Máte doma prebytok jabĺk a dochádzajú vám nápady na jeho zužitkovanie? Vyrobte si domáci jablčný ocot, ktorému sa kupovaný nevyrovná.
Jablčný ocot sa dá využiť pri varení, upratovaní, starostlivosti o vlasy, je vhodný do šalátov a výborným domácim liekom, ktorý pomáha zlepšiť mnohé zdravotné problémy.
Obsahuje kyselinu jablčnú, ktorá podporuje zrážanlivosť krvi, pomáha čistiť krv, podporuje tvorbu červených krviniek a blahodarne vplýva na tráviacu sústavu. Znižuje hladinu cholesterolu, dezinfekčne pôsobí proti črevným parazitom, je úspešný pri chudnutí. Stačí rozmiešať 1-2 lyžičky jablčného octu v pohári vody pred hlavným jedlom.
Ako si vyrobiť domáci jablčný ocot
Ocot si ľahko pripravíte doma. Aj keď ho dostať v obchodoch, domácemu sa nevyrovná. Na výrobu môžete použiť zvyšky jabĺk z pečenia dezertov, odpad z odšťavovača alebo popadané jablká.
Potrebujeme cca 1 kg neošúpaných jabĺk. Umyté ich nahrubo nastrúhame na sklenenom alebo umelom strúhadle. Dáme do 5 l pohára a zalejeme 2 litrami prevarenej studenej vody. Vrch zakryjeme tanierikom a necháme stáť pri izbovej teplote cca 2 týždne. Dvakrát denne ho premiešame drevenou alebo plastovou varechou.
Po 2 týždňoch jablká precedíme cez hustejšie plastové sitko alebo väčší kus gázy. Pohár vymyjeme a precedenú tekutinu nalejeme späť.
Opäť prikryjeme a necháme ďalej kvasiť 2 – 3 týždne už bez miešania na tmavom a chladnom mieste. Hotový ocot precedíme, prelejeme do čistých fliaš a uchovávame v chlade a tme.
Všestranný pomocník do celej domácnosti
Okrem použitia v kuchyni je skvelým pomocníkom v domácnosti pri upratovaní. Využijeme ho napríklad pri čistení umývačky, zriedený v kúpeľni alebo na WC, pri umývaní podlahy a okien.
Pre krásne a lesklé vlasy stačí prevariť 1 liter vody, do ktorej po vychladnutí pridáme lyžicu octu a vlasy opláchneme. Vlasy budú silnejšie a budú sa menej lámať.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Zdravím, viem, že asi toto fórum nie je ideálne na túto tému a zároveň je k disp…