Ako vypestovať hrušku vo fľaši: Toto by mal raz skúsiť každý šikovný záhradkár!

Medzi špeciality, ktoré sú znakom záhradkárskej šikovnosti a hravosti, patrí pestovanie plodov priamo vo fľašiach s pálenkou. Najčastejšie sa využíva hruška, ktorá má optimálne vlastnosti pre dlhodobé uchovávanie v alkohole, ako aj ideálny tvar a proporcie.

Hruška vo fľaši alkoholu
Foto: iStock

Plod vo fľaši vlastnej pálenky poteší nielen svojho tvorcu, ale vytvorí aj skvelú atmosféru pri popíjaní vo výnimočných chvíľach. Vďaka nasýteniu alkoholom je takýto plod veľmi trvácny a vydrží mnoho opakovaných zaliatí.

Ako začať s pestovaním plodu vo fľaši

Ak si chceme vypestovať vlastný dôkaz záhradkárskej zručnosti, postup nie je vôbec zložitý. Stačí trocha šikovnosti a trpezlivosti, vhodný strom a čisté fľaše.

Začneme výberom fliaš, ktoré majú vhodný tvar a objem pre vývin plodu do plnej veľkosti. Je ideálne, ak sa dá fľaša uzatvárať kovovým uzáverom – nie je to však podmienka, len výhoda. V priebehu niekoľkých mesiacov môžu plody ohroziť rôzni škodcovia. Na zvýšenie šance na úspech preto použijeme viacero fliaš súčasne, čím sa poistíme, že sa nám aspoň niektoré plody podarí úspešne dopestovať.

Výber a príprava plodu

Vyberieme si dobre prístupnú časť koruny a vhodný konárik na uchytenie fľaše s plodom hrušky. Plod by mal byť vo fáze, kedy sa dá zárodok ľahko dostať cez hrdlo fľaše. Zvolíme plod, ktorý vyzerá v zoskupení najzdravšie a najperspektívnejšie. Odstránime ostatné plody a všetky listy na konáriku, ktorý bude vo fľaši.

Je dôležité nasmerovať hrdlo fľaše smerom nadol, aby sa kondenzovaná voda mohla ľahko vylievať. Predídeme tak nežiaducim procesom vo vnútri.

Pestovanie plodov vo fľaši
Foto: iStock

Zabezpečenie a starostlivosť o fľašu

Fľašu zafixujeme dostatočne spoľahlivo, pričom pamätáme na to, že v priebehu času ju môže ohroziť aj silný vietor. Počas sezóny ich pravidelne kontrolujeme, aby sa plody nedotýkali stien fliaš a neprehrievali sa na slnku.

Koniec sezóny a dokončenie procesu

Keď sa sezóna skončí, vystihneme fázu zrelosti plodov pred ich zmäknutím a konárik s plodom odstrihneme. Fľašu dôkladne vypláchneme a naplníme pálenkou, ideálne vlastnou a najlepšie z plodov stromu, z ktorého je plod vo fľaši. Samozrejme, nie je to podmienkou, skôr akýsi sentimentálny záhradkársky ideál.

Fľašu uzavrieme a tešíme sa z dokonalého výsledku, ktorý bude sprevádzať mnohé radostné príležitosti. Od tohto momentu začína proces, kedy alkohol postupne vypreparuje plod, ktorý nápoj nasýti svojou arómou a chuťou.

Takýto originálny artefakt by si aspoň raz za život mal vyskúšať každý pestovať. Vaši blízki budú poctení, ak im ponúknete pohárik z takto dekorovanej pálenky. Ak máte vhodný strom, môžeme takýto hravý experiment len odporúčať!

Pozrite si postup aj vo videu

Text: Martin Kohútek
Foto: iStock
Video: Youtube/Babylonstoren

Diskusie na tému článku