Tekvice majú množstvo fanúšikov a z nekonečného množstva jej odrôd si vyberú aj tí najväčší gurmáni.
Záhradkári si pochvaľujú nenáročné pestovanie a bohatú úrodu, deti sa nevedia dočkať vyrezávania tekvíc v období jesenných sviatkov a kulinári zas neobmedzené množstvo sladkých a slaných receptov z tejto chutnej a zdravej zeleniny. Špeciálnou kategóriou je menší oranžový poklad hokkaido. Prečo je vhodné si ho dokonale vychutnať?
Odkiaľ pochádza výrazná tekvica Hokkaido?
Jej domovom je krajina vychádzajúceho slnka, Japonsko, konkrétne ostrov Hokkaido. Pod názvom hokkaido ju však v Japonsku budete hľadať márne, pretože v krajine pôvodu ju volajú „Uchiki Kuri“. V našich podmienkach sa dokonale aklimatizovala. Podľa legiend sa mala tekvica postupne dostať do Európy pri objavení Ameriky.
Prvé zmienky o tekvici sú staré vyše 10 000 rokov.
Hokkaido v našich záhradkách
Podnebie strednej Európy pestovaniu hokkaida praje. Výborne sa mu darí aj u nás. Hoci si semienka môžete vysiať priamo do záhrady, ideálne je predpestovať si Hokkaido v črepníku. Začnite v prvej polovici marca. Predpestované rastliny môžete vonku zasadiť hneď, ako skončia nočné mrazy.
Najlepšiu úrodu dosiahnete, ak vysadíte približne osem rastlín na meter štvorcový. Čas od výsadby po zber trvá pomerne dlho. Zber tekvíc je zvyčajne na jeseň, no dobrou správou je, že hokkaido má výbornú skladovateľnosť a tešiť sa z vlastných chutných plodov môžete počas celej zimy.
Unikátna tekvica
Hokkaido má medzi tekvicami výnimočné postavenie vďaka svojej jemnej maslovo-krémovej chuti s podtónom orieškov, univerzálnemu použitiu aj so šupkou a obsahu minerálov a vitamínov.
V čase zrelosti má sýtu oranžovú farbu. Ojedinele sú dostupné aj kultivary s modro-sivou či zelenou šupkou. Všetky tekvice hokkaido sa však vyznačujú tým, že majú oranžovú a pevnú dužinu. Spotrebovať sa dá takmer celá.
Napriek tomu, že je tekvica na pohľad pevná, s tvrdou šupou a pri krájaní sa často zapotíme, je výborne konzumovateľná celá bezo zvyšku. Stačí ju spolu so šupkou dôkladne umyť, vydlabať a tepelne upraviť. Práve šupka obsahuje množstvo vitamínov a je na škodu ju nepoužiť. Jadierka hokkaida sa dajú nasucho upiecť a konzumovať alebo usušiť a pripraviť si ich na výsev v nasledujúcej sezóne.
Chutné a zdravé hokkaido
Hokkaido obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Z vitamínov má v tekvici zastúpenie vitamín A, B, C, E, K, z minerálov vápnik, horčík, sodík, fosfor, zinok, železo, betakarotén. Hokkaido obsahuje aj kyselinu listovú a vlákninu. Ako bonus sa v nej nachádzajú omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny.
Hokkaido priaznivo pôsobí pri problémoch so žalúdkom, s pankreasom, slezinou, srdcom aj obličkami. U mužov má podporné účinky pri problémoch spojených s prostatou a rovnako vhodné je aj pri liečbe cukrovky. Je nízkoenergetické, a tak je skvelou voľbou pri chudnutí, odvodňovaní a detoxikácii.
Hokkaido v kuchyni
Hokkaido, so svojou plnou chuťou, je tekvica predurčená na grilovanie, pečenie, prípravu sýtych hlavných pokrmov, polievok a prívarkov. Môžete si z nej pripraviť chutné rizoto alebo z nej napríklad pripraviť vegetariánsky guláš.
Hokkaidové hranolky alebo chipsy sú chutnou alternatívou hlavného jedla. Výborná je na použitie do sladkých dezertov, pyré alebo dokonca nápojov. Dá sa konzumovať aj surová, môžete ňou spestriť zeleninové šaláty.
Jesenné druhy tekvíc pri vhodnom skladovaní vydržia pri teplote 8 – 13 °C aj 5 mesiacov.
Recept: Zdravá hokkaido nátierka
- menšia hokkaido tekvica
- 1 malý pohár alebo konzerva sterilizovaného cíceru
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Tekvicu umyjeme, prekrojíme, vnútro vydlabeme a rozrežeme na 4-6 častí. Na plech vystlaný papierom na pečenie uložíme plátky tekvice, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme. Pečieme pri teplote 185 °C približne 30 minút. Upečenú tekvicu spolu s cícerom, pretlačeným cesnakom, štipkou soli a korením zmixujeme. Podávame s kváskovým chlebíkom alebo v podobe jednohubiek posypaných čerstvou vňaťou.
Hokkaido tekvica pôsobí preventívne a pomôže pri týchto zdravotných problémoch:
- srdcovo-cievnych ochoreniach
- trávení
- ťažkostiach so žalúdkom a pankreasom
- chorobám močových ciest a obličiek
- u mužov pri problémoch s prostatou
- vďaka betakaroténu ochraňuje zrak
- je vhodná ako podporná liečba cukrovky
- vhodná aj pre diabetikov
Pre vysoký obsah vlákniny, má hokkaido aj výrazné laxatívne a detoxikačné účinky.
Aké druhy tekvíc poznáme?
Existujú štyri základne druhy tekvíc – tekvice obyčajné, kam zaraďujeme cukety a patizóny, tekvice muškátové, kam patrí chutnú maslová tekvica, tekvice figolisté a napokon tekvice veľkoplodé, kde nájdeme oranžové hokkaido.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdravím záhradkári, prosím Vás, kto mate skusenosti, vyhodila som odpad z hokkai…