Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu tak, aby vydržali čo najdlhšie

Chladné a sychravé jesenné počasie sa postaralo o to, aby sme zo záhrady postupne zozbierali všetko, čo sme počas tohtoročnej záhradkárskej sezóny vypestovali. Viete, ako úrodu teraz správne uskladniť?

Zelenina na poličke v pivnici

Na stromoch ešte zostali neskoré odrody jabĺk a hrušiek, v zeleninových záhonoch ešte dorastajú posledné kusy tekvíc, koreňovú zeleninu stačí vybrať ako poslednú a v zemi je ešte aj druhá úroda niektorej zeleniny, ktorá potrebuje krátky čas na to, aby úplne dorástla. Aj vy sa už pripravujete na zimu tým, že sa snažíte uskladniť čo najefektívnejšie každý druh ovocia a zeleniny?

Cesnak a cibuľa v pivnici

Uskladňujte iba zdravé a čisté plody

Ako prvé si treba prebrať všetky druhy ovocia a zeleniny, vytriediť z nich poškodené, nahnité a špinavé kusy. Aj poškodené plody sa dajú skladovať, no nevydržia dlho, takže ich treba umiestniť tak, aby sa spotrebovali čo najskôr. Plody špinavé od hliny, napríklad koreňovú zeleninu, očistíme len pomocou rukavice tak, aby sme ich zbavili najväčšej špiny. Neodporúča sa umývanie úplne na čisto s vodou.

Pred samotným uskladnením je ešte vhodné, aby sa zelenina a ovocie zo záhrady presušili prirodzene na vzduchu. Pozor si treba dať aj pri plodoch, ktoré zasiahol mráz. Proces kazenia sa v nich začne veľmi rýchlo, takže sa neoplatí uskladňovať ich medzi ostatnými zdravými druhmi. Tiež nie je vhodné skladovať príliš malé kusy. Tie sa zvyknú rýchlo zosušiť, takže ich postupne vyhodíte medzi prvými.Pivnica s uskladnenou zeleninou a ovocím

Pozor na miešanie niektorých druhov ovocia a zeleniny

Ak chcete predísť rýchlemu dozrievaniu ovocia, určite oddeľte od ostatných druhov ovocia a zeleniny jablká. Tie majú totiž schopnosť pomôcť rýchlejšie dozrievať akémukoľvek ovociu a zelenine v blízkosti. Taktiež je ideálne, ak na ovocie použijete nízke prepravky, do ktorých ukladáte ovocie iba v jednej vrstve, napríklad jablká stopkou nadol. Takto prehľadne si viete skontrolovať v akom stave ovocie je a v prípade, že niektorý kus začne hniť, rýchlo ho uvidíte a vyhodíte, čím zamedzíte hnitiu susedných kusov. Niektorí záhradkári dokonca balia jednotlivé kusy ovocia do papiera, kvôli vlhkosti.

Výnimku pri vrstvení uskladnenia tvoria napríklad zemiaky. Tie dokážete uskladniť aj vo veľkom množstve na sebe vo väčších prepravkách. Stačí ich očistiť od hliny a nechať voľne vysušiť a vytriediť ich od nahnitých kusov.

Zemiaky v bedničkách

Pripravte si vhodné prepravky a debničky

Výber vhodných nádob na uskladnenie nám zabezpečí polovicu úspechu v skladovaní. Veľmi obľúbené sú predovšetkým plastové prepravky, no čoraz ekologickejšie uvažujúci záhradkári použijú aj drevené alebo kartónové debničky a krabice. Nevýhodou týchto debničiek je riziko vlhkosti, takže sú vhodné viac na ľahšie druhy ovocia a zeleniny.

Veľkou výhodou plastových prepraviek je ich stohovateľnosť, pretože sa dajú jednoducho na seba ukladať a vydržia aj ťažšie hmotnosti. Navyše cez ich malé dierky prúdi vzduch, čo je pre uskladnenie ovocia a zeleniny ideálne, aby sme predišli plesniveniu a vlhnutiu zeleniny a ovocia. Pred samotným použitím ich všetky dôkladne vyčistíme a necháme vysušiť.

Zelenina uskladnená v debničkách, tekvice

Koreňová zelenina sa uskladňuje v piesku

Koreňová zelenina je špecifická tým, že vydrží na jesennom záhone naozaj poriadne dlho, niektoré druhy paštrnáku dokonca vedia prezimovať aj priamo v záhrade za predpokladu, že neudrie silný mráz. Mrkva a petržlen vydržia čerstvé dlhšiu dobu vtedy, ak sa uskladnia v piesku. Mrkvu, petržlen alebo paštrnák zastrihneme približne 1 cm nad vrcholom a napicháme do sypkého piesku až do okraj. Takýmto spôsobom vám vydrží dlhšie napríklad aj kaleráb. Ten vyberte zo záhrady a aj s koreňom uskladnite v prepravke s pieskom tak, že práve jeho koreň bude v piesku zasypaný. Vrchné listy samozrejme zrežeme.

Zelenina uskladnená v pivnici

Nezabudnite na vyčistenie priestorov

Či už máte doma kvalitnú podzemnú pivnicu, alebo skladujete ovocie a zeleninu v malej špajze, nezabudnite na dôkladné upratanie a vyčistenie skladovacích priestorov. Začnite zametaním smetí, odstránením pavučín a utretím prachu z regálov a môžete pokračovať aj dezinfekciou. Tú robili napríklad naše babičky pomocou vápna, ktorým bielili celú pivnicu. Ak sa na stenách nachádza pleseň, určite použite špeciálne prípravky proti plesni, poriadne miestnosť vyvetrajte a až následne do nej ukladajte ovocie a zeleninu.

Cesnak sušiaci sa dole hlavou

Nepodceňujte pravidelnú kontrolu

Ako to býva pri všetkom, vždy je potrebné kontrolovať stav uskladneného ovocia a zeleniny. Ideálne je, ak je prístup ku každému druhu čo najlepší. Pomôcť sa dá napríklad už spomínanými stohovateľnými prepravkami. Znehodnotené kusy ovocia a zeleniny ihneď vyhazujeme, aby sa hniloba nerozšírila na ostatné kusy.

Či už skladujete svoju úrodu v kvalitnej podzemnej pivnici, v tmavej komore alebo bývate v byte a na uloženie zeleniny používate iba chladničku, alebo máte po ruke len malý priestor panelákovej pivnice, základom je uskladniť iba pekné zdravé kusy ovocia a zeleniny. Tie je ideálne udržať pri stabilnej teplote, ktorá by nemala klesnúť pod nulu a nemala by sa tiež vyšplhať nad 10 stupňov. Taktiež je treba zabezpečiť pravidelné vetranie týchto priestorov.

 

 

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku