Hrušky v hlavnej úlohe: Dva jednoduché recepty, s ktorými privoláte jeseň

  • 06.09.2024

Hrušky, typické jesenné ovocie, sú nielen chutné a zdravé, ale aj všestranné v kuchyni. Ak ste milovníkom sladkých alebo netradičných chutí, pripravte si s nami tieto recepty.

Recepty s hruškami
Hrušky obsahujú zložky, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny, chránia srdce a zlepšujú trávenie. Foto: Andrea Párkányová

Toto ovocie patrí v našich záhradách ku klasike. Nájdeme ho  v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách – zelenej, červenej, žltej či hnedej. Obsahuje množstvo minerálnych látok, ako sú draslík, vápnik, sodík, fosfor, horčík, železo, bór, fluór, zinok, meď, mangán a selén. Je bohaté na vitamíny A, B, C a E.

Hrušky obsahujú zložky, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny, chránia srdce a zlepšujú trávenie. Vláknina, ktorú obsahujú, podporuje čistenie čriev, odstraňuje toxíny zo stien čriev, rieši problémy so zápchou, udržuje rovnováhu črevnej flóry a posilňuje imunitný systém. Hrušky tiež pomáhajú pri bolesti v krku a osteoporóze, majú močopudný účinok a preháňacie vlastnosti.

Hrušky môžeme využiť na mnoho spôsobov – čerstvé, zavárané, odšťavené, alebo v koláčoch a ovocných šalátoch. Dokonca sa z nich pripravujú aj destiláty a likéry. Majú výbornú chuť, sú nízkokalorické, ľahko stráviteľné a hypoalergénne, takže sú vhodné aj na prípravu prvých detských výživ. Receptov existuje množstvo a my si pripravíme dva jednoduché.

Obrátený hruškový koláč

Budeme potrebovať

  • 4 ks vajec
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 g práškového cukru (kto chce menej sladké, tak menej)
  • 200 g hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja

Plnka

  • 1 kg ošúpaných hrušiek
  • maslo na vymazanie
  • 6 PL hnedého cukru
  • mletá škorica

Postup

Na plech dáme papier na pečenie, ktorý vymastíme maslom, posypeme hnedým cukrom a navrch naukladáme hrušky.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, mliekom a olejom. Pridáme múku s práškom do pečiva a kakao. Nakoniec do cesta pridáme sneh.

Vylejeme na hrušky a pečieme na 180 ˚C približne 20 – 30 minút. Po upečení koláč vyklopíme.

Obrátený hruškový koláč
Obrátený hruškový koláč Foto: Andrea Párkányová

Hrušky plnené syrom

Pre milovníkov netradičných chutí je tu kombinácia sladkého a slaného. Na prípravu stačí len pár surovín: hrušky, syr s modrou plesňou, napríklad Niva, med, orechy a bylinky.

Hrušky rozkrojíme na polovicu, nešúpeme, stred vyčistíme od jadrovníka. Vznikne nám tak jamka, ktorú naplníme. Pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Na plech s papierom na pečenie poukladáme hrušky. Do každej jamky rozdrobíme syr, pridáme kúsky orechov, posypeme bylinkami (napríklad bazalku a tymian). Pokvapkáme medom a olivovým olejom.

Pečieme asi 25 minút na 190 ˚C. Podávame ako predjedlo alebo ako slaný dezert.

Zapečené hrušky s nivou, medom a orechami
Zapečené hrušky plnené nivou a orechmi Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!