Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma

  • 3 hod

Máte doma prebytok jabĺk a dochádzajú vám nápady na jeho zužitkovanie? Vyrobte si domáci jablčný ocot, ktorému sa kupovaný nevyrovná.

Domáci jablčný ocot
Ocot z jabĺk si ľahko pripravíte doma. Aj keď ho dostať v obchodoch, domácemu sa nevyrovná. Foto: Andrea Párkányová

Jablčný ocot sa dá využiť pri varení, upratovaní, starostlivosti o vlasy, je vhodný do šalátov a výborným domácim liekom, ktorý pomáha zlepšiť mnohé zdravotné problémy.

Obsahuje kyselinu jablčnú, ktorá podporuje zrážanlivosť krvi, pomáha čistiť krv, podporuje tvorbu červených krviniek a blahodarne vplýva na tráviacu sústavu. Znižuje hladinu cholesterolu, dezinfekčne pôsobí proti črevným parazitom, je úspešný pri chudnutí. Stačí rozmiešať 1-2 lyžičky jablčného octu v pohári vody pred hlavným jedlom.

Ako si vyrobiť domáci jablčný ocot

Ocot si ľahko pripravíte doma. Aj keď ho dostať v obchodoch, domácemu sa nevyrovná. Na výrobu môžete použiť zvyšky jabĺk z pečenia dezertov, odpad z odšťavovača alebo popadané jablká.

Potrebujeme cca 1 kg neošúpaných jabĺk. Umyté ich nahrubo nastrúhame na sklenenom alebo umelom strúhadle. Dáme do 5 l pohára a zalejeme 2 litrami prevarenej studenej vody. Vrch zakryjeme tanierikom a necháme stáť pri izbovej teplote cca 2 týždne. Dvakrát denne ho premiešame drevenou alebo plastovou varechou.

Pozor, nepoužívame kovové náčinie!
Príprava domáceho jablčného octu
Kilo umytých a nahrubo nastrúhaných jabĺk dáme do 5 l pohára, zalejeme 2 litrami prevarenej studenej vody a necháme odstáť cca 2 týždne. Foto: Andrea Párkányová

Po 2 týždňoch jablká precedíme cez hustejšie plastové sitko alebo väčší kus gázy. Pohár vymyjeme a precedenú tekutinu nalejeme späť.

Opäť prikryjeme a necháme ďalej kvasiť 2 – 3 týždne už bez miešania na tmavom a chladnom mieste. Hotový ocot precedíme, prelejeme do čistých fliaš a uchovávame v chlade a tme.

Výroba domáceho jablčného octu
Po 2 týždňoch jablká precedíme. Pohár vymyjeme a precedenú tekutinu nalejeme späť. Foto: Andrea Párkányová

Všestranný pomocník do celej domácnosti

Okrem použitia v kuchyni je skvelým pomocníkom v domácnosti pri upratovaní. Využijeme ho napríklad pri čistení umývačky, zriedený v kúpeľni alebo na WC, pri umývaní podlahy a okien.

Pre krásne a lesklé vlasy stačí prevariť 1 liter vody, do ktorej po vychladnutí pridáme lyžicu octu a vlasy opláchneme. Vlasy budú silnejšie a budú sa menej lámať.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč