Gaštany majú toľko vitamínu C ako citróny. Zaraďte ich do jedálnička

Dnes svet vníma gaštany najmä ako veľmi chutnú prírodnú maškrtu, ktorú okrem tepelnej úpravy ani netreba dochucovať. Stálo by však zato využívať ich v našej strave častejšie a v rôznych podobách. 

Gaštany majú toľko vitamínu C ako citróny. Zaraďte ich do jedálnička

Výživová hodnota gaštanov

So 40 – 45 % podielom sacharidov (asi 30 % škrobov, 14 % sacharózy) je gaštan jedlý pomerne kalorickou potravinou. Obsahuje tiež 8 % vlákniny, 7 % bielkovín a 5,5 % lipidov. Prekvapivý je obsah vitamínu C – 43 mg%, teda ako u citrónov, po upečení ostáva 30 mg%.

Ako pestovať gaštany

Semenáče patria k pomerne vysokým stromom (až 30 m) s nádhernou guľovitou korunou. Do menších záhrad preto volíme nižšie dorastajúce odrody. Pestujeme ich zvyčajne ako vysokokmene. I keď ide o jednodomé rastliny, k opeleniu dôjde, iba ak vysadíme minimálne dva stromy.

Gaštany sa na Slovensku pestujú do nadmorskej výšky cca 550 až 600 m n. m., vyššie iba na chránených stanovištiach. Dobre rastú v hlbokých, kyprých a priepustných pôdach s vyšším podielom draslíka a fosforu. Ideálne pH je 5 – 5,6, preto vo väčšine lokalít pridáme do výsadbovej jamy na dno rašelinu alebo substrát pre ihličnany. Dôležité je zároveň vsypať do jamy vedro bukovej hrabanky, ktorá prirodzene obsahuje zárodky mykoríznych húb alebo prípravok Ectovit s obsahom prospešných húb. Pri vysádzaní neskracujeme hlavný kolovitý koreň.

V prvých rokoch po výsadbe mladé stromčeky počas sucha zavlažujeme a chránime pred jarnými mrazíkmi, a to obalením kmienka do jutových vriec alebo rákosových rohoží.

Gaštany

Zber a uskladnenie

Zberáme v kožených rukaviciach postupne, ako padajú, koncom septembra až v októbri. Plody vylupujeme z pichľavých obalov. Neobíjame.

Nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, pretože plod vysychá a veľmi tvrdne. Vhodným spôsobom skladovania je ich uvarenie, vylúpanie a následné zmrazenie.

Naša voľba odrôd

  • Bouche De Betizac – výška do 8 m
  • Neptun SAV – výška do 15 m
  • Marigoule – rýchly nástup plodnosti, výška 20 – 25 m

Viete, že…

… už v pradávnych neolitických dobách sa naši predkovia v Malej Ázii, odkiaľ pravdepodobne tento druh pochádza, živili „chlebom“, hoci obilie nepestovali? Dostatočne výživnou náhradou im boli gaštany, ktoré zbierali a piekli v pahrebe.
… sa k nám gaštan jedlý dostal vďaka rímskym výbojom už pred viacerými stáročiami?
… existujú aj slovenské odrody (Neptun SP, Neptun SAV a Markus) vyselektované z prírodnej populácie gaštanov na našom území?
gaštanová múka neobsahuje lepok, a preto je vhodná pri bezlepkovej diéte?

Pečené gaštany

Ako si ich pripraviť

Gaštany sa uplatnia ako základná potravina sacharidového typu. Hodia sa ako príloha k mäsovým, syrovým i zeleninovým jedlám, na prípravu polievok, ako plnka do hydiny, do zákuskov (múka, plnka, pyré) aj do mixovaných nápojov.

Polievka

100 g mrkvy, 60 g zeleru, po 50 g cibule a póru nakrájame nadrobno, opečieme na masle. Pridáme ½ kg upečených gaštanov, zalejeme 800 ml hydinového vývaru, 150 ml suchého bieleho vína, osolíme, okoreníme. Varíme cca 20 min, rozmixujeme.

Gaštanovo-tekvicový nákyp

500 g upečenej tekvice na pečenie vymiešame s 50 g masla, pridáme po ¼ lyžičke mletej škorice, mletého zázvoru, štipku soli a čierneho korenia. Pomelieme 250 g uvarených a olúpaných gaštanov a zmiešame s tekvicovým pyré. Vmiešame 3 žĺtky a sneh zo 4 bielkov. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku