Cibuľa patrí medzi najpestovanejšie zeleniny na svete a právom. Cibuľa kuchynská (Allium cepa) sa zaraďuje do čeľade ľaliovitých rastlín, ako aj mnohé okrasné cibuľoviny, z ktorých niektoré sú tiež liečivé.
Ako pestovať cibuľu
Cibule všeobecne potrebujú slnečné stanovište, pôdu skôr ľahšiu, neutrálnu, primerane výživnú a humusovú, ale nikdy nie čerstvo hnojenú maštaľným hnojom. Musí byť dobre zásobená i sírnymi hnojivami, pretože väčšina účinných látok v nej obsahuje síru.
Väčšina cibúľ dobre využíva jarnú vlahu, ale v lete je už na ňu menej náročná. Cibuľoviny neznášajú zaburinenie, môžeme ich kombinovať s iným rastlinami, s ktorými sa vzájomne chránia (mrkva), alebo ich bez chémie chrániť proti škodcom pokrytím netkanou fóliou.
Liečivá sila cibule
Spodná cibuľová časť má v priemere asi 13 mg% vitamínu C, zatiaľ čo vňať asi 5-krát toľko. Vňať je však oveľa bohatšia aj na provitamín A a ďalšie karotenoidy.
Cibuľa ako celok obsahuje aj veľkú dávku dôležitých B vitamínov, stopových prvkov, medzi nimi i jód, selén a zinok, ale aj prvkov alkalických, najmä poriadnu dávku draslíka, čím sa stáva pre nás aj dôležitou zásaditou potravinou. Úspešne nám pomáha znižovať kyslosť nášho organizmu, denne vyvolávanú bežnou stravou.
Liečivá sila spočíva v mikrozložkách, ako sú zásadité a stopové prvky, bez ktorých enzýmy v našom tele nefungujú správne. Cibuľa navyše obsahuje aj silný antioxidant a brzdič starnutia – resveratrol, ktorý sa vo väčšom množstve nachádza aj v červenom víne a chráni srdce pred infarktom.
V cibuli je i veľmi dôležitá vláknina, na ktorej sa rozvíja naša črevná flóra a ktorá je zároveň aj metlou čistiacou naše črevá.
Cibuľové recepty pre zdravie
- Starí Gréci mali výborný recept na vysoký tlak, a to cibuľový šalát z pokrájanej cibule a jej vňate s olivami, všetko zaliate zriedeným vínnym octom.
- Najchutnejšiu a najjednoduchšiu cibuľovú polievku získame, ak na kolieska nakrájanú cibuľu a kúsky domáceho opečeného chleba zalejeme horúcou zabíjačkovou ovarovou polievkou a posypeme sekanou cibuľovou vňaťou.
- Surovú, jemne nasekanú cibuľu pridávame do každého zeleninového šalátu, ktorý jeme na začiatok každého veľkého jedla, ale i do zemiakového či syrového šalátu.
- Cibuľu pridávame do každého vareného či duseného jedla, okrem sladkých.
- Veľmi dobre sa uplatní i v mixovaných zeleninových nápojoch.
- Mala by byť neodmysliteľnou súčasťou rôznych nátierok, plniek, ale i posýpok na natretý chlieb či oblohy na pizzu. Uplatní sa napríklad aj v dusených hubách, vajíčkach, môže byť i náplňou cibuľových koláčov, pirohov…
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: archív, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pestujete niekto sibirsku cibulu? Kde ste zohnali? Je sa len vnat alebo aj cibul…