Jeho farebné plody si zamilujete nielen pre zaujímavý tvar, ale tiež vďaka chuti, ktorá vynikne v zeleninových omáčkach či pri grilovaní. Hoci sa táto jednoročná zelenina pestuje v Európe už od 16. storočia, stále na nej máme čo objavovať.
Výživová hodnota
Plody z 90 % obsahujú vodu. Majú nízku energetickú hodnotu. Sú bohaté na vlákninu. Obsahujú veľa provitamínu A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, horčík, železo a vápnik. Čistia krv a podporujú činnosť pečene.
Ako pestovať baklažán
Semená tejto teplomilnej zeleniny sa vysievajú už vo februári až marci, pretože pomaly klíčia a sadeniciam dlho trvá, než zosilnejú. Baklažán pestujeme v skleníku, fóliovníku a v teplejších oblastiach aj vonku. Výsadba von prebieha po 15. máji.
Pri pestovaní vyštipujeme bočné výhonky, pričom ponecháme približne štyri kostrové vetvy. Rastlinám sa darí najlepšie v kvalitnej hlinitopiesčitej alebo hlinitej pôde bohatej na živiny a bez prievanu.
Počas leta vyžadujú pravidelnú zálievku a hnojenie kompletným hnojivom. Keď začnú tvoriť plody, sledujeme ich počet. Na jednej rastline ponecháme maximálne šesť až sedem plodov, ostatné odstránime. Pri pestovaní v skleníku alebo vo fóliovníku môžu rastliny napádať molice, roztočce alebo vošky.
Zber a uskladnenie
Plody sa zberajú aj so stopkou, hneď keď sa plne vyfarbia a majú lesklú šupku. Asi týždeň vydržia v suchej a chladnejšej miestnosti. Pri nízkej teplote v chladničke môže dužina černieť a horknúť.
Naša voľba odrôd
- Beatrice F1 – poloskorý oválny hybrid so svetlofialovou šupkou
- Clara F1 – odolný poloskorý hybrid s čistobielou šupkou
- Serena F1 – fialovočierna odroda s vajcovitými čistobielymi plodmi, dužina odolná proti hnednutiu
- Klasik F1 – tmavofialové podlhovasté plody s dĺžkou až 23 cm
Čo z neho pripraviť
Baklažán sa konzumuje po tepelnej úprave. Dá sa vyprážať v trojobale ako rezeň, grilovať, opekať, zapekať a poslúži aj na výrobu zeleninových omáčok alebo chutney. Šupka mladých plodov sa pred tepelným spracovaním nemusí šúpať, po príprave je mäkká a jedlá.
Grilovaný baklažán s nivou
Umytý baklažán nakrájame na plátky, z oboch strán osolíme. Osušíme utierkou a okoreníme. Asi 5 min grilujeme z jednej strany, potom otočíme, potrieme olivovým olejom pretlačeným cesnakom a grilujeme ďalších 5 minút. Nakoniec posypeme nastrúhanou Nivou.
Baklažánové hranolčeky
1 stredne veľký baklažán nakrájame na podlhovasté kúsky, osolíme, okoreníme. Pečieme v rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie 20 minút do chrumkava. Podávame s jogurtovým dipom.
Viete, že…
- … dužina pri vyprážaní nasáva pomerne veľa tuku? Tomu predídeme posolením a následným osušením servítkou alebo utierkou. Plody nielenže stratia prebytočnú vodu, ale zároveň sa aj stiahnu, takže nebudú schopné nasať toľko oleja.
- … je baklažán príbuzný so zemiakmi a paradajkami? Prezradí ho tvar kvetov a občasne na ňom nájdete aj pásavku zemiakovú. Všetky tieto druhy patria do čeľade ľuľkovitých.
- … klíčivosť semien možno podporiť namáčaním vo vode 24 hodín pred výsevom?
- … tvar aj farba plodov sa líšia podľa odrody? Niektoré tvoria dlhé a štíhle plody, iné vajcovité alebo takmer guľovité. Farba šupky je od čistobielej cez ružovú, svetlofialovú až po najčastejšiu temne fialovočiernu.
- … najlepšie rastie v susedstve s tymianom a hrachom?
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
dobry den po zasadeni priesad na trvale stanovisku sa mi do dvoch dni stalo toto…