Zrelé plody papriky čínskej ‘Habanero’ sa používajú najčastejšie ako korenie v sušenej podobe, no uchovať ich môžeme aj v podobe pasty či omáčky.
Plody podlhovastého alebo „lampášikovitého“ tvaru sú desaťkrát pálivejšie ako kajenské korenie a slúžia ako výrazná korenina v mnohých svetových kuchyniach.
Energetická hodnota sa blíži k 40 kcal, plody sa ale využívajú len ako ochucovadlo. Obsahujú vitamíny C, B a A a z minerálnych látok draslík, horčík, vápnik či železo. Pôsobia ako antioxidant a majú pozitívny vplyv na trávenie.
Ako pestovať ʻHabaneroʼ
Semená papriky čínskej a jej pikantných odrôd vysievame už od januára (v tomto termíne ideálne s podporou umelého svetla) na svetlé a teplé stanovište, doma napríklad na okenný parapet. Pred výsevom ich namočíme do vody asi na desať hodín.
Pestovateľský substrát udržiavame stále mierne vlhký, ideálna teplota na klíčenie je okolo 28 °C a nemá klesnúť pod 22 °C. Rastliny s dvomi pravými listami pikírujeme. Predpestované sadenice vysádzame už v apríli do skleníka, fóliovníka alebo v druhej polovici mája na záhony.
Keďže odroda ʻHabaneroʼ je náročná na teplo, v skleníku môžeme očakávať vyššie výnosy. Rastlinám vyhovuje dobre priepustná pôda bohatá na živiny s pH v rozmedzí 5 až 6. Počas rastu prihnojujeme hnojivom pre plodovú zeleninu. Neprelievame, aby nedošlo k zahnívaniu koreňov. Nezalievame ani na list. Pri pestovaní v skleníku porast kontrolujeme na výskyt chorôb a škodcov. ʻHabaneroʼ sa dá pestovať aj v kvetináči ako okrasná rastlina, ktorá koncom leta a na jeseň príjemne oživí terasu či balkón. Rastliny v kvetináči môžeme po zbere a zrezaní skúsiť prezimovať na svetlom stanovišti, kde teplota neklesne pod 15 °C.
Zber a uskladnenie
Nezrelé plody majú zelenú farbu a dozrievajú približne tri mesiace. Zberáme ich so stopkou v plnej zrelosti, čiže až keď sa plne vyfarbia.
Neskladujeme ich v chladničke, pretože chlad ukončuje zrenie, pričom postupne strácajú prirodzenú chuť. Skladujeme ideálne v dobre vetranej miestnosti v suchu pri teplote nad 10 °C.
Ktoré si vybrať?
- Habanero White Long – oválne svetlozeleno-žlté plody sú dlhé cca 3,5 cm, široké 1 cm, pálivosť majú cca 300 000 SHU, rastlina dorastá do výšky cca 1 m
- Orange Habanero – oranžové plody tvaru lampášika majú 4 až 7 cm, pálivosť cca 600 000 SHU, rastliny sú nižšie, bohato rozvetvené
- Habanero Chocolate – hnedofialové plody tvaru lampášika majú okolo 8 cm, pálivosť 450 000 SHU, rastlina je husto rozvetvená, pôsobí dekoratívne
Intenzitu pálivosti meria tzv. Scovilleho stupnica (SHU), ktorá vyjadruje obsah čistého kapsaicínu v sušenom stave papriky.
Viete, že…
- … ʻHabaneroʼ je rovnako ako bežná paprika nepravá letnička, ktorá v teplej klíme prezimuje niekoľko rokov?
- …rastlinám príliš nevyhovuje slnečný úpal? Môže spôsobiť hnedé škvrny na listoch. Dávame pozor, aby sa voda pri zálievke nedostala na listy.
- …z červenej papričky ʻHabaneroʼ krížením s odrodou ʻBhut Jolokiaʼ vznikla jedna z najpálivejších čili paprík sveta, odroda ʻCarolina Reaperʼ? Pálivosť dosahuje cca 2,2 miliónov SHU.
- …chuť aj vôňa ʻHabaneroʼ sú popisované ako citrusové?
- …niektoré semenárske spoločnosti ponúkajú zmes osiva niekoľkých rôznych foriem odrody ʻHabaneroʼ?
2 spôsoby, ako ho spracovať
Čili pasta
Na oleji restujeme niekoľko minút na menšie kúsky nakrájané suroviny v pomere 1 : 1 : 1 : 1 – papričky, zázvor, cibuľu a cesnak. Rozmixujeme tyčovým mixérom a opäť podusíme s menším množstvom rastlinného oleja. Plníme do zaváracích pohárov. Používame do omáčok a ako ochucovadlo.
Pálivý olej
Sušené papričky rozdrvíme (pre väčšiu pálivosť aj so semienkami), dáme do menšieho pohára a dolejeme olivový olej. Uzavrieme, zatrepeme a necháme lúhovať niekoľko týždňov. Používame na varenie a dochucovanie.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Priatelia, nizsie som odfotil dve papricky, obe evidujem ako Habanero Orange a s…