Ako zvládnuť pestovanie čínskej papriky? Vyžaduje viac starostlivosti, no výsledok stojí za to

Kým kedysi sme na našom území takmer výlučne pestovali papriku ročnú, dnes pestujeme aj iné druhy. Obzvlášť pestovanie papriky čínskej je na vzostupe. Viete, ako na ňu?

Ako pestovať čínsku papriku
Napriek názvu „čínska“ nemá táto paprika priamy vzťah s Čínou. Foto: Shutterstock

Čínska paprika (Capsicum chinense) pochádza z tropických oblastí Južnej Ameriky, z územia, kde je dnes napríklad Venezuela či Kolumbia. Je známa svojimi extrémne pálivými odrodami, ako napríklad ‘Habanero’, ‘Trinidad Moruga Scorpion’ alebo ‘Bhut Jolokia’ (kríženec C. chinense × C. frutescens).

Napriek názvu nemá priamy vzťah s Čínou

Názov „čínska“ vznikol v minulosti pravdepodobne v súvislosti s historickými obchodnými cestami, ktoré spájali rôzne časti sveta. Okrem štipľavosti majú plody tohto druhu zvyčajne tenšiu dužinu. Typický je aj ovocný nádych v chuti, citrusový až kvetinový, čo sa využíva v jedlách, čerstvých aj konzervovaných marinádach a omáčkach. Hodí sa tiež na sušenie i do fermentovaných pokrmov.

Vedeli ste, že?

Papriky obsahujú vysoké množstvo flavonoidu apigenínu, ktorý pomáha pri tvorbe neurónov a posilňuje spojenia medzi mozgovými bunkami.

Rastlina sa vo svojej domovine trvalkou, dožíva sa približne 3 až 5 rokov, podmienkou je správne pestovanie a ochrana pred nepriaznivými podmienkami. V tropických podmienkach môže kvitnúť a rodiť počas väčšiny roka. Jej prezimovanie u nás nie je jednoduché, preto sa väčšinou pestuje ako jednoročná plodina.

Rastliny sú kríčkovité, s mnohými bočnými vetvami, ktoré nesú plody. Kým štipľavosť je pre tento druh typická, zaujímavosťou je, že existuje aj niekoľko nepálivých odrôd, napríklad ‘Aji Dulce’ alebo ‘Habanero Dulce’. Druhá spomínaná je vizuálne podobná na pálivé ‘Habanero’ a má výraznejšiu ovocnú chuť, ktorá je obľúbená v kuchyniach Karibiku a Latinskej Ameriky.

Pálivá paprika čínska v záhrade
Okrem štipľavosti majú plody čínskej papriky zvyčajne tenšiu dužinu a ovocnú chuť. Foto: Shutterstock

Pestovanie papriky čínskej od výsevu až po prezimovanie

Prenesene sa dá povedať, že papriky sú ako slečny, ktoré potrebujú našu starostlivosť. Pálivé papriky, obzvlášť paprika čínska a iné druhy, sú však ešte náročnejšie slečinky.

Výsev

Papriku čínsku vysievame do výsevného substrátu už začiatkom januára najlepšie do výsevnej nádoby (dá sa nahradiť „vaničkami“ z mäsa a pod.). Pri klíčení je dôležité udržiavať teplo 25 – 35 °C. Paprika ročná napríklad zvládne klíčenie aj pri 25 °C a klíči kratší čas, preto ju vysievame až počas februára, ak nemáme vykurovaný skleník.

V našich podmienkach je lepšie papriku čínsku pestovať v skleníku, s výnimkou južného Slovenska, inak budeme plody povedzme Habanera zberať až v septembri. Obyčajne ju pestujeme len počas jednej sezóny. Zle totiž znášajú zmenu miesta, ak by sme ich pestovali v nádobách a na zimu niekam prenášali a v druhom roku už v kvetináči dobre neprosperujú.

Vysievanie čínskej papriky
Pri klíčení je dôležité udržiavať teplo 25 – 35 °C. Foto: Shutterstock

Pikírovanie, výsadba, starostlivosť

Keď majú rastliny pekne vyvinuté klíčne lístky, tak ich pikírujeme do sadbovača, kde budú až do výsadby. Neskôr ich zo sadbovača presadíme  priamo na miesto v záhone, kde budú ďalej rásť. Namiesto sadbovača môžeme použiť aj kelímky či menšie kvetináče, v samostatných nádobách budú mať dostatok miesta a živín na ďalší rast.

V apríli sadenice otužujeme a von ich vysádzame až po posledných mrazoch a keď teplota pôdy stúpne na minimálne 15 °C. Ideálne obdobie je koniec mája alebo začiatok júna, do krytých pestovateľských podmienok skôr, teda približne v apríli.

Papriky sú náročné na vodu i živiny, pôdu okolo nich buď nastieľame, alebo okopávame a likvidujeme buriny.

Výsadba sadeníc čínskej papriky
Sadenice vysádzame von až po posledných mrazoch a keď teplota pôdy stúpne na minimálne 15 °C. Foto: Shutterstock

Zber a spracovanie úrody

Papriku čínsku zberáme, až keď sa plody zafarbia do svojej konečnej farby, ktorá môže byť červená, oranžová, žltá alebo fialová, v závislosti od odrody. Farba plodov je signálom, že paprika dosiahla svoju plnú zrelosť a je pripravená na zber. Zelené plody sú nezrelé a obsahujú menej chuťových látok a vitamínov.

