Hrušky, typické jesenné ovocie, sú nielen chutné a zdravé, ale aj všestranné v kuchyni. Ak ste milovníkom sladkých alebo netradičných chutí, pripravte si s nami tieto recepty.
Toto ovocie patrí v našich záhradách ku klasike. Nájdeme ho v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách – zelenej, červenej, žltej či hnedej. Obsahuje množstvo minerálnych látok, ako sú draslík, vápnik, sodík, fosfor, horčík, železo, bór, fluór, zinok, meď, mangán a selén. Je bohaté na vitamíny A, B, C a E.
Hrušky obsahujú zložky, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny, chránia srdce a zlepšujú trávenie. Vláknina, ktorú obsahujú, podporuje čistenie čriev, odstraňuje toxíny zo stien čriev, rieši problémy so zápchou, udržuje rovnováhu črevnej flóry a posilňuje imunitný systém. Hrušky tiež pomáhajú pri bolesti v krku a osteoporóze, majú močopudný účinok a preháňacie vlastnosti.
Hrušky môžeme využiť na mnoho spôsobov – čerstvé, zavárané, odšťavené, alebo v koláčoch a ovocných šalátoch. Dokonca sa z nich pripravujú aj destiláty a likéry. Majú výbornú chuť, sú nízkokalorické, ľahko stráviteľné a hypoalergénne, takže sú vhodné aj na prípravu prvých detských výživ. Receptov existuje množstvo a my si pripravíme dva jednoduché.
Obrátený hruškový koláč
Budeme potrebovať
- 4 ks vajec
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 g práškového cukru (kto chce menej sladké, tak menej)
- 200 g hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
Plnka
- 1 kg ošúpaných hrušiek
- maslo na vymazanie
- 6 PL hnedého cukru
- mletá škorica
Postup
Na plech dáme papier na pečenie, ktorý vymastíme maslom, posypeme hnedým cukrom a navrch naukladáme hrušky.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, mliekom a olejom. Pridáme múku s práškom do pečiva a kakao. Nakoniec do cesta pridáme sneh.
Vylejeme na hrušky a pečieme na 180 ˚C približne 20 – 30 minút. Po upečení koláč vyklopíme.
Hrušky plnené syrom
Pre milovníkov netradičných chutí je tu kombinácia sladkého a slaného. Na prípravu stačí len pár surovín: hrušky, syr s modrou plesňou, napríklad Niva, med, orechy a bylinky.
Hrušky rozkrojíme na polovicu, nešúpeme, stred vyčistíme od jadrovníka. Vznikne nám tak jamka, ktorú naplníme. Pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Na plech s papierom na pečenie poukladáme hrušky. Do každej jamky rozdrobíme syr, pridáme kúsky orechov, posypeme bylinkami (napríklad bazalku a tymian). Pokvapkáme medom a olivovým olejom.
Pečieme asi 25 minút na 190 ˚C. Podávame ako predjedlo alebo ako slaný dezert.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Ahojte, poprosim o radu. Mam vysadenu hrusku letnu zelenu Williams. K nej som vc…