Hit tohto leta: Experimentujte s kožami

Ak ste už vyskúšali ovocnú kožu, poďte som mnou postúpiť do ďalšieho levelu. Toto bude zľahka  matematicky ladený text. Kombinácie, súčty i odčítania, lahodné rovnice a prekvapivé výsledky. 

Hit tohto leta: Experimentujte s kožami

Kombinujte intuitívne

Kombinujte s citom ale odvážne. Skúste si to neplánovať racionálne od stola ale nechajte sa viesť tým, čo záhrada, les či lúka aktuálne vydá a v takých množstvách aké vydá. Prebehnite sa, oberte, čo je zrelé, s najväčšou pravdepodobnosťou výsledok bude lepší ako by ste vymysleli, keby ste si chceli pomery a kombinácie naplánovať. Na druhej strane, je fajn si robiť aj poznámky, keď by ste chceli extra skvelú dávku zopakovať a nezabudnúť čo všetko a cca v akých pomeroch do zmesi šlo.

Ovocná koža

Nielen ovocie!

Poďme ale ďalej. Ovocné kombinácie môžete doplniť koreninami, drobnými pochutinami, semienkami či bylinkami. Keď zmixujete ovocie, privoňajte, ochutnajte a spýtajte sa: je to dostatočne super alebo by to chcelo čosi na rozvinutie chuti a ozvláštnenie?

Ovocná koža

Kokos


Ja som sa takto nedočkavo nadýchla už obratých žltých myrobalánov (ovocie podobné mirabelkám) a tie mi odpovedali: „Oslaď nás banánom a prihoď za hrsť kokosu!“

Ovocné kože

Ovocné kože

Výsledok môžem len odporúčať. Ako navrhla názov moja priateľka, toto je exotická koža Kokomyrobanán.

Ovocná koža s kokosom

Škorica

Druhého vedierka myrobalánov som sa spýtala, či by súhlasili so skorými sladkými jabĺčkami. Jasali radosťou a skandovali k tomu: „Škoricu! Škoricu! Škoricu!“

Ovocné kože

Vyhovela som im, výsledok je rovnako výborný a túto várku sa pokúsim schovať a vytiahneme si ju počas Adventu alebo na Vianoce.

Ovocné kože

Levanduľa

Černice. Milované černice… Prejdem okolo obťažkaného kríku a počujem spev: „Levadulováááá.. ty si má levandulová….“ A hneď to stáčam k levanduľovému záhonu po hrsť čerstvých ešte neodkvitnutých levanduľových kalíškov.

Ovocná koža s levanduľou

Ovocné kože s levanduľou

Táto kombinácia je ale moja veľmi obľúbená. Černice a levanduľa je v podstate na samostatný článok, ktorý mám už rozpísaný. Ale teda do kože som naraz pomixovala ovocie aj kvety a prepasírovala, osladila banánom a zopár kvetov šlo aj na vrch ako dekorácia.

Ovocné kože

Ovocné kože

Perníkové korenie

Spomínal tu niekto Vianoce pred chvíľou? Tak keď už, tak poriadne. Bežne nedosládzam kože ničím iným ako sladkým ovocím, ale táto kombinácia si pýtala med. Akútne. Keď perníkové korenie, tak aj med. K myrobalánom, malému banánu, čajová lyžička korenia a 2 polievkové lyžice medu.

Ovocné kože

Kadečo iné…

Keď si pozrieme zloženie tejto zmesi, dá sa určite použiť čokoľvek z tohto zoznamu aj samostatne. Takýmto spôsobom si môžete nájsť svoje top kombinácie.

Ovocné kože

Moje ovocie si ešte pýta napríklad vanilku a nedozreté slivky už teraz zo stromu vykrikujú: „Mak, mak, mak!“ A tuším úplne zhora stromu počujem aj nesmelý návrh: „Holandské kakao.“ Pomleté akékoľvek oriešky, sezam, ľanové semienka… Určite si nájdete desať ďalších, možno aj exotických príchutí, ktoré zachutia práve vám.

Zlatá stredná cesta

Keď sa už vybláznite s kombináciami, nezabudnite sa vrátiť aj k jednoduchšej klasike. U nás pre decká preferujem čisté ovocie. Len občas škorica či kokos, aby sa toho zase neprejedli.

Ovocné kože

Tento rok nám zle zarodila čierna ríbezľa, naozaj máličko, no keďže ide o veľmi zdravé ovocie, využívam ho pri začínajúcich chorobách ako rýchlu dodávku vitamínov. Nevydalo na riadnu dávku liečivého sirupu, tak bude aspoň jedna fľaška liečivých ovocných koží. Tie schovávam tiež, aby sa nezjedli hneď a poslúžili ako motivácia na poctivé liečenie a smrkanie keď dôjde na chorobu.

Ovocné kože

Skladovanie

Kože skladujte vo vzduchotesných nádobách, mne sa osvedčilo sklo, bežné zaváraninové fľaše postačia. Už robím toľko experimentov, že musím všade písať kam šla aká kombinácia.

Ovocné kože

Bez odpadu

Ak preferujete podobne ako ja, mať kože hladké bez zrniečok, kúskov šúp a podobne, budete mať veľa „odpadu“ z pasírovania. Samozrejme by bola škoda nazerať na to ako na odpad. Tak som si založila päťlitrovú zbernú fľašu na sušený ovocný „paserát“.

Ovocná koža

Dávam to sušiť z každej várky rovnako ako kože. Schne to o niečo dlhšie, aj dva-tri dni nechám občas dosušiť na tácke na slnku. A takto sa to postupne zbiera a zbiera a niekedy na jeseň začnem testovať originálne ovocno-bylinné zmesi.

Kože matematicky

Ešte mám jeden bonus. Keď som už toľko matematiky sľubovala. Jednu várku som v každej fáze procesu vážila. Od ovocia v surovom stave, cez pasírovanú finálnu zmes až po usušené kože. Pozrite sa na výsledky.

Ovocná koža

Na začiatku bolo 963 g ovocia, vážené po odkôstkovaní, vychádzajme z toho, že to bola dávka rovný 1 kg. Využité myrobalány, černice a banán.

Ovocná koža

Hmota po mixovaní a prepasírovaní, ktorá šla na 2 plechy vážila 747 g, približne 800 ml. Na druhý deň stiahnuté kože z papiera vážia kúsok cez 100 g. Plus vysušený odpad z pasírovania, ktorý sa využije na čaj je necelých 30 g.

 

Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku