Záhrada spí a produkty našej práce už máme uskladnené. Ako však dosiahnuť, aby aj v pivnici, špajze či v chladničke vydržala zelenina čo najdlhšie?
Tajomstvo spočíva v znalosti toho, ako dlho možno jednotlivé druhy zeleniny skladovať. Najmenej totiž vydrží plodová zelenina, ako sú napríklad papriky, rajčiaky, uhorky, baklažány, dyne, melóny, patizóny, cukety. Tieto plody uchováme čerstvé nanajvýš dva až tri týždne a aj to len pri teplote 4 až 10 °C a vlhkosti 85 až 90 %. Ak máme takú pivnicu, ešte donedávna sme si mohli pochutiť na vlastnej paprike z fóliovníka a nemuseli sme kupovať dovozovú. V prípade plodovej zeleniny a malého množstva plodov pomôže aj chladnička, kde má tento druh zeleniny svoju vlastnú kóju.
Strukoviny a ďalšie druhy
Aj hrášok, kukurica či zelená fazuľka pri vysokej vlhkosti vzduchu 85 až 95 % a teplote okolo 4 °C vydržia maximálne dva až tri týždne. Ich výhodou však je, že sa dajú výborne zamraziť a takto uskladniť na celú zimu. Podobne predĺžime čas skladovania aj karfiolu či kapuste. Ružičkový kel, špargľu a listovú zeleninu zasa ideálne uchováme pri teplote medzi –1 a 1 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 85 %.
Dlhodobé skladovanie
Z hlúbovej zeleniny môžeme dlhodobo teda skladovať neskorú kapustu, kel a kaleráb, a to pri teplote -1 až 1 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 95 %. Cez zimu sa dobre uskladňuje aj väčšina koreňovej zeleniny, a to pri teplote okolo 0,5 °C a vlhkosti 85 až 95 %. V debničkách s pieskom uchováme čerstvú aj počas zimy mrkvu, petržlen, dokonca aj paštrnák. V pivnici sa dobre skladuje červená repa, zeler a čierny koreň. No úplnými rekordérmi sú cibuľa a cesnak. Najdlhšie vydržia v pivnici pri teplote medzi 0 a 2 °C a pri pomerne nízkej relatívnej vlhkosti vzduchu od 65 do 75 %. Pred skladovaním ich však najskôr dobre vysušíme a potom naukladáme do nízkych vzdušných prepraviek.
Text a foto: Ing. František Laššák
Zdroj: časopis Záhrada
Zdravím, viete mi poradiť, resp. potvrdiť, či je to mangold alebo niečo iné?…