Fermentácia alebo kvasenie je prastarý spôsob uchovávania obľúbenej zeleniny. Kvasená zelenina je plná probiotík, enzýmov a vitamínov, ktoré posilňujú imunitný systém a prispievajú k nášmu zdraviu. Ako správne fermentovať?
V poslednej dobe sa fermentácia stáva opäť populárnou a venuje sa jej čoraz viac ľudí. Okrem toho, že je zdravá a priaznivo vplýva na trávenie, dodáva jedlám zaujímavú chuť.
Čo presne je fermentácia?
Fermentácia je proces, pri ktorom baktérie v potrave energiu zo sacharidov premieňajú na alkohol alebo kyselinu mliečnu. Patrí k najstarším metódam konzervácie. Takto spracované potraviny sú ľahšie stráviteľné, podporujú imunitu a majú intenzívnejšiu chuť.
Najlepšie sa fermentuje tvrdá zelenina, ako je kapusta, kel, cvikla, paprika, mrkva, reďkovka, karfiol, tekvica, cuketa a iné. K najobľúbenejším patrí kyslá kapusta a v súčasnosti aj kórejské kimči.
Kvasiť sa dá rôznymi spôsobmi – vo vlastnej šťave, vo farebných nálevoch, so soľou aj bez nej, s rôznymi omáčkami, koreninami, bylinkami, bleskovo i dlhodobo, pri rôznych teplotách. To všetko ovplyvňuje chuť a konzistenciu zeleniny.
Základný nálev je slaný, ale môžeme zeleninu nakladať do nálevu s ume octom, shoyu, misom, korením. Pridávame rôzne množstvo soli – čím viac, tým kyslejšia bude chuť. Farebný nálev docielime, keď do nálevu pridáme kurkumu – žltý nálev – alebo cviklu – červený nálev.
Ako správne fermentovať
Pri fermentovaní je dôležitá čistota, inak môže zelenina splesnivieť. Dbáme aj na správnu teplotu, najlepšie medzi 18 a 23 °C. Čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie fermentácia prebehne.
Používame dobre umyté a vyvarené poháre na zaváranie alebo kameninovú nádobu na kvasenie. Čerstvú a zdravú zeleninu dôkladne opláchneme, nakrájame a natlačíme natesno do nádoby, aby bola zelenina úplne ponorená. Prípadne zaťažíme vysterilizovaným kameňom alebo zaváraninovým pohárom, ktorý naplníme vodou.
Prebytočný vzduch treba vytlačiť. Uzavretú nádobu necháme fermentovať 5 až 7 dní pri izbovej teplote. Počas tejto doby pravidelne nádobu otvárame. Keď sme s výsledkom a chuťou spokojní, nádobu uložíme do chladničky, kde vydrží fermentovaná zelenina dlhšie.
Tipy na kvasenú zeleninu
Kapusta
Najčastejšie sa u nás fermentuje kapusta, ktorú môžeme naložiť desiatkami rôznych spôsobov. Či už zelená alebo červená, s kmínom, bobkovým listom, novým korením, ale aj s mrkvou, vďaka ktorej je kapusta menej kyslá. Kombinovať ju môžeme aj s cesnakom, chrenom, jablkami, červenou repou, kôprom, karfiolom alebo inou zeleninou.
Výborná je kapusta plnená do paprík. Zalieva sa vytlačenou šťavou z kapusty, čo predstavuje druh kvasenia vo vlastnej šťave.
Kapustu nakrájame alebo nastrúhame na drobné kúsky spolu s cibuľou, presolíme a necháme stáť, kým pustí šťavu. Papriky zbavíme jadrovníka a naplníme vyžmýkanou kapustou. Vzniknutou šťavou zalejeme papriky v sklenenej nádobe a necháme fermentovať 4 až 6 dní. Hotové uchovávame v chladničke.
Reďkovky a medvedí cesnak
Ďalšou delikatesou sú reďkovky v slanom náleve. Reďkovku nakrájanú na kolieska zalejeme slaným nálevom, môžeme pridať cibuľu alebo cesnak a korenie. Necháme pri izbovej teplote kvasiť pár dní a uložíme do chladničky. Rovnakým spôsobom môžeme kvasiť všeličo, napríklad aj listy medvedieho cesnaku.
Kórejské kimči
V súčasnosti sa čoraz väčšej popularite teší príprava tradičného kórejského kimči. Môžeme si ho pripraviť na slano, sladko, štipľavé – podľa toho, kto má čo rád. Podelíme sa s vami o náš overený recept. Zeleninu aj ostatné prísady dávame od oka podľa chuti.
Budeme potrebovať
- čínsku kapustu
- mladú cibuľku aj so zelenou vňatkou
- mrkvu
- cesnak
- cibuľu
- bielu reďkovku
- jablko
- zázvor
- čili vločky
- sójovú a rybiu omáčku
- soľ
- trstinový cukor
- mletú papriku
- ryžovú múku (môžeme nahradiť hladkou)
Postup
Čínsku kapustu nakrájame na pásiky, posolíme a necháme cca 2 hodiny stáť, aby pustila šťavu. Po tejto dobe ju vyžmýkame a opláchneme vodou. Medzitým z vody, cukru a múky uvaríme kašu. Ostatnú zeleninu tiež pokrájame alebo postrúhame na menšie pásiky.
Všetko spolu pomiešame, pridáme kašu, mletú papriku, roztlačený cesnak a nastrúhaný zázvor, sójovú a rybiu omáčku, soľ, čili vločky. Zmes natlačíme do nádoby a necháme fermentovať cca 5 dní. Potom odložíme do chladničky.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Zdravím, viete mi poradiť, resp. potvrdiť, či je to mangold alebo niečo iné?…