Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé

Magnóliu poznáme vďaka veľkým a krásnym voňavým kvetom. Patrí medzi jedny z prvých kvitnúcich krov v jarnom období, no málokto vie, že má liečivé účinky a kvety sú jedlé.

Jedlé kvety magnólie
Magnólia ulahodí nielen našim očiam, ale má aj množstvo liečivých účinkov. Foto: Shutterstock

Magnólia má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Používa sa na liečenie bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, tráviacich ťažkostí a dýchacích problémov, na liečenie úzkosti, depresie, na zníženie stresu a napätia, pomáha s nespavosťou, posilňuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť, pôsobí proti nadúvaniu, pri hnačkách a zvracaní.

Kvety magnólie majú rôzne farby aj odlišne chutia:

  • biele a svetloružové kvety – jemná citrónová chuť,
  • ružové a tmavoružové kvety – pikantná a korenistá chuť zázvoru alebo kardamónu,
  • tmavofialové kvety – pikantná, štipľavá až korenistá.

Púčiky alebo kvety, čo sa len otvárajú, majú jemnejšiu chuť. Čím sú staršie, tým sa stávajú horkejšie. Konzumujú sa v rôznych podobách. Ako dochucovadlo stačí pár kvetov nakrájať a vmiešať do akéhokoľvek jedla, na chlieb alebo ryžu.  Z kvetov si môžeme pripraviť čaj, tinktúru, puky a lupene fermentovať alebo použiť ako ozdobu na torty.

Tinktúra z kvetov magnólie

Tinktúra z magnólie je vhodná pri depresiách, predmenštruačnom syndróme a pri menštruačných problémoch.

Budeme potrebovať

  • 1 až 2 celé kvety magnólie
  • 400 ml alkoholu (min. 50 %)

Postup

Okvetné lístky čerstvých kvetov nakrájame na malé kúsky a vložíme do skleného zaváracieho pohára. Zalejeme alkoholom a uložíme na tmavé miesto, kde ich necháme lúhovať 4 týždne. Občas pohár pretrasieme. Potom zmes precedíme, nalejeme do sklenej nádoby a dobre uzavrieme.

Tinktúra z kvetov magnólie
Tinktúra z magnólie je vhodná pri depresiách, predmenštruačnom syndróme a pri menštruačných problémoch. Foto: Shutterstock

Nakladané kvety magnólie

Zatvorené puky kvetov môžeme naložiť aj do octu. Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb.

Budeme potrebovať

  • čerstvé kvety (puky) magnólie
  • 1,5 šálky octu
  • 1 lyžička soli
  • 1 šálka cukru

Postup

Kvety umyjeme a osušíme, odrežeme zelené stonky až po kvety. Natlačíme ich do pohára. Ocot, cukor a soľ povaríme cca 5 minút a nalejeme na puky, aby boli úplne ponorené. Ešte horúce zavrieme a otočíme  na 1 minútu hore dnom.

Vychladnuté odložíme do chladničky. Vydržia cca 6 – 12 mesiacov. Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb.

Nakladané kvety magnólie
Kvety môžeme naložiť aj do octu a použiť ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb. Foto: Shutterstock
Kvety magnólie sa používajú tiež na výrobu sirupov, smoothie, ochutených octov, do varených jedál či omáčok.

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku