Čo zbierať hneď po zime? 6 jarných bylín, ktoré vám dodajú energiu do novej sezóny

Po zime sa príroda prebúdza a s ňou aj my. Pribúdajúce svetlo, ožívanie vegetácie či spev vtákov nás lákajú von. Nemusíme však zostať len pri obdivovaní, jej silu si môžeme dožičiť aj inak. Prvé jarné bylinky môžeme využiť v kuchyni a na podporu zdravia.

Žihľavové lístky ako jedna z prvých jarných bylín po zime
Prvé jarné bylinky môžeme využiť v kuchyni a na podporu zdravia. Foto: Shutterstock

Poznáme mnoho jarných bylín, ktoré môžu obohatiť náš jedálniček. Zameriame sa na tie, ktoré môžeme zbierať hneď po zime. Prvé jarné rastliny nám ponúkajú skvelý spôsob, ako sa napojiť na cyklus prírody a v súlade s ňou podporiť svoje zdravie. A nemusíme pritom čakať na teplé dni. Príroda nám už teraz ponúka svoje dary.

Ktoré druhy byliniek sa objavujú medzi prvými?

Divá pažítka, jarný životabudič

V lesoch, hájoch, vo vinohradoch a niekedy aj na sídliskách sa občas vyskytuje cesnak viničný (Allium vineale alebo A. oleraceum), ľudovo nazývaný „divá pažítka“. Môžeme naň natrafiť veľmi skoro, často už počas zimných oteplení. Rastie v hustých trsoch podobne ako záhradná pažítka, teda cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum), no jej listy sú tenšie, tmavšie a o niečo húževnatejšie. Má tiež menej intenzívnu vôňu, podľa ktorej sa uistíme, že sme si nazbierali správny jarný životabudič.

Divá pažítka je veľmi zdraviu prospešná, podporuje imunitu a trávenie. Už v starom Egypte či Ríme ju využívali na posilnenie tela a proti cestovateľským hnačkám. V kuchyni ju môžeme pridať do nátierok, posypať ňou hotové jedlá alebo ju jednoducho nakrájať na chlieb s maslom. Táto pažítka chutí aj tým, ktorým nevyhovuje cibuľa či cesnak.

Cesnak viničná, ľudovo divá pažítka na jar
Cesnak viničný Foto: Shutterstock

Populárny medvedí cesnak

Veľmi skoro po zime si môžeme nazbierať aj obľúbený cesnak medvedí (Allium ursinum). Obvykle ho vyhľadávame až vo fáze, kedy má veľké vyvinuté listy. Málo ľudí vie, že sa dá zbierať už oveľa skôr – keď sa klíčiace zvinuté špičky listov predierajú nad povrch pôdy.

Pri zbere si ho však nesmieme pomýliť s jedovatými rastlinami, ako sú jesienka, konvalinka či áron. Odlíšiť ich nie je ťažké. Najspoľahlivejším znakom, okrem tých vizuálnych, je jeho typická cesnaková vôňa, ktorú ostatné rastliny nemajú. V tejto včasnej fáze vývoja si môžeme cibuľky aj vykopávať a rýchliť doma v teple. Postup nájdete v tomto článku:

Zdravotné prínosy medvedieho cesnaku sú pomerne bohaté. Obsahuje vitamíny B a C, flavonoidy, jód, draslík, sodík, železo, vlákninu, sacharidy a bielkoviny. Podporuje trávenie a vyprázdňovanie, má silné antibakteriálne a antimykotické účinky, znižuje tlak. Je veľmi užitočný pri chorobách dýchacieho systému, odhlieňuje, podporuje pamäť a pomáha aj pri nespavosti.

Jeho vôňa a chuť sa hodí opäť do nátierok a na dochutenie hotových jedál. Veľmi obľúbený je v podobe pesta alebo ho vyskúšajte zamiešať do cottage cheese.

