Je jedno aké pestujete odrody, či stromčekové či kríčkové, chlpaté, hladké s ostňami alebo bez, plody biele, zelené, žlté či bordové. Všetky egreše sú výnimočné svojou typickou chuťou a zloženie látok napovedá, aké by bolo ich najlepšie spracovanie.
Myslím tým pektín. Látka, ktorá pomáha spraviť džem džemom s tou najlepšou konzistenciou na svete. Spolu s ríbezľami sú to pektínové kráľovné.
Egrešový džem zrôsolovatie na počkanie
Ak máte hojnú úrodu, určite si časť bobúľ spracujte do džemu. Ak si odmyslíme pasírovanie, robí sa takmer sám.
Niekto plody najprv povarí v troche vody a až vtedy pasíruje. Po zmäknutí to zrejme ide o čosi ľahšie, ja preferujem prácu so surovými. Pomixujeme bez štipky vody, prepasírujeme cez husté sito. Do získanej hustej hmoty pridáme cukor.
Koľko máte chuť, ale určite nie zbytočne veľa. Polovica objemu získaného egrešového základu bude rozhodne stačiť. Ak máte radšej kyslé, pokojne aj menej, pridať sa dá vždy. Zvyknem nechať odležať cukor s ovocnou šťavou, varenie nebude trvať dlho. V čo najširšom hrnci alebo panvici, aby sa odparila voda raz dva. Bude to približne polhodinová záležitosť. Pektín v egrešoch zariadi, že výsledok po vychladnutí bude fantasticky rôsolovitý.
Egrešový džem chutí dokonale. Kto má rád ovocný prvok k hovädzine či zrejúcemu syru, egreš je minimálne tak dobrý adept ako brusnicové džemy, kompóty či rôsoly. Ak máte tento plán, určite s cukrom striedmejšie.
Kompót ako liek
Úplne seriózne. Egreše majú fantastické zloženie. Samozrejme, najviac látok do seba dostanete konzumáciou v surovom stave. Do roboty si v sezóne nosím každý deň jednu krabičku na predpoludnie, vynikajúca desiata. Ale kompót ako doplnok liečby počas chrípkovej sezóny a pri horúčkach sa bude hodiť tiež.
Pripravíte rovnako veľmi jednoducho. Načistené plody zasypeme lyžicou cukru v polovici plnenia fľašky a druhou po naplnení fľašky, následne zalejeme prevarenou vlažnou vodou a dáme sterilizovať, stačí 15 minút.
Pre ešte výraznejší efekt som spravidla aj verziu s kúskami zázvoru a do každej malej fľašky po jednom klinčeku.
Egrešový pretlak
Pretlak je pracovný názov, ale myslím, že výstižnejší ako egrešová výživa. Je to polotovar, ktorý samozrejme môžete dať jesť dieťaťu ako výživu, ale ak nezachutí, dá sa druhotne využiť na sladko alebo na slano. Na omáčku k hovädzine alebo neskôr na jablkovo-egrešové ovocné kože, keď bude k dispozícii úroda jabĺk. Pripravíme ho jednoducho – egreše povaríme, prepasírujeme a zasterilizujeme.
Egreš ako maškrta
Z nejakého zvláštneho dôvodu nepatria egreše podľa detí k najobľúbenejším plodom záhrad. No stačí malá finta a zrejme ich zjedia aj s navijakom. Osladené iným ovocím, pomixované a usušené na slnku na ovocné kože.
Dvojročná dcéra dostala na výber plody naozaj sladučkej červenej odrody egrešov a na druhej kôpke ovocné kože z tých istých egrešov, ešte trochu dofarbené pár černicami a dosladené banánom. Hádajte, po čom siahla.
Na čerstvé som ju ešte nepresvedčila, ale v kožiach ich zje dosť. V tejto podobe sa v egrešoch neuchová jeho obrovský obsah vitamínu C, ale vápnik či železo ostáva.
Egrešový čaj
A teraz egrešová čerešnička na záver! Z egreša sa oplatí využiť aj zdravé mladé listy. Klasicky nasušiť na čaj. Ideálny čas zberu je síce v čase kvetu, čiže skôr na jar, no dajú sa zbierať počas celej doby vegetácie. Jediný problém neskoršieho zberu môže byť horkejšia chuť. Funguje to podobne ako napríklad s ríbezľovými listami.
Čaj z egrešových listov dezinfikuje, má silný protizápalový účinok, pomáha ženám zvládnuť ťažkú menštruácii, pomáha pri anémii, pri chorobách obličiek a močových ciest, pri črevných ťažkostiach, skolí chrípku, pomôže vyliečiť angínu.
Text a foto: Martina Töröková
Zdravím, prestal mi rodiť 4 ročný malý egreš . Mám ho na východnej strane v pred…