Hoci sa bataty (sladké zemiaky) v mnohom podobajú klasickým zemiakom, nejde o príbuzné rastliny. Chutné hľuzy vznikajú na koreňoch povojníka batatového, ktorý sa vďaka dekoratívnym listom a dlhým výhonom pestuje v nádobách aj ako okrasná rastlina.
Výživová hodnota
Viac ako 70 % hľuzy tvorí voda, zvyšok najmä sacharidy. Energetická hodnota je okolo 300 kJ na 100 g čerstvej hmoty (v 100 g sa nachádza asi 90 kalórií v porovnaní so 70 kalóriami v zemiakoch).
Ako pestovať bataty
Sladké zemiaky sa bežne pestujú v tropických a subtropických oblastiach Ázie, Afriky a Ameriky, no aj v našich podmienkach dokážu priniesť dobrú úrodu. Počítame však s ich teplomilnosťou.
Pestovanie v záhone začneme buď výsadbou nepredklíčených menších hľúz v apríli, predklíčených koncom apríla alebo pomocou predpestovaných sadeníc (čo je najefektívnejšie) v priebehu mája alebo dokonca júna.
Pri aprílovej výsadbe rastliny chránime pred mrazom krytom z bielej netkanej textílie. Sadenice sa dajú kúpiť, prípadne si ich dopestujeme sami v priebehu marca a apríla. Hľuzu ponoríme končekom do vody v pohári a vyrastené výhony s korienkami vysadíme najskôr do kvetináčov alebo hľuzu pokrájame na menšie kúsky tak, aby obsahovala aspoň jedno očko, a potom ich vysadíme do kvetináča.
Hľuzy alebo sadenice vysádzame až po troch zmrznutých s dostatočným rozstupom do brázdy, ktorú prihrnieme pôdou. Po vzídení rastliny kopcujeme podobne ako zemiaky. Vyhovuje im kyprá, mierne kyslá a dobre priepustná pôda. V sezóne môžeme hnojiť draselným hnojivom, počas horúčav a sucha zalievame.
Zber a uskladnenie
Z jednej rastliny môžeme dosiahnuť úrodu až 5 kg. Hľuzy zberáme podobne ako klasické zemiaky – po zaschnutí vňate alebo vtedy, keď vňať žltne, čo býva v septembri až začiatkom októbra. Hľuzy sa nesmú poškodiť.
V chladnej, dobre vetranej pivnici s teplotou do 15 °C vydržia bataty niekoľko týždňov, v chladničke zvyčajne iba týždeň. V podobe pyré vydržia v mrazničke približne pol roka.
Naša voľba odrôd
- O’Henry – odroda so zlatou dužinou, pri pečení vonia po mede.
- Murasaki – sladké zemiaky s fialovou šupkou a bielou dužinou odolné proti škodcom, po upečení majú orieškovú chuť.
- Erato Orange – obľúbená odroda s hnedou šupkou a oranžovou dužinou.
Viete, že…
… bataty so žltou dužinou bývajú suchšie, s oranžovou viac šťavnaté?
… sladké zemiaky možno pestovať aj vo väčších nádobách ako okrasnú rastlinu? Jej výhony necháme prevísať alebo vyväzujeme k opore.
… ak chceme uchovať hľuzy na výsadbu pre budúci rok, je dobré ich uskladniť v piesku alebo v mierne vlhkej rašeline v debničkách v pivnici bez mrazu?
… rastliny pestované v záhrade môžu trpieť čiernou či hnedou hnilobou alebo škvrnitosťou, v skleníku ich môžu napádať molice a roztočce?
Bataty v kuchyni
V kuchyni sa používajú podobne ako zemiaky so šupkou aj bez šupky. V porovnaní s nimi sú kaloricky výdatnejšie, zato však obsahujú viac vlákniny, antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov E, A, B1 a B2. Vysoko hodnotený je podiel betakaroténov, ktorých obsah je porovnateľný s karotkou (najmä pri oranžovej forme hľúz). Dajú sa použiť ako príloha k mäsu, na výrobu kaše, niektoré národy z nich dokonca pripravujú aj puding alebo lievance.
Batatové čipsy
Olúpané a umyté hľuzy nakrájame na tenké plátky. Papier na pečenie pokvapkáme olivovým olejom, položíme naň bataty a mierne ich posolíme. Pečieme do chrumkava na 200 °C.
Šalát
Olúpané hľuzy povaríme, potom nakrájame na menšie kocky. Pridáme nakrájanú cibuľku, olivový olej, karí, limetkovú šťavu, posolíme a zamiešame.
Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shuttertock
Zdroj: časopis Záhrada
Keď som podvečer v záhrade pozerala na kvitnúce rastliny bôbu a vychádzajúci man…