Jabloň patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ovocné stromy v záhradkách. Hádam niet takej, v ktorej nerastie. Ak ste mali bohatú úrodu a neviete, čo s plodmi, máme pre vás niekoľko tipov.

Jeseň je obdobím jabĺk. Mnohí z nás siahajú po rôznych receptoch na koláče, zaváraniny alebo džemy. Iní si toto tradičné ovocie sušia na zimu. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte nové recepty od nás.
Jablkové čatní
Vedeli ste, že jablká sa výborne hodia aj k mäsu? Napríklad vo forme čatní. Na jeho prípravu budeme potrebovať len zopár surovín.
Potrebujeme
- 1 kg jabĺk
- 1 veľká cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 hrnček octu (1 hrnček = ¼ l)
- 1 hrnček cukru
- 2 kávové lyžičky soli
- 1 kávová lyžička kari korenia
- 1 kávová lyžička mletej škorice
- ½ kávovej lyžičky čili
Postup
Jablká ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Všetko podusíme v hrnci. Pridáme ostatné prísady a varíme do zmäknutia. Ešte horúcou zmesou plníme zaváraninové poháriky, ktoré otočíme hore dnom do vychladnutia. Čatní je výborná príloha ku grilovanému a pečenému mäsu alebo k zelenine.
Ovocná koža z jabĺk
A čo takto ovocná koža. Robievate? Je to pochúťka pre veľkých aj malých. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a antioxidantov.
Pripravujeme ju z jedného druhu ovocia alebo ich môžeme aj skombinovať. Na zahustenie a osladenie zvykneme pridať banány, hlavne pri kyslejšom ovocí, ale nemusíme. Špeciálny recept ani neexistuje, robievame ju od oka.

Postup
Jablká rozmixujeme, môžeme pridať vanilkový cukor podľa chuti a nalejeme na plech vystlaný hnedým papierom na pečenie v hrúbke cca 3 mm. Dáme sušiť do rúry na 50 stupňov cca 9 hodín, kým sa povrch nelepí a nezostane v ňom otlačený prst (v lete sušíme na priamom slnku prikrytý sieťkou proti hmyzu).

Po vychladnutí narežeme na pásiky, ktoré môžeme stočiť. Uskladňujeme v sklenenom pohári.

Malý tip na záver
Keď sa vám nechce s ničím „babrať“, vydlabte si väčšie jablká. Naplňte ich granolou a nachvíľku zapečte. Túto pochúťku zvládnu aj začiatočníci.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Ma niekto skusenosti s priamym vysiatim paradajkovych semien do sklenika? ...na…