Loboda záhradná. Musím sa priznať. Boj s krtkom má u nás doma na starosti muž a keď vysadil minulý rok rastlinu od známych s ľudovým názvom „antikrt“, ktorá ich mala odháňať, neveľmi som sa o ňu zaujímala.
Nebola úplne škaredá, ale dosť zasiahla farbou aj veľkosťou vzrastu do podoby našej záhrady. Krty občas neboli, občas boli. Tento rok si hovorím, efekt otázny, aspoň zistím, či sa dá nejako druhotne využívať.
Čo je loboda zač?
Loboda záhradná, Atriplex hortensis, rastlina bohatá na vitamíny a minerály, vhodná do šalátov i na varenie, vďaka menšiemu obsahu kyseliny šťaveľovej dokonca vhodnejšia na častejší konzum ako špenát. Tieto zistenia veru potešili.
Máme bordovú odrodu, vyliezla kade tade po záhrade a na mnohých miestach ju vysial na jar muž aj cielene. Jeden exemplár má už 2 metre a niektoré ďalšie teraz len vyliezajú. Z viac ako ročnej skúsenosti viem teda povedať, že ide o rastlinu nenáročnú, jedna nám vyšla spomedzi škáry medzi dlaždicami.
Na jeseň sa dajú zozbierať plody, vyzerajú ako malé peniažteky, nasušiť a dobre klíčivé semienka máte v zásobe aj pre kamarátov, toľko ich bude!
Má odpudzovať krtov
Má. Koreň lobody by mal pre krtov strašne páchnuť. Zdá sa však, že vidina dobre vyživovanej pôdy je silnejšia ako pár smradľavých korienkov. Polievame pravidelne, dážďoviek a iných dobrôt bude u nás na pozemku nemálo, takže krtkovia z okolia sa radi prídu pohostiť a nejaký smradľavý koreň ich pri tom neodradí.
Napriek tomu, niekomu to môže fungovať. V momente, keď viete, že sa dá rastlina využiť i proti krtom, vhodným osadením aj ako súčasť okrasného záhonu a v prípade chute aj do jedál, nie je to márna sejba.
Loboda na tanieri
Listy sa môžu konzumovať čerstvé aj dusené či varené. Na priamy konzum do šalátov volím lístky mladšie. V porovnaní so špenátom sú väčšie listy o čosi tuhšie, mladšie sú príjemnejšie na jedenie. Ak chcete prekvapiť naozaj pestrofarebným šalátom bohatého zloženia, nasekaná loboda na pásiky do neho určite patrí. Na foto je kombinácia aj s kapucínkovým kvetom a listami.
Na tepelnú úpravu môžete pokojne spotrebovať aj väčšie listu, varením, dusením či parením bez problémov zmäknú. Využitie je podobné ako pri špenáte či mangolde. Zvedavá som bola na polievku.
Na masle osmažiť cibuľku a cesnak, pridať nasekané premyté lobodové listy.
Vo vedľajšom hrnci uvaríme zemiaky v osolenej vode nakrájané na malé kocky. Po zmäknutí pridáme tretinu zemiakov aj s vodou k lobode a celé zmixujeme na hladký krém. Pridáme zvyšné zemiaky, zvyšnú vodu zo zemiakov podľa toho akú chcete hustú polievku. Bola som zvedavá na farbu i chuť.
Výsledná farba je napokon originálna sýta hnedá, svetlé zemiaky sa farbia do ružovo-oranžova. Chuť je veľmi zvláštna a dobrá! Skúste polievku ponúknuť niekomu, kto netuší z čoho ste ju uvarili. Neverím, že uhádne, ak nečítal tento článok. Chuťou aj konzistenciou je to akoby mix špenátu, mangoldu, cvikly s jemnou príchuťou tmavej fazule. Naschvál som robila variáciu bez zjemňovania smotanou či mliekom, chcela som spoznať čistú lobodovú chuť a nejako ma ťahalo skombinovať to so zemiakom a bola to dobrá voľba. Ochutené len soľou a vegetou, ani korenie nebolo treba.
Okrasná funkcia
Krása je vec vkusu, ale áno loboda, najmä táto bordová odroda, sa predáva aj ako okrasná bylina. Musím povedať, že som si na ňu vlastne zvykla, najprv ma rušila. Ale teraz keď sa pozriem cez okno a svieti tam pomedzi zeleň, nie je to veru zlé.
Keď jej listy pri východe alebo západe slnka presvietia lúče, tiež stojí za pohľad, aj keď si teda našla cestu na svetlo sveta naozaj hocikde. Na zakorenenie jej stačí naozaj minimum, v pohode funguje aj v kôre, pod ktorou je fólia.
Text a foto: Martina Töröková
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…