Ako docieliť bohatú úrodu orechov? V rozhovore so skúseným pestovateľom vám odhalíme tajomstvo úspechu

Ako a kedy zbierať orechy

Kedy prichádza vhodný čas na zber?

Orech sa radí medzi ovocie, ktoré nezbierame zo stromu, ale zo zeme. Sám nám napovie, kedy dozrel – ak plody padajú na zem, je čas zberu. V závislosti od odrody orechy dozrievajú od konca septembra do konca októbra.

Ako môžeme zbierať orechy, aby sme ich nepoškodili?

Zbierame ich zo zeme, väčšinou ručne, aby sme ich mechanicky nepoškodili. V sadoch sa zbierajú pomocou špeciálnych strojov, ktoré „zametajú“ orechy spod korún stromov do stredu, špeciálnymi strojmi „vysávajú“ a ukladajú rovno do veľkobední. Existuje aj rolovací košík na paličke. Človek, ktorému sa nechce veľmi zohýbať, môže s touto pomôckou behať po záhrade, zbierať plody a nepoškodí ich škrupinu.

Prútený košík plný vlašských orechov
Úrodu orechov je potrebné spracovať a skonzumovať najneskôr do ďalšej sezóny. Foto: Shutterstock

Ako sušiť orechy

Je potrebné orechy sušiť? Ako dlho trvá proces sušenia?

Áno a je to individuálne. Možno niekoľko týždňov, treba to sledovať, lebo záleží na podmienkach, kde budem orechy sušiť.

Na uskladnenie orecha vyberáme tmavé a miesta, aby prišlo k správnemu uschnutiu plodu. Dôležité je orechy vyčistiť a odstrániť šupku. Je to nepríjemná práca, lebo naše ruky zostávajú niekoľko dní až týždňov čierno-hnedé. Ideálne, keď ich dáme do bežného vreca, ktoré je perforované alebo deravé, aby tam prenikal vzduch. Zavesiť ho môžeme na strop alebo hradu, aby orechy vo vreci prirodzene presychali, a potom ich následne lúpeme a konzumujeme. Určite nečakať ďalší rok-dva. Ideálne je v tom istom roku vylúskané orechy aj spracovať a skonzumovať, respektíve na jar alebo do novej úrody.

Moja mama, a každý to tak robí, ich dáva do pohárov, pridáva tam bobkový list alebo iný repelent kvôli muškám. Vrch pohára prekryje sieťovinou, vreckovkou alebo plátnom, aby sa dovnútra nedostali škodce.

Vylúskané orechy vydržia aj v mrazničke. Dôležité je ich konzumovať, nie príliš dlho uskladňovať. Aj tam sa môžu neskôr vyskytnúť neželané hnilobné procesy alebo plesne, ktoré sú mimoriadne nebezpečné aj pre človeka, keď ich konzumuje.

Teoreticky sa dajú skladovať dlhšie ako sezónu, ale to by som neodporúčal.

Skladovanie orechov vo vreci
Skladovanie orechov v jutových vreckách Foto: Shutterstock

Prečo sú orechy horké

Prečo orechy horknú? Môže za to nesprávny spôsob sušenia, skladovania alebo je to už plodom?

Je to v podstate spôsobené skladovaním. Orech prirodzene dozrieva v škrupine a v nej je mu lepšie, ako keď je vylúskaný. Prirodzene tak dochádza k oxidácii a následne k zhorknutiu. Nepríjemné je to kvôli chuti, ale zo zdravotného hľadiska to nie je zásadne zlé. Horšie, keď sa na plodoch orechov vyskytnú plesne. Mykotoxíny môžu skutočne človeku ublížiť, čiže takéto orechy neodporúčam konzumovať.

Malá pomôcka pre milovníkov orechov ako takých: Keď si kupujete orechy v obchodoch, správne by mali byť zabalené vákuovo. Nemali by byť položené vo vrecku. Prípadne kupujte orechy priamo od pestovateľa alebo z overeného zdroja, kde máte garanciu, že sú čerstvé. Vtedy, samozrejme, nemusia byť vákuovo zabalené.

Plesnivé orechy
Pleseň na orechoch Foto: Shutterstock

Využitie orechových listov

O orechoch sa tvrdí, že ich kvety a listy smrdia. Vieme využiť orechové listy aj napriek tejto vlastnosti? Môžu ísť orechové listy do kompostu?

Mne osobne orech vonia, rád pod ním sedím. Odpudzujúci zápach je skôr pre hmyz, žiaľ nie pre každý. Pre vrtivku orechovú to odpudzujúce nie je. Listy orechov sa bežne využívajú v bylinkárskej praxi, robia sa z nich rôzne tinktúry, čaje a nápoje, ktoré majú svoje priaznivé až liečivé účinky pre zdravie človeka.

