Hľadanie netradičnej chute a dostupnosť rôznych exotických druhov korenín, nás nabáda skúšať nové recepty, vône a chute.
Populárne koreniny sú často ideálnym jedlým suvenírom z dovolenky. Možno sa k vám touto cestou dostalo korenie sumac (nazývaný aj sumak, sumah, alebo sumach), pochádzajúce z Blízkeho východu. Je neprehliadnuteľné svojou farbou, neodolateľné svojou chuťou, ale aj pozitívnymi účinkami na zdravie.
Sumac je tradičným korením v arabskej kuchyni a v kuchyni Blízkeho východu. Dnes sa pestuje po celom svete, ale obzvlášť obľúbené je vo východnej Ázii, v Afrike a v Severnej Amerike.
V Európskej kuchyni má sumac dlhšiu tradíciu ako citróny
Korenie sumac má výraznú kyslú chuť bez stôp horkosti. Využiť ho môžete všade tam, kde by ste inak použili citrónovú šťavu. Je dobrou voľbou, ak chcete do pokrmu pridať citrónovú chuť, ale nechcete do receptu pridávať tekutinu. Známe bolo už pred viac ako 2000 rokmi. Využívalo sa ako diuretikum, pričom sa vyzdvihovali najmä jeho zdravotné účinky proti nadúvaniu a hnačke. Starí Rimania ním navyše zastavovali krvácanie. Ešte predtým, ako sa citróny dostali do Európy, Rimania používali sumac na dochutenie jedál.
Korenie sumac má nielen výraznú chuť, ale aj vskutku sýtu tmavo červenú farbu. Je preto vhodné aj na dekorovanie pokrmov. Šalát alebo hummus zľahka poprášený korením sumac zaručene pošteklí chuťové poháriky.
Ako vyzerá korenie sumac?
Korenie je vo forme hrubého prášku. Sušený prášok sa získava zo sušených a mletých bobúľ špecifického druhu rastliny Sumach garbiarsky (Rhus coriaria).
Rastlina má tvar malých kríkov a stromov, ktoré vytvárajú červené plody – kôstkovice. Názov sumac pochádza zo slova summaq, čo znamená „tmavo červená“.
Chuť tohto korenia je návyková
Je celkom možné, že ak sumac ochutnáte, zostane stabilnou súčasťou vašej kuchyne. Jedlu dodá špecifickú chuť, sviežosť a exotický vzhľad. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí, napríklad zmesi adžika.
Vďaka kyslastej chuti je vhodné k príprave tučnejších druhov mäsa, na pečené kura, kačku, jahňacinu alebo ryby. Môžeme ho pridať do marinád na grilovanie, pričom sa jeho chuť snúbi aj s pečenou zeleninou. Výborné je s pečený baklažánom alebo karfiolom. Dodá šmrnc dipom, nátierkam, hummusu alebo šalátovým zálievkam. V kombinácii korenia s olivovým olejom, výrazným syrom, olivami a paradajkami získame sviežu a ľahkú večeru.
Recept: Vynikajúca marinovaná cibuľa s korením sumac
Suroviny:
- červená cibuľa
- petržlenová vňať
- olivový olej
- vínny ocot
- citrónová šťava
- cukor
- soľ
- sumac
Postup:
Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky a pridajte k nej čerstvú nasekanú petržlenovú vňať. Pripravte si zálievku zmiešaním olivového oleja, octu, citrónovej šťavy, cukru, soli a sumac korenia. Cibuľu zmiešajte s marinádou a nechajte v chladničke odstáť minimálne 30 minút.
Takto pripravená cibuľa je chutná do burgera, tortily, šalátov alebo jednoducho ako dekorácia na chlieb s nátierkou. Cibuľa s týmto korením bude aj lepšie stráviteľná.
Sumac: Benefity pre zdravie
Sumac obsahuje vitamín C, antioxidanty, triesloviny, polyfenoly, flavonoidy, najmä kvercetín.
Tak, ako v dávnej minulosti, aj v súčasnosti sa vyzdvihuje prospešnosť korenia sumac pri tráviacich problémoch, zápche a nadúvaní. Pomôže aj pri refluxe a pálení záhy. Má antimikrobiálne účinky a pôsobí proti mnohým patogénom, vrátane baktérií salmonela.
Sumac pomôže aj pri znižovaní horúčky a pri pretrvávajúcom kašli. Zmiešaním s medom si môžete vyrobiť domáci sirup proti kašľu.
Sumac tiež pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Korenie je účinné pri znižovaní hladiny inzulínu tak, aby sa zabránilo inzulínovej rezistencii.
Čaj proti žalúdočným ťažkostiam
Sumac odstraňuje z tela infekcie a baktérie. Odporúča sa na prípravu čaju, ktorý uľaví pri žalúdočnom diskomforte. Do malého hrnca pridajte vodu v objeme 1-2 hrnčekov. Lyžičku sumacu vsypte do čajového sitka, vložte do hrnca a varte 5 minút. Užívajte jednu alebo dve menšie šálky denne.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…