Rozhovor: Skúsenosť z pestovania kivi
Hoci srdcovkou pána Sitára zo Senca sú banánovníky, opýtali sme sa ho aj na vlastné skúsenosti s pestovaním kivi. Z jedného kra sa mu podarilo zozbierať naraz až približne 10 kg plodov.
Pán Sitár, ako dlho pestujete kivi?
Prvú rastlinu som si zakúpil už v 90. rokoch. Zasadil som ju k plotu, čo však treba zvážiť, lebo intenzívne rastie na všetky strany a sused to nemusí oceniť. Mne sa za to obdobie rozrástlo asi 8 metrov na jednu 8 na druhú stranu, beriem ho ako taký živý plot na drôtenom plote.
Lepšie je pestovať ho na pergole, avšak už pri stavbe pergoly treba počítať s tým, že rozrastená rastlina má počas vegetácie vysokú hmotnosť.
Odrody kivi sú buď cudzo- alebo samoopelivé. Spomínate, že máte jednu rastlinu, máte zrejme samoopelivú odrodu?
Áno, mám samoopelivú odrodu s chlpatými asi 3 cm drobnými plodmi. Keďže rastlina je na stanovišti už viac ako 30 rokov, má za sebou aj zimy so silnými mrazmi, ktoré sa za ostatné roky už nevyskytli. Vždy prezimovala bez problémov aj bez zimnej prikrývky.
Čo sa týka stanovišťa, pôdy a podmienok pestovania, ide o náročnú rastlinu?
Odroda, ktorú pestujem ja, je naozaj nenáročná, obzvlášť v porovnaní s banánovníkom. V období, keď som ju kúpil, som o kivi veľa nevedel, tak som ho jednoducho vysadil do záhrady do pôdy, ktorú tam mám.
Zo začiatku rastlinka rástla pomalšie, zakvitla približne v treťom roku po vysadení a zaplodila v piatom. Čím je staršia, tým intenzívnejšie rastie. Vytvára doslova spleť o seba sa ovíjajúcich výhonkov, ktoré upravujem rezom, bežne aj počas vegetácie.
Akým spôsobom sa má rezať kivi?
Hovorievalo sa, že kivi sa má rezať podobne ako vinič. Kto ho však reže presne ako vinič, má malú úrodu, pretože kvitne a plodí na minuloročnom dreve, ktorého väčšinu na viniči odstraňujeme. Preto ponechávam veľké množstvo minuloročných výhonkov, ktoré skracujem na päť pukov. Rastlinu každý rok vo februári trochu presvetľujem a zrezávam to, čo zavadzia.
Kedy je čas zberať plody?
Plody dozrievajú v októbri až začiatkom novembra. Predtým sú tvrdé a kyslé, neskoro na jeseň trochu zmäknú a sú sladké. Chuťovo sú intenzívne a veľmi blízke tomu, čo poznáme z obchodov. Keďže moje plody sú husto ochlpené, na rozdiel od niektorých drobnoplodých samoopelivých odrôd, konzumujem ich tak, že z nich vysajem dužinu, podobne ako keď konzumujeme egreše.
Dokonca neprekáža ani to, keď plody na rastline prejdú slabým mrazíkom, vtedy ešte viac zmäknú. Najviac sa mi urodilo z jednej rastliny okolo 10 kilogramov plodov.
To je krásna úroda z jednej rastliny. Čo ste s nimi robili?
Jedol som ich surové. Šúpať ich, aby som ich zbavil chĺpkov a nejako ďalej spracovával, by bolo príliš náročné. Keď ich však oberiem ešte pred zmrznutím, dajú sa aj skladovať. Vydržia mi aj zo dva-tri mesiace. Rozložím ich v jednej vrstve, napríklad na plechy na pečenie, a uložím do tmy a chladu.
Hnojíte kivi? Ako ho zalievate?
Nejako špeciálne ho nehnojím a zalievam len v tých najväčších suchách. Táto moja odroda je naozaj nenáročná, odolná a bujná liana.
Galéria k článku
Za redakciu sa pýtala Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock, archív Róberta Sitára
Zdroj: časopis Záhrada
Mam velmi rada por - do salatov namiesto cibule atd. Len neviem ako ho pestovat,…