Hrušky v hlavnej úlohe: Dva jednoduché recepty, s ktorými privoláte jeseň

Hrušky, typické jesenné ovocie, sú nielen chutné a zdravé, ale aj všestranné v kuchyni. Ak ste milovníkom sladkých alebo netradičných chutí, pripravte si s nami tieto recepty.

Recepty s hruškami
Hrušky obsahujú zložky, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny, chránia srdce a zlepšujú trávenie. Foto: Andrea Párkányová

Toto ovocie patrí v našich záhradách ku klasike. Nájdeme ho  v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách – zelenej, červenej, žltej či hnedej. Obsahuje množstvo minerálnych látok, ako sú draslík, vápnik, sodík, fosfor, horčík, železo, bór, fluór, zinok, meď, mangán a selén. Je bohaté na vitamíny A, B, C a E.

Hrušky obsahujú zložky, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny, chránia srdce a zlepšujú trávenie. Vláknina, ktorú obsahujú, podporuje čistenie čriev, odstraňuje toxíny zo stien čriev, rieši problémy so zápchou, udržuje rovnováhu črevnej flóry a posilňuje imunitný systém. Hrušky tiež pomáhajú pri bolesti v krku a osteoporóze, majú močopudný účinok a preháňacie vlastnosti.

Hrušky môžeme využiť na mnoho spôsobov – čerstvé, zavárané, odšťavené, alebo v koláčoch a ovocných šalátoch. Dokonca sa z nich pripravujú aj destiláty a likéry. Majú výbornú chuť, sú nízkokalorické, ľahko stráviteľné a hypoalergénne, takže sú vhodné aj na prípravu prvých detských výživ. Receptov existuje množstvo a my si pripravíme dva jednoduché.

Obrátený hruškový koláč

Budeme potrebovať

  • 4 ks vajec
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 g práškového cukru (kto chce menej sladké, tak menej)
  • 200 g hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja

Plnka

  • 1 kg ošúpaných hrušiek
  • maslo na vymazanie
  • 6 PL hnedého cukru
  • mletá škorica

Postup

Na plech dáme papier na pečenie, ktorý vymastíme maslom, posypeme hnedým cukrom a navrch naukladáme hrušky.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, mliekom a olejom. Pridáme múku s práškom do pečiva a kakao. Nakoniec do cesta pridáme sneh.

Vylejeme na hrušky a pečieme na 180 ˚C približne 20 – 30 minút. Po upečení koláč vyklopíme.

Obrátený hruškový koláč
Obrátený hruškový koláč Foto: Andrea Párkányová

Hrušky plnené syrom

Pre milovníkov netradičných chutí je tu kombinácia sladkého a slaného. Na prípravu stačí len pár surovín: hrušky, syr s modrou plesňou, napríklad Niva, med, orechy a bylinky.

Hrušky rozkrojíme na polovicu, nešúpeme, stred vyčistíme od jadrovníka. Vznikne nám tak jamka, ktorú naplníme. Pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Na plech s papierom na pečenie poukladáme hrušky. Do každej jamky rozdrobíme syr, pridáme kúsky orechov, posypeme bylinkami (napríklad bazalku a tymian). Pokvapkáme medom a olivovým olejom.

Pečieme asi 25 minút na 190 ˚C. Podávame ako predjedlo alebo ako slaný dezert.

Zapečené hrušky s nivou, medom a orechami
Zapečené hrušky plnené nivou a orechmi Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku