Doprajte zelenine počas leta vzduch! Takto predídete aj hubovým chorobám

Väčšinu zelenín počas sezóny neošetrujeme rezom či zaštipovaním, existujú však výnimky, kde je to žiaduce. Ktorých druhov sa to týka?

Vyštipovanie zálistkov paradajok
Najznámejšie je vyštipovanie zálistkov tyčkových paradajok. Foto: Shutterstock

Asi najznámejšie je vyštipovanie zálistkov tyčkových paradajok, ktorému sa venujeme priebežne. Odstraňujeme na nich tiež postupne žltnúce spodné listy. Pozor, každého zdravého listu je škoda.

Menej známe je prevzdušňovanie rastlín baklažánov, uhoriek a čiastočne aj paprík. Z rozrastených baklažánov odstránime niekoľko spodných a aj zahusťujúcich listov. Z paprikových rastlín odstraňujeme väčšie žltnúce listy.

Potrebné je to aj pri uhorkách, pri ktorých zahustenie prispieva k rozšíreniu hubových chorôb. Priebežne odstraňujeme spodné listy, najmä ak na nich vidíme známky chorôb a žltnutia. Pri vertikálnom pestovaní hadoviek a šalátoviek v skleníku či vo fóliovníku odstraňujeme aj bočné výhony, inak budeme mať zanedlho hustú spleť výhonkov a listov.

Zo zelenín vždy dôkladne odstraňujeme aj žlté, nevyvinuté či hnijúce plody. Aby sme dopestovali primerane veľké baklažány, na jednej rastline ponecháme len štyri až päť plodov.

Vhodné obdobie na prevzdušňovanie niektorých zelenín: jún – september

Krok za krokom: Ako prevzdušniť niektoré druhy zelenín

1. Baklažány

Keď sú rastliny baklažánov husté, odstránime z nich zopár listov. Rastlinu tak prevzdušníme a presvetlíme.

Odstraňovanie listov z rastliny baklažánov
Foto: Shutterstock

2. Uhorky a iné tekvicovité rastliny

Spodné listy uhoriek a iných tekvicovitých rastlín bývajú napadnuté chorobami a usychajú. Pravidelne ich odstraňujeme.

Odstraňovanie spodných listov uhoriek a tekvicovitých rastlín
Foto: Shutterstock

3. Plodová zelenina

Z plodových zelenín priebežne odstraňujeme aj nevyvinuté i poškodené plody, skôr ako začnú hniť či plesnivieť.

Odstraňovanie nevyvinutých a poškodených plodov
Foto: Shutterstock

TOP TIP

Nástroje a pomôcky udržiavame čisté a ostré, čím minimalizujeme riziko šírenia škodcov a chorôb. Pri pestovaní v skleníku je to o to dôležitejšie, pretože sa tam nevyskytuje toľko prirodzených predátorov proti škodcom ako vonku. Medzi časťami záhrady alebo medzi rastlinami dezinfikujte nástroje. Podľa potreby ich naolejujeme a čepele nabrúsime mokrým alebo suchým kameňom.

Brúsenie čepelí záhradníckych nožníc
Čepele záhradníckych nožníc pravidelne olejujeme a dezinfikujeme. Foto: Shutterstock

Takto režeme aj…

Väčšina záhradných rastlín, aj zelenín a byliniek, profituje z udržiavania vzdušného porastu. Je to základné pravidlo prevencie pred hubovými chorobami. Niekedy tým, že včas spozorujeme a odstránime chorobu alebo škodcu na rastline, zabránime ich rozmnoženiu.

  • Z rastlín papričiek čili aj papriky, ktoré sú husté, môžeme odstrániť niekoľko listov smerujúcich dovnútra. Listy nad plodmi však nechávame, aby ich nepopálilo slnko.
  • Z tekvíc a cukiet priebežne likvidujeme žltnúce staré alebo múčnatkou napadnuté listy.
  • Mnohé z byliniek po zbere kvetov alebo vňate opäť vypučia a budú v záhonoch pôsobiť mlado a sviežo. Preto aj keď ich aj neplánujeme zberať, i tak ich zmladíme.

Galéria k článku

Text: Ing. Monika Felixová, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku