Magnóliu poznáme vďaka veľkým a krásnym voňavým kvetom. Patrí medzi jedny z prvých kvitnúcich krov v jarnom období, no málokto vie, že má liečivé účinky a kvety sú jedlé.

Magnólia má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus a je známa najmä v prírodnej medicíne. Pomáha pri tráviacich problémoch, úzkosti, nespavosti, stresových situáciách a zápaloch. Niektoré druhy magnólie môžu uľaviť aj pri bolestiach hlavy, svalov a kĺbov či pri dýchacích ťažkostiach.
Medzi najznámejšie liečivé druhy patrí magnólia lekárska (Magnolia officinalis), ktorá sa už po stáročia využíva v tradičnej čínskej medicíne. Kôra a kvety tejto magnólie obsahujú látky magnolol a honokiol, ktoré majú silné antioxidačné a sedatívne účinky. Magnólia ľaliokvetá (Magnolia liliflora) má tiež prospešné účinky na zdravie, zatiaľ čo magnólia Soulangova (Magnolia × soulangeana) sa využíva najmä v kuchyni. Jej kvety sú jedlé a plné flavonoidov, aj keď sa zatiaľ nepreukázali výrazné liečivé účinky.
Naopak, druhy ako Magnolia grandiflora alebo Magnolia stellata, sa nepoužívajú na liečbu, pretože ich kvety bývajú horké a obsahujú menej účinných látok. Je dôležité, aby ste si dali pozor na výber magnólie, z ktorej budete kvety používať.

Jedlé kvety magnólií
Kvety magnólie majú rôzne farby aj odlišné chute:
- biele a svetloružové kvety – jemná citrónová chuť,
- ružové a tmavoružové kvety – pikantná a korenistá chuť zázvoru alebo kardamónu,
- tmavofialové kvety – pikantná, štipľavá až korenistá.
Tieto chuťové rozdiely sú pravdepodobne spôsobené rôznym obsahom bioaktívnych zlúčenín, ako sú flavonoidy a esenciálne oleje, ktoré ovplyvňujú chuťový profil kvetov. Okrem toho, mladšie púčiky alebo práve sa otvárajúce kvety majú jemnejšiu chuť, zatiaľ čo staršie kvety môžu byť horkejšie.
Kvety môžeme konzumovať v rôznych podobách. Stačí pár kvetov nakrájať a vmiešať ich do akéhokoľvek jedla, na chlieb alebo ryžu. Z kvetov si môžeme pripraviť čaj, tinktúru, puky a lupene fermentovať alebo použiť ako ozdobu na torty.
Tinktúra z kvetov magnólie
Tinktúra z magnólie je vhodná pri depresiách, predmenštruačnom syndróme a pri menštruačných problémoch.
Budeme potrebovať
- 1 až 2 celé kvety magnólie
- 400 ml alkoholu (min. 50 %)
Postup
Okvetné lístky čerstvých kvetov nakrájame na malé kúsky a vložíme do skleného zaváracieho pohára. Zalejeme alkoholom a uložíme na tmavé miesto, kde ich necháme lúhovať 4 týždne. Občas pohár pretrasieme. Potom zmes precedíme, nalejeme do sklenej nádoby a dobre uzavrieme.

Nakladané kvety magnólie
Zatvorené puky kvetov môžeme naložiť aj do octu. Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb.
Budeme potrebovať
- čerstvé kvety (puky) magnólie
- 1,5 šálky octu
- 1 lyžička soli
- 1 šálka cukru
Postup
Kvety umyjeme a osušíme, odrežeme zelené stonky až po kvety. Natlačíme ich do pohára. Ocot, cukor a soľ povaríme cca 5 minút a nalejeme na puky, aby boli úplne ponorené. Ešte horúce zavrieme a otočíme na 1 minútu hore dnom.
Vychladnuté odložíme do chladničky. Vydržia cca 6 – 12 mesiacov. Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb.

Galéria k článku
Text: Andrea Párkányová
Foto: isifa/Shutterstock
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám kvet yuku asi tri týždne. Z toho "vačk…