Pri zbere používame nožničky alebo ostrý nožík, aby sme ich nepoškodili. Pri manipulácii s nimi sme opatrní, kapsainocidy môžu dráždiť oči a nos. Vyhýbame sa kontaktu s pokožkou a tvárou a používame rukavice.

Papričky spracovávame sušením, mrazením, nakladaním, konzervovaním, ale aj výrobou oleja, korenia. Sušením sa časť pálivosti stráca a trochu sa zmení aj chuť. Dajú sa i mraziť bez stopiek a prípadne bez semien, čím zachováme pálivosť aj chuť, no po rozmrazení sú mäkké. Pozor na používané pomôcky ako nožíky, misky či hrnce, pálivosť sa z nich ťažko odstraňuje.

Úroda čínskej papriky
V závislosti od odrody môže byť konečná farba paprík červená, oranžová, žltá alebo fialová. oto: Shutterstock

Prezimovanie čínskej papriky

Ako sme spomínali, papriku čínsku u nás zvyčajne pestujeme ako jednoročnú. Prezimovanie v nádobách má totiž úskalia.

V období, keď teploty klesajú pod 10 °C, kvetináč s rastlinou prenesieme do interiéru alebo skleníka. Zrelé plody oberieme a rastlinu trochu ostriháme. Ideálnym miestom pre prezimovanie je chladná, svetlá miestnosť s teplotou okolo 10 – 15 °C, napríklad zimná záhrada alebo skleník. Zálievku znížime, aby nehnili korene. Keď substrát vyschne, mierne zalejeme. V suchom prostredí ju počas zimovania rosíme.

V apríli ju začneme otužovať a koncom mája premiestnime von. Stáva sa, že počas zimovania časť listov opadne a že na konci zimy ju budeme musieť ešte trochu ostrihať.

9 odrôd čínskej papriky, ktoré odporúčame vyskúšať

‘Habanero Lemon’

Plody sú v technickej zrelosti svetlozelené a v botanickej žlté s výrazným leskom. Papričky majú tvar lampášikov, preto majú veľmi dekoratívny vzhľad.
SHU 500 000

Odroda čínskej papriky Habanero Lemon
‘Habanero Lemon’ Foto: SEMO

‘Habanero Orange’

Táto paprika je v technickej zrelosti zelená a v botanickej oranžová. Plody sú veľké 4 – 7 cm. Rastliny sú vhodné na pestovanie v nádobách.
SHU 600 000

Odroda čínskej papriky Habanero Orange
‘Habanero Orange’ Foto: SEMO

‘Habanero Red’

Plody sú v technickej zrelosti zelené a v botanickej červené. Rastliny sú nižšieho vzrastu, bohato rozvetvené. Dobre sa pestujú aj v nádobách.
SHU 300 000

Odroda čínskej papriky Habanero Red
‘Habanero Red’ Foto: SEMO

‘Habanero Chocolate’

Hnedočervené plody nepravidelného tvaru sú veľké 4 – 7 cm. Rastlina s plodmi je veľmi dekoratívna. Dobre sa pestujú aj v nádobách.
SHU 450 000

Odroda čínskej papriky Habanero Chocolate
‘Habanero Chocolate’ Foto: SEMO

‘Naga Morich Red’

Patrí k najpálivejším papričkám na svete. Plody sú tenkostenné, predĺžené, dozrievajú zo svetlozelenej do červenej farby. Rastlina má nízky, rozložitý rast.
SHU 1 050 000

Odroda čínskej papriky Naga Morich Red
‘Naga Morich Red’ Foto: SEMO

‘Trinidad Moruga Scorpion Red’

Vyznačuje sa zvrásnenými turbanovitými plodmi s typickou výraznou špičkou. Plody sú veľké 4 – 5 x 2 – 3 cm, v botanickej zrelosti červené.
SHU 1 200 000

Odroda čínskej papriky Trinidad Moruga Scorpion Red
‘Trinidad Moruga Scorpion Red’ Foto: SEMO

‘Bhut Jolokia RedSM

Ide o hybrid Capsicum chinense x Capsicum frutescens dorastajúci 1 – 1,5 m. Plody sú 5 – 8,5 cm dlhé, dozrievajú do červenooranžovej farby.
SHU 1 050 000

Odroda Bhut Jolokia Red
‘Bhut Jolokia RedSM’ Foto: SEMO

‘Condor´s Beak’

Plody sú dlhé 3 – 5 cm. Zahnutým tvarom pripomínajú zobák kondora. Mladé sú jasné fialové, neskôr oranžové a nakoniec sýtočervené.
SHU 80 000 –120 000

Odroda čínskej papriky Condor´s Beak
‘Condor´s Beak’ Foto: SEMO

‘Cheiro Roxa’

Drobné plody (1,5 × 1 cm) v tvare malého turbanu dozrievajú z temnofialovej do jemnej fialovoružovej farby. Rastliny sú vyššie.
SHU 200 000 – 250 000

Odroda čínskej papriky Cheiro Roxa
‘Cheiro Roxa’ Foto: SEMO

Galéria k článku

Text: redakcia v spolupráci so SEMO
Foto: isifa/Shutterstock, SEMO
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: čili | paprika

Diskusie na tému článku