Tiež by som rád vyvrátil názor, že opadané listy nie sú vhodné na kompost. Listy sa len ťažšie a dlhšie rozkladajú. Môžeme si pomôcť tak, že ich pokosíme, pozbierame kosačkou, ktorá ich rozseká na kusy, a tak ich dáme do kompostoviska. Potom sa prirodzene rozložia skôr aj s ostatnými časťami, ktoré používame na kompostovanie.

Choroby a škodce orechov

Ktoré choroby a škodce najčastejšie postihujú orech kráľovský?

Z chorôb by som uviedol dve, ktoré sa bežne vyskytujú na orechoch, a to je bakteriálna škvrnitosť a antraknóza listov. V prvom prípade o bakteriálnu chorobu, antraknóza je hubová choroba, a obe môžu zásadne ovplyvňovať kvalitu plodov alebo úrodnosť orecha. Predchádzame im aplikáciou klasických meďnatých prípravkov alebo prípravkov na báze medi, kedy ich pred pučaním a po odkvitnutí aplikujeme na listy. Možnosť ochrany ovplyvňuje, samozrejme, veľkosť stromu. Vášniví pestovatelia používajú postrekovače, ktoré majú podporu vzduchu alebo dokážu prípravok dopraviť v rámci koruny stromu. V sadoch sa začínajú využívať na postrekovanie aj drony.

Bežný záhradkár dokáže strom ošetriť postrekom. Treba vybrať správny postrekovač s podporou vzduchu, ktorý dosiahne aj do výšky 4 až 6 m. Samozrejme, keď budeme mať už 20-metrový strom, možné to nebude, ale s tým sa treba naučiť fungovať. Jeden rok bude lepší, jeden horší.

Zo škodcov je to v posledných rokoch vrtivka orechová, ktorá u nás veľmi negatívne ovplyvňuje úrody orecha. Má s ňou problém snáď každý, kto má orech. Na úspešnú ochranu je, ako pri každom škodcovi, potrebné pochopiť jeho životný cyklus. To nám dokáže pomôcť proti nemu bojovať a možno aj výrazne regulovať jeho škodlivý vplyv.

Vrtivka orechová má ,vďakabohu, len jednu generáciu do roka. Nemnoží sa až tak rýchlo, ale treba poznať jej životný cyklus: Muška kladie vajíčka do šupky orecha, kde sa neskôr vyliahnu larvy. Tie žijú zo šupky a poškodzujú plod. Následne orechy padajú k zemi a larvy sa dostávajú do pôdy, kde sa zakuklia a prezimujú. V podstate až niekedy v mesiacoch jún a júl vychádza z pôdy nová generácia mušiek a cyklus sa znova opakuje. Aby sme predišli problémom, môžeme v záhradách pôdu pod orechom prikrývať, a tak im zamedzíme prechod na strom.

Muška vrtivky orechovej
Vrtivka orechová Foto: Shutterstock

Do pôdy môžeme aplikovať aj prípravky na báze baktérií, ktoré zabijú larvy alebo mladé mušky, a tým regulujú ich výskyt. Ak už sa dostanú von a máme ich na strome, v prvom rade dáme na stromy takzvané lapače, feromónové alebo lepové doštičky, ktoré nám budú signalizovať ich výskyt.

Keď sa vyskytujú v krajnom množstve, z môjho pohľadu je najlepšie aplikovať klasické insekticídy. Odporúčal by som napríklad prípravok Spintor, ktorý sa bežne používa v ekologickom poľnohospodárstve. Nie je to klasický pesticíd, je na báze vírusu, ktorý dokáže túto mušku výrazne potlačiť. Potrebujeme rovnako ako pri fungicídoch dobrý postrekovač, aby sme dokázali pokryť čo najväčšiu plochu stromu. Samozrejme, insekticíd má trošku širší záber. Pri takýchto vzrastných stromoch som videl, že v zahraničí používajú klasické paintballové pištole. Do nábojov sa aplikuje insekticíd, strieľa sa do koruny stromov a obstrieľa sa kmeň a konáre. V prípravku je atraktant, ktorý škodcov priťahuje, a akonáhle sa dotknú plochy, kde sa náboj s insekticídom rozstrelil, škodcu zlikviduje.

A čo vlnovník? Ako vieme bojovať s ním?

V princípe rovnako. Viem, že niektorí ľudia možno skepticky pozerajú na chemické postreky, ale pri dodržaní správnych zásad sa nie je čoho báť. Ako prípravky môžeme aplikovať štandardné insekticídy proti týmto škodcom. Nie som veľkým fanúšikom bio, odvarov, žihľavy atď. Ale aby to nevyznelo dehonestujúco, tie vám veľmi nepomôžu škodcov zregulovať, skôr ako prevencia. Ak máme so škodcami skutočný problém, treba vybrať správny postrek, prípravok a ten aplikovať.

Prípravky sú aj na báze vírusov a lákadiel, ktoré nemajú v zásade negatívny vplyv na človeka. Samozrejme, dodržiavame pravidlá správnej aplikácie. Takže určite sa s tým dá bojovať, treba hľadať informácie, ale nie vyhýbaním sa postrekov.

