Baklažán čistí krv a podporuje činnosť pečene. Najviac sa mu darí v susedstve s tymianom a hrachom

Jeho farebné plody si zamilujete nielen pre zaujímavý tvar, ale tiež vďaka chuti, ktorá vynikne v zeleninových omáčkach či pri grilovaní. Hoci sa táto jednoročná zelenina pestuje v Európe už od 16. storočia, stále na nej máme čo objavovať.

Baklažány

Výživová hodnota

Plody z 90 % obsahujú vodu. Majú nízku energetickú hodnotu. Sú bohaté na vlákninu. Obsahujú veľa provitamínu A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, horčík, železo a vápnik. Čistia krv a podporujú činnosť pečene.

Ako pestovať baklažán

Semená tejto teplomilnej zeleniny sa vysievajú už vo februári až marci, pretože pomaly klíčia a sadeniciam dlho trvá, než zosilnejú. Baklažán pestujeme v skleníku, fóliovníku a v teplejších oblastiach aj vonku. Výsadba von prebieha po 15. máji.

Pri pestovaní vyštipujeme bočné výhonky, pričom ponecháme približne štyri kostrové vetvy. Rastlinám sa darí najlepšie v kvalitnej hlinitopiesčitej alebo hlinitej pôde bohatej na živiny a bez prievanu.

Počas leta vyžadujú pravidelnú zálievku a hnojenie kompletným hnojivom. Keď začnú tvoriť plody, sledujeme ich počet. Na jednej rastline ponecháme maximálne šesť až sedem plodov, ostatné odstránime. Pri pestovaní v skleníku alebo vo fóliovníku môžu rastliny napádať molice, roztočce alebo vošky.

Baklažán

Zber a uskladnenie

Plody sa zberajú aj so stopkou, hneď keď sa plne vyfarbia a majú lesklú šupku. Asi týždeň vydržia v suchej a chladnejšej miestnosti. Pri nízkej teplote v chladničke môže dužina černieť a horknúť.

Naša voľba odrôd

  • Beatrice F1 – poloskorý oválny hybrid so svetlofialovou šupkou
  • Clara F1 – odolný poloskorý hybrid s čistobielou šupkou
  • Serena F1 – fialovočierna odroda s vajcovitými čistobielymi plodmi, dužina odolná proti hnednutiu
  • Klasik F1 – tmavofialové podlhovasté plody s dĺžkou až 23 cm

Čo z neho pripraviť

Baklažán sa konzumuje po tepelnej úprave. Dá sa vyprážať v trojobale ako rezeň, grilovať, opekať, zapekať a poslúži aj na výrobu zeleninových omáčok alebo chutney. Šupka mladých plodov sa pred tepelným spracovaním nemusí šúpať, po príprave je mäkká a jedlá.

Baklažán, krúžky baklažánu

Grilovaný baklažán s nivou

Umytý baklažán nakrájame na plátky, z oboch strán osolíme. Osušíme utierkou a okoreníme. Asi 5 min grilujeme z jednej strany, potom otočíme, potrieme olivovým olejom pretlačeným cesnakom a grilujeme ďalších 5 minút. Nakoniec posypeme nastrúhanou Nivou.

Baklažánové hranolčeky

1 stredne veľký baklažán nakrájame na podlhovasté kúsky, osolíme, okoreníme. Pečieme v rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie 20 minút do chrumkava. Podávame s jogurtovým dipom.

Viete, že…

  • … dužina pri vyprážaní nasáva pomerne veľa tuku? Tomu predídeme posolením a následným osušením servítkou alebo utierkou. Plody nielenže stratia prebytočnú vodu, ale zároveň sa aj stiahnu, takže nebudú schopné nasať toľko oleja.
  • … je baklažán príbuzný so zemiakmi a paradajkami? Prezradí ho tvar kvetov a občasne na ňom nájdete aj pásavku zemiakovú. Všetky tieto druhy patria do čeľade ľuľkovitých.
  • … klíčivosť semien možno podporiť namáčaním vo vode 24 hodín pred výsevom?
  • … tvar aj farba plodov sa líšia podľa odrody? Niektoré tvoria dlhé a štíhle plody, iné vajcovité alebo takmer guľovité. Farba šupky je od čistobielej cez ružovú, svetlofialovú až po najčastejšiu temne fialovočiernu.
  • … najlepšie rastie v susedstve s tymianom a hrachom?

 

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku