Na pestovanie pomerne nenáročná cuketa je jemná a lahodná zelenina i pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky.
Cuketa sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku v šaláte dokážu nahradiť.
Výživová hodnota
Nízkokalorická cuketa s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.
Ako ju pestovať
Pochádza z Talianska a je výrazne teplomilná. Vysievame ju pri prehriatí pôdy na 15 °C. Optimálne teploty na rast a vývoj sú 20 až 30 °C, pri ochladení pod 5 °C sa zastavuje rast. Prvé úrody veľmi skorých odrôd zberáme už o 40 – 45 dní od výsevu. Vyžaduje slnečné stanovište chránené pred vetrom, hlinito-piesočnaté, ľahšie až stredne ťažké pôdy s priaznivou štruktúrou, dostatočne zadržiavajúce vodu. Podobne ako iné tekvicovité odrody, vyhovuje jej zapracovanie maštaľného hnoja alebo kompostu na jeseň do pôdy.
Pestujeme ju z priamej sejby alebo z priesad. Priamo vysievame do hniezd s vyvýšeným okrajom po 2 – 3 semienkach. V hniezde necháme len jednu najkrajšiu rastlinu. Predpestovanie priesad je náročnejšie na priestor, ošetrovanie, výsadbu. Vysievame do téglikov, črepníkov po 1 semienku, približne 3 týždne pred predpokladanou výsadbou. Priesady majú mať pri výsadbe vyvinuté 2 pravé listy. Počas vegetácie potrebuje dostatok živín, vody, kyprenie pôdy. Výhodou je odolnosť proti plesni uhorkovej.
Zber
Jedna rastlina prináša úrodu aj 20 plodov. Zberáme ich mladé, pravidelne, každé 2 – 3 dni, lebo rýchlo prerastajú.
Pre dobrú úrodu je dôležitý pravidelný zber. Ak 2 – 3 plody necháte, zastaví sa rozkvitanie samičích kvetov, ktoré neraz až zhnijú. Jav sa označuje ako „dominancia prvého plodu“, pri ktorom sa cuketa „sústredí“ na výživu semien v dozrievajúcich plodoch. Keď ich pozberáme, približne o 10 – 14 dní sa obnoví tvorba samičích kvetov.
Uskladnenie
Krátkodobo pri teplote cca 12 °C. Plody rýchlo mäknú, strácajú krehkosť, zhoršujú sa chuťové vlastnosti. Staršie sa dajú skladovať dlhšie, kvalita dužiny je však horšia.
3 spôsoby, ako pripraviť cuketu
Viete, že kvety niektorých odrôd sa podávajú plnené a smažené? Pri redukčnej diéte sa plody dajú nastrúhať špeciálnym strúhadlom na „špagety“ a ako nízkokalorické ich za tie ozajstné nahradiť.
Prívarok
Plody olúpte a nastrúhajte. Osmažte cibuľku, pridajte cuketu, osoľte. Chvíľu poduste, vlejte zásmažku a krátko povarte.
Grilovaná, opekaná
Plody nakrájajte priečne alebo pozdĺžne na hrúbku cca 0,3 – 1 cm, vložte na asi 1 h do ochutenej olejovej marinády (napríklad so soľou, bylinkami a cesnakom). Osmažte do sklovita z oboch strán.
Cuketové placky
Pripravujú sa ako zemiakové, akurát zemiaky celkom nahraďte cuketou.
Naša voľba odrôd
- Ambassador F1, Nefertiti, Terminator F1 – zelené podlhovasté plody
- Gold Rush F1, Orelia F1 – žlté plody
- Costata Romanesco, Bush Baby F1 – pásikavé plody
- One Ball F1, Piccolo F1 – guľaté plody
- Zucchino da Fiori, Green Tiger F1 – jedlé kvety
- Partenon F1 – na pestovanie v nádobe
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Viete mi poradiť, prečo cukety žltnú a vysychajú?