Orech japonský a mandžuský

Orech kráľovský nie je jediný druh, ktorý vieme pestovať na Slovensku. Aké druhy orechov vieme pestovať aj u nás?

Ako prvé by som spomenul ázijské druhy orechov, konkrétne orech japonský a mandžuský. Orech mandžuský nie je z hľadiska plodov pestovateľsky atraktívny. Jeho škrupina je roztrieštená, ťažko sa lúska a podiel plodu je pomerne malý.

Významnejší je orech japonský, ktorému hovoríme aj srdcový orech – škrupina aj jadierko vo vnútri majú tvar srdca. Škrupina je pomerne hladká a dá sa dobre lúskať. Samozrejme, treba dodržať správnu metódu lúskania. Plod nie je taký členitý, ako sme zvyknutí pri vlašskom orechu. Ťažko sa vyberá hneď po rozlúsknutí, pretože obsahuje viac vody a jaderník lepšie vypĺňa vnútro škrupiny. Po zbere treba orech nechať vyschnúť, aby sa jadro zmenšilo, a potom sa dá pomerne ľahko lúpať.

Tento druh sa dá pestovať v našich lokalitách. Je atraktívny aj vďaka tomu, že tvorí početné kvetenstvá, na ktorých sa neskôr vytvára viac plodov, nie ako to poznáme pri orechu vlašskom, ktorý tvorí jeden-dva plody. Plody majú strapec niekoľkých orechov pokope a sú veľmi chutné. Pri vlašských orechoch sme zvyknutí na príjemnú mieru horkosti, tieto sú vyslovene sladké a horkosť im chýba.

Japonské orechy v tvare srdca
Plody orecha japonského Foto: Shutterstock

Význam lieskového orecha pre priemysel

Môžeme pestovať na Slovensku aj lieskovce?

Áno, dajú sa pestovať. Liesky poznáme aj z našich lesov. Prirodzene sa lieskový orech vyskytuje v Stredomorí, v teplých oblastiach nielen na pobreží, ale aj vo vnútrozemí. V Európe sú typické oblasti: Francúzsko, Taliansko, hlavne Balkán, kde sa pestuje vo veľkom. Bežne sa pestujú lieskovce aj v Ázii, Čile alebo v Argentíne.

Prvé zmienky o lieskových orechoch pochádzajú z obdobia 5000 rokov pred Kristom. Už vtedy sa pestovali, konzumovali a patria k základnej surovinovej báze, ktorú ľudia konzumujú po tisícročia.

Možno zaujímavá informácia: Lieskový orech je pestovateľsky významnejší ako orech vlašský. Asi každý z nás má rád známu orieškovú nátierku a možno si ani neuvedomujeme, aké množstvo lieskových orechov lieskových sa musí vyprodukovať na jej výrobu. Vďaka rodine, ktorá založila spoločnosť vyrábajúcu túto nátierku, vznikol celý priemysel okolo lieskového orecha. Pre predstavu, kvôli tejto pochúťke sa rozbehol celý proces šľachtenia, vývoja a výskumu.

Dnes poznajú pestovatelia lieskovcov vyše 300 odrôd a veľmi dbajú na ich chuťovú a zdravotnú stránku. V tomto biznise okolo nátierky pracuje vyše 3000 ľudí a len pre túto spoločnosť sa lieskové orechy vo svete pestujú na ploche vyše 750 000 hektárov. V Taliansku je to konkrétne 90 000 hektárov.  To sú čísla, ktoré si málokto vie reálne predstaviť. Vyše 600 000 farmárov, ktorí sa živia pestovaním lieskových orechov len preto, aby sme doma mohli mať pohár chutnej nátierky.

Chyba, ktorú robia pestovatelia orechov na Slovensku

Chceli by ste na záver niečo dodať alebo upozorniť na chybu, ktorej sa často dopúšťajú slovenskí pestovatelia orechov?

Jedinej chyby, ktorej sa možno dopúšťame je, že ich nesadíme. Povzbudil by som všetkých, aby sadili orechy aj iné stromy. Možno málokto vie, že ovocné stromy produkujú viac kyslíka ako bežné dreviny. Aj z tohto uhla pohľadu je dobré do krajiny sadiť akékoľvek ovocie, ktoré sa dá pestovať v tomto pásme. Teda sadí sa málo a mohlo by sa viac, aby naša krajina vyzerala krajšie.

Na záver by som sa chcel poďakovať za príležitosť zdieľať s vami poznatky, vedomosti a skúsenosti. Snáď vás to v niečom obohatí a posunie a poprial by som vám veľa pestovateľských úspechov.

Ďakujeme aj my za tieto pekné slová. Ak budete mať akékoľvek otázky v oblasti pestovania orechov, nezabudnite si kliknúť na naše fórum alebo magazín, kde pre vás vytvárame užitočné články.

Galéria k článku

Text: Michal Nigut, Eva Fačková
Rozhovor prešiel redakčnou úpravou
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku