Cuketa je všestranná zelenina a v kuchyni sa dá využiť na množstvo spôsobov. Vyskúšali ste ju už zapiecť s chlebom, paradajkami, olivami a syrom? Neváhajte a pripravte si toto ideálne letné jedlo.
Suroviny:
- 1-2 cukety
- 3 krajce chleba
- kúsok oravskej slaninky (dá sa vynechať)
- 1 cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 100g olív
- 100g tvrdého syra (najlepší je cheddar)
- 1 vajce,
- 3PL mlieko alebo šľahačková smotana
- 60g maslo
- soľ,
- biele mleté korenie
- bazalka, tymián, oregano…
- olivový olej
- paradajky
- mozzarella, prípadne tvrdý syr
Postup prípravy
Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misky. V inej miske rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (alebo mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Touto zmesou polejeme pokrájaný chlieb a necháme vsiaknuť. Chlieb má len jemne nasiaknuť, nie rozpadnúť sa.
Na kocky, alebo kolieska pokrájame aj cuketu a zmiešame s pokrájanou cibuľou, nasekaným cesnakom, kúskami slaninky, postrúhaným cheddarom, bylinkami a olivami. Dochutíme soľou a mletým bielym korením. Dobre premiešame. K cukete opatrne pridáme pripravený chlieb a vlejeme pár lyžíc olivového oleja. Vznikne skôr sypká ako vlhká zmes, ale tak to má byť.
Misu na zapekanie vymastíme maslom a hmotu do nej „utľapkáme“. Na vrch poukladáme na plátky pokrájané paradajky, prípadne celé cherry rajčiny, zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 30-40 minút.
Potom odkryjeme, na vrch poukladáme plátky mozzarelly, alebo zasypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 5-10 minút. Chlieb zaujímavo schrumkavie a konečný efekt je naozaj výborný. Dobrú chuť!
Text: Michaela Horanová
Foto: isifa/Shutterstock
Viete mi poradiť, prečo cukety žltnú a vysychajú?