Alsaský jablčník spríjemní chladný deň

Vonku je zo dňa na deň chladnejšie a takéto počasie si priam pýta šálku horúceho čaju. Ak si k nemu doprajete tento lahodný zákusok, zabudnete na všetko negatívne a ponoríte sa do sveta absolútnej pohody.

Alsaský jablčník

Suroviny:

Cesto:

  • 100g polohrubej múky,
  • 100g hladkej múky,
  • 100g masla,
  • 40g práškového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • soľ,
  • 2-3 PL vody

Plnka:

  • 4-6 jabĺk (podľa veľkosti),
  • citrónová šťava,
  • 100g kryštálového cukru,
  • 3 vajcia,
  • 125ml šľahačkovej smotany,
  • 1 vanilkový struk

Postup prípravy

Z múky, masla, cukru, žĺtka a štipky soli urobíme mrveničku. Pridáme 2-3 polievkové lyžice studenej vody a vymiesime cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chladničke.

Jablká očistíme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky a urobíme do nich zárezy vo forme tenkých plátkov. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

Formu na pečenie (24-26cm) vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy tak, aby zakrývalo aj steny. Popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme jablká a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút.

Kým sa korpus pečie, vanilkový struk pozdĺžne prerežeme, vyškrabeme jadierka a zmiešame so smotanou. Do misky dáme 100g cukru a 3 vajcia a poriadne rozšľaháme. Pridáme vanilkovú smotanu a dobre premiešame.

Koláč po 35tich minútach vyberieme, zalejeme pripravenou zmesou a dáme piecť ešte na 25 minút.

Upečený necháme dobre vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie