňov. Jedlé sú aj po namrznutí, vtedy ich už však neskladujeme.
Mam velmi rada por - do salatov namiesto cibule atd. Len neviem ako ho pestovat,…