Ako pestovať zemiaky? S dlhoročnou záhradkárkou sme rozobrali všetko, čo potrebujete vedieť o tradičnej plodine

Škodce a choroby zemiakov

O ktorých škodcoch a chorobách zemiakov by sme mali vedieť?

Spomínali sme už mandelínku. Ak je ich väčší výskyt, počas sezóny sa nevyhneme liahnutiu lariev, ale môžeme ich naďalej zbierať ručne (dospelce aj larvy). Zvykli sme ich striasať do vedra. Vňať nebola až tak krehká a vydržala, keď sme sa ich snažili oklepať. Pokiaľ máme veľký záhon alebo sme to nestihli a zemiaky sú veľmi napadnuté, môžeme použiť chemický postrek proti pásavke zemiakovej.

Dnes máme k dispozícii aj prírode blízke postreky, ktoré by mali na pásavku účinkovať. Medzi ne patrí napríklad insekticíd s účinnou látkou Spinosad. Mandelínka je však škodca, ktorý sa celkom náročne likviduje. Má niekoľko generácií za rok, preto aj vajíčka objavujeme niekoľkokrát počas sezóny a opakovane ich ničíme rozpučením.

Ako môžeme bojovať proti drôtovcom?

Dočítala som sa o jednom tipe – nakoľko sa drôtovce ťažko chemicky likvidujú, priamo pri vysádzaní do jamky alebo ryhy môžeme použiť postrek s baktériami, ktoré by mali eliminovať drôtovce.

Dôležité je tiež striedanie plodov na záhonoch. Zemiaky pestujeme na záhone raz za 3 – 4 roky. Pokiaľ máme vysoký výskyt drôtovcov, môžeme použiť spomínané bakteriálne prostriedky, ktoré nezlikvidujú všetky drôtovce, ale ich väčšiu časť. Prípadne sa úplne vyhýbame pestovaniu koreňovej a hľuznatej zeleniny, povedzme 3 – 4 roky.

Drôtovec je tvrdá larva, ktorá robí dierky do zemiakov. Napadnuté zemiaky vieme použiť, stačí odkrojiť dierky. Bohužiaľ, vzniká otvorená rana a zemiak v pôde môže byť náchylnejší na hnitie. Najhoršie na drôtovcoch je, že nám ovplyvňuje aj skladovanie zemiakov. Dierku si na zemiakoch nemusíme všimnúť a pokiaľ ich zamiešame medzi tie zdravé, začnú nám hniť a kaziť sa.

Čo s plesňou zemiakovou?

Pleseň zemiaková je veľmi nebezpečná choroba a zdecimuje rastlinu veľmi rýchlo. Napáda vňať aj hľuzy, ktoré môžu kompletne odhniť. Prípadne sa choroba dostane dovnútra, zemiak môže vyzerať dobre, ale odhnije nám neskôr v sklade. Väčšinou, zvlášť v lokalitách, kde sa vyskytuje alebo v daždivom počasí je dobré spraviť preventívne postreky priamo na list – podobne ako pri paradajkách.

Existujú aj rôzne ekologické postreky, ktoré fungujú preventívne. Možno nie sú stopercentne účinné ako tie chemické, ale pokiaľ by sme v určitom období použili chemický postrek a plesni zabránili, nemusíme sa toho až tak báť. Striekame len vňať. Zároveň prejde dosť dlhá doba od postreku po zber zemiakov, dovtedy sa chemický postrek rozpadne. Máme aj postreky na princípe, že sa rastlina povlečie baktériou, prípadne postreky na báze oleja, ktoré by mali fyzicky brániť tomu, aby sa spóry plesne usadili na rastline. Musíme ju ale veľmi dobre postriekať.

Pleseň zemiaková na listoch zemiakov
Foto: Shutterstock

Problémy pri pestovaní zemiakov

Čo robiť, keď zemiaky nekvitnú?

Častokrát je to odrodová záležitosť. Sú aj také, ktoré nekvitnú.

Prečo zemiaky černejú?

Áno, to je prípad mnohých druhov zeleniny, dokonca aj ovocia. Hovorí sa, že oxidujú. Obsahujú látky, ktoré sa vplyvom vzduchu a kyslíka menia a mení sa zároveň aj farba. Je to hlavne vizuálny problém, ale je vhodné ich pri šúpaní hneď automaticky dávať do vody.

Čo robiť, aby sme mali väčšie plody?

Dbáme na kvalitné hnojenie a zálievku. Pamätám si, že my sme nemali studňu a tak sme zemiaky nepolievali. Posledný rok, kedy sme ich pestovali, bol rok sklamania. Nemali sme ich ako polievať, lebo sme nechceli na veľký záhon využívať pitnú vodu. Vtedy sme pozbierali veľmi maličké zemiaky a s ich pestovaním sme prestali.

To je veľmi demotivujúce, keď sa tomu človek venuje celú sezónu.

Áno, áno. Máme teraz extrémne suchá a pokiaľ nechcete celú sezónu používať veľmi veľa pitnej vody, treba pestovanie zemiakov dobre zvážiť. U nás to bol posledný rok, kedy sme ich pestovali.

Zber a skladovanie zemiakov

Kedy je zemiak pripravený na zber?

V podstate vtedy, keď nám uschne vňať. Výhodou veľmi skorých a skorých odrôd je, že ich môžeme zbierať už v júni/júli, keď im zelená vňať začína jemne žltnúť alebo začína kvitnúť či odkvitá. Takto ich vieme zbierať počas celého leta. Priebežne zberáme skoré, poloskoré odrody na letné spracovanie. Prednostne vyberáme kusy, ktoré žltnú.