Mladé listy medvedieho cesnaku počas skorej jari
Cesnak medvedí Foto: Shutterstock

Žihľava nabitá jarnou energiou

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je známa svojimi liečivými účinkami. Opäť mnohí netušia, že ju môžeme zbierať už na úplnom začiatku vegetačného obdobia. Hneď po zime sa v mieste jej porastov objavujú huňaté „kôpky“ rašiacich trsov. Často majú hnedobordové sfarbenie ako reakciu na jarné slnko.

Mladučké rastliny sú nabité energiou a kombinujú mnohostranné zdravotné účinky s príjemnou chuťou. Žihľava je bohatá na vitamíny A, C, K a skupiny B, ako aj minerály ako železo, vápnik a horčík. Podporuje krvotvorbu, čistí organizmus a posilňuje imunitu. Pôsobí tiež močopudne, čím napomáha detoxikácii tela. Zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri problémoch s pokožkou či vlasmi.

Zápar z mladých výhonkov žihľavy pripomína bujón, čo pri bylinkách nie je bežné. Z lístkov si tiež môžeme pripraviť čajovú kúru, pridať ich do smoothie alebo k jedlám ako zdravú prílohu.

Mladé listy žihľavy v skorom jarnom období
Žihľava dvojdomá Foto: Shutterstock

Liečivý podbeľ

Medzi prvými sa tradične objavuje aj podbeľ lekársky (Tussilago farfara). Typické žlté kvety zbierame na začiatku kvitnutia v marci, listy až v letnom období.

Podbeľ obsahuje slizovité látky, flavonoidy, silice a vitamín C. Pôsobí protizápalovo, podporuje vykašliavanie a je vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest. Z kvetov si môžeme pripraviť čaj, tinktúru či podbeľové víno. Pri jeho užívaní však buďme opatrní. Obsahuje alkaloidy, ktoré môžu nepriaznivo vplývať na pečeň, preto ho užívame len krátkodobo a nie preventívne.

Žlté kvety podbeľu lekárskeho na jar
Podbeľ lekársky Foto: Shutterstock

Púpavové listy a korene plné života

Do istej miery sa podbeľu podobá aj iná liečivá „legenda“ – púpava lekárska (Taraxacum officinale). Nie každý oceňuje a zbiera jej prvé, len rašiace listy. Tie majú niekedy, podobne ako pri žihľave, hnedočervené sfarbenie a sú plné koncentrovanej energie z odpočinutého koreňa.

Menej známe je, že jarné korene púpavy môžeme vykopávať a rýchliť v piesku alebo piesčitom substráte. Stačí ich umiestniť na presklený balkón alebo verandu a dbať pritom na primeranú vlhkosť substrátu. Rýchlenie môžeme skúsiť aj v byte, ale korene by nemali byť v prílišnom teple, aby rýchlo nerašili.

Púpavu môžeme rýchliť na svetle alebo priklopiť napríklad druhým kvetináčom – rastúce lístky budú takmer bez chlorofylu, podobne ako keď v tme rýchlime pukovú čakanku. Chuť mladých, takmer bielych krehkých lístkov je tiež podobná. Môžeme ich konzumovať samotné, pridať do šalátov alebo využiť ako prílohu k jedlám.

Mladé listy púpavy lekárskej v skorom jarnom období
Púpava lekárska Foto: Shutterstock

Sedmokráska, malý kvet s veľkou silou

Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis) je známa, ale nie tak často konzumovaná rastlina. Jej divá, nešľachtená podoba, ktorú vídame v trávnikoch, je veľmi odolná. Často kvitne aj počas oteplení v zime. Okrem vápnika, flavonoidov a ďalších prospešných látok sa v drobných kvetoch sústredí aj pozitívna slnečná energia.

Vedeli ste, že už jeden kvietok denne aktivizuje samoliečiace schopnosti organizmu? Sedmokráska podporuje činnosť pečene, pomáha pri dýchacích ťažkostiach a čistí krv. Má mierne močopudné a protizápalové účinky. Môžeme ju použiť do šalátov, čajov alebo na ozdobenie jedál. Zo sedmokrások si možno pripraviť aj sirup, ktorý podporuje regeneráciu organizmu a zmierňuje kašeľ.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku