V auguste dozrieva zelenina a v úžitkovej záhrade je množstvo práce. Okrem zberu, ktorý treba vykonávať podľa určitých pravidiel, je dôležité venovať sa aj ochrane, zalievaniu a prihnojovaniu. Na toto určite pri uhorkách, cuketách a patizónoch nezabudnite.
Náročnosť: **
Čas: do 1 hodiny
Ľudia: 1
Obdobie: leto
Postup
1. ZÁLIEVKA
Počas leta výdatne zavlažujeme odstátou vodou, ideálne dopoludnia a podmokom. Ak je porast hustý, snažíme sa aspoň o to, aby sa voda nedostala na listy.
2. HNOJENIE
Uhorky pravidelne a počas celej sezóny prihnojujeme. Používame špecializované hnojivá na plodovú zeleninu, ktoré obsahujú aj stopové prvky.
3. KONTROLA
Ak nájdeme suché, poškodené, slnkom spálené alebo choré listy, ihneď ich odstraňujeme. Je to zároveň aj jedna z ciest, ako sa vyhnúť rozvoju rôznych ochorení.
4. PLESEŇ UHORKOVÁ
Táto hubová choroba ukončí predčasne rast uhoriek a môže byť príčinou ich úhynu. Zabránime tomu včasným zásahom účinným fungicídom. Domáci recept proti plesni uhorkovej je postriekať rastliny mliekom zriedeným s vodou v pomere 1:1.
5. ŠKODCOVIA
Uhorky na záhone napádajú vošky a bzdôšky, v skleníku zasa molice, roztočce a strapky. Likvidujeme ich insekticídom hneď, ako zistíme napadnutie. Aj proti týmto škodcom sa dá zakročiť pomocou domácich výluhov. Recepty nájdete v článku Bioochrana záhrady svojpomocne: Týchto 30 rastlín vám pomôže .
6. ZBER
Pravidelným zberom plodov uhoriek podporujeme tvorbu ďalších. Uhorky zberáme pomocou nožníc a v čase, keď majú plody dĺžku približne 8 cm.
7. BURINA
Samozrejmosťou by pri pestovaní uhoriek malo byť pletie záhonov a pravidelné kyprenie pôdy. Ku korienkom sa tak dostane vzduch a uhorky prosperujú.
8. CUKETY
Najlepšie chutia vtedy, ak majú dĺžku 15 cm. Niektoré však môžeme nechať aj väčšie. Aj tu platí, že pravidelným zberom plodov podporujeme tvorbu ďalších.
9. PATIZÓN
Patizóny zberáme odrezávaním alebo opatrným vylamovaním. Nezabudnime odstrániť aj zvyšok kvetu, môže totiž spôsobiť hnilobu uskladnených plodov.
10. DREVOVLNA
Praktickou pomôckou pri pestovaní plodovej zeleniny je drevovlna. Ak ju rozprestrieme okolo rastlín, plody nebudú v priamom kontakte s vlhkou pôdou.
11. ZBER KVETOV
Málo rozšírené v našich končinách je vyprážanie cuketových kvetov. Je to skutočná lahôdka a ďalšia možnosť, ako využiť cuketu v kuchyni.
Dobré rady
Letný výsev zeleniny
Na uvoľnené hriadky v zeleninovej záhrade môžeme vysievať počas leta semená špenátu, hlávkového šalátu, reďkovky, čakanky, okrúhlice, cibule, valeriánky či kôpru. Z prezimujúcich druhov môžeme vysiať napríklad karotku, petržlen alebo paštrnák. Nasledujúcu jar budeme mať úrodu k dispozícii skôr. Výhodou jesenného výsevu týchto rastlín je výborné využitie skorej jarnej vlahy.
Príprava a starostlivosť
Hriadky na letný výsev zeleniny nemusíme špeciálne pripravovať. Ak sme sa o zeleninu dobre starali, pôda má drobnohrudkovitú štruktúru a je bez burín. Stačí hriadky vyčistiť, jemne prekypriť a vysiať semená do riadkov, kôpor môžeme vysiať naširoko. Nezabudnime na zavlažovanie. Prihnojovanie často ani nie je potrebné. Ak napríklad vysievame na hriadku po hrachu či fazuli, pôda je kvalitne zásobená živinami, hlavne dusíkom. Po výseve až do vyklíčenia zakryjeme záhony bielou netkanou textíliou.
Termín
Zeleninu na jesenný zber je ideálne vysievať okolo polovice augusta, takmer hneď po zbere zeleniny a likvidácii starého porastu. Reďkovku, cibuľu, čakanku a valeriánku sejeme aj začiatkom septembra. Prezimujúce zeleniny môžeme siať počas septembra aj začiatkom októbra, kým neprídu prvé mrazy.
Text a realizácia: Daniel Košťál, redakcia
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Zdravím, viete mi poradiť, resp. potvrdiť, či je to mangold alebo niečo iné?…