Čo sa týka neskorých zemiakov, tiež sa stáva, že nezožltne a nezoschne celý rad naraz. Prednostne vyberáme kôpky, kde zemiak začal usychať alebo úplne. Ak už vyschne celý riadok, pozbierame ich naraz, a to je koncom septembra/začiatok októbra.

Ak zemiaková vňať začína vädnúť, je to znamenie, že prichádza času zberu?

Pozor, nie je vädnutie ako vädnutie. Keby nám vädne zelená vňať, niečo nie je v poriadku. Pravdepodobne prišlo k napadnutiu zemiaku a musíme zistiť príčinu. Hľuzy zemiakov obľubujú hrýzť myši a potkany, najmä ak sme blízko poľa, kde sa práve pozberalo obilie alebo iná úroda, a oni tým prišli o potravu. Pokiaľ začne vňať žltnúť a trošku vädnúť, je to znamenie na začiatok zberu.

Ako skladovať zemiaky, keď ich pozberáme z pôdy?

Na zber zemiakov je lepšie si vybrať suchší, slnečný deň, keď nie je veľmi premočená pôda. Mokré zemiaky rozhodne nepatria do skladu. Niekedy sa nevyhneme ani daždivému počasiu, preto ich ešte ručne preberáme, či už ich pozbierame suché alebo mokré. Každý zemiak preberieme, nakopnuté, mechanicky poškodené dáme zvlášť a spotrebujeme čo najskôr. Do druhého radu dáme napadnuté drôtovcami.

Pri triedení sa ešte zbavujeme kameňov, hrudiek pôdy a nalepenú hlinu sa snažíme ošúchať. Tiež triedime zemiaky podľa veľkosti. Menšie od 2,5 do 6 cm odložíme na sadbové zemiaky, ostatné môžeme dať do jednej kopy na skladovanie. Na jar si tak uľahčíme prácu a nemusíme v sklade preberať zemiaky a vyberať tie sadbové.

Roztriedené zemiaky necháme pod strechou, nie na svetle (zakryjeme ich starým kobercom alebo plachtou), a necháme ich preschnúť vnútri garáže alebo pod pergolou. Robíme tak hlavne vtedy, keď sme ich museli vyberať za mokra. Do skladov by mali ísť zemiaky pekne suché. Pivnicu vyberáme takú, kde je vyššia vlhkosť až do 90 %. Na dlhodobé skladovanie by mala byť teplota okolo 5 – 6 °C. Dôležité je, aby sme neskladovali zeleninu spolu s ovocím, hlavne s jablkami. Jablká produkujú etylén, ktorý môže spôsobiť klíčenie zemiakov, čím sa hľuzy vyčerpávajú a vädnú.

Môžeme skladovať zemiaky, keď bývame v byte a nemáme pivnicu? Aké stanovisko im máme nájsť v interiéri?

Veľmi zaujímavá otázka. Zemiaky zo záhrady, ktoré dávame skladovať, nikdy neperieme a neumývame. Vždy na nich ostáva jemný povlak pôdy. V bežných obchodoch kupujeme prané zemiaky, tak isto aj mrkvu. Prané zemiaky nie sú vhodné na dlhodobejšie skladovanie, pretože začnú hniť. Vieme ich odložiť do chladničky, do spodnej zásuvky určenej na zeleninu, kde vydržia dlhšie. Záleží od toho, či zemiak mal v sebe alebo na šupke nejaké choroby, ako dlho bol skladovaný a tak ďalej.

Pokiaľ by sme chceli zemiaky skladovať dlhšie, môžeme ísť na jesenný samozber zemiakov, kúpiť si 20 kilo a skladovať ich v pivnici v paneláku. Ale zakryjeme ich kobercom. V panelákových pivniciach je dosť teplo, takže budú mať tendenciu klíčiť, ale skôr než by došlo k vyklíčeniu, stihneme ich skonzumovať.

Zber zemiakov zo záhrady
Foto: Shutterstock

Využitie zemiakovej vňate a naklíčených zemiakov

Vieme využiť zemiakovú vňať?

Nestretla som sa s tým, že na čo by sme ju vedeli využiť. Je dobré vedieť, že zemiakovú vňať pri pestovaní nezastrihávame, kvety ani plody. Plody nám nevadia, sú v nich semienka, ktoré nepoužívame ďalej. Ak je zemiaková vňať zdravá, môžeme ju dať do kompostu, kde sa ďalej rozloží.

Môžeme jesť naklíčené zemiaky?

Klíčky zo zemiakov nejeme. Stretávam sa aj s radou: naklíčené zemiaky nekonzumovať. My sme celý život robili a stále robím, že klíčky vylámem a pokiaľ nie je výrazne zvädnutý alebo zelený, zemiak dobre olúpem. Ak je tam aj miesto klíčenia, trochu viac ho podoberiem špičkou nožíka a vyberiem korienok klíčka.

Uzavrela by som tak, že je to na zvážení každého z nás. Je riziko, že človeku môže prísť zle?

V tom množstve, v akom ich konzumujeme, si myslím, že nie. Záleží, ako sú naklíčené zemiaky. Ak sú veľmi naklíčené, scvrknú sa, zvädnú a to je zemiak, ktorý nemá hodnotu. Aj v pivnici, kde sa na jar zvykne teplota zvyšovať, nám bežne začnú nakličovať. Ak očko špičkou nožíka vylúpneme, podľa skúseností si myslím, že ich môžeme bez problémov ďalej použiť v kuchyni.

Galéria k článku

Text: Monika Felixová, Eva Fačková
Rozhovor prešiel redakčnou úpravou
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku