Magnóliu poznáme vďaka veľkým a krásnym voňavým kvetom. Patrí medzi jedny z prvých kvitnúcich krov v jarnom období, no málokto vie, že má liečivé účinky a kvety sú jedlé.
Magnólia má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Používa sa na liečenie bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, tráviacich ťažkostí a dýchacích problémov, na liečenie úzkosti, depresie, na zníženie stresu a napätia, pomáha s nespavosťou, posilňuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť, pôsobí proti nadúvaniu, pri hnačkách a zvracaní.
Kvety magnólie majú rôzne farby aj odlišne chutia:
- biele a svetloružové kvety – jemná citrónová chuť,
- ružové a tmavoružové kvety – pikantná a korenistá chuť zázvoru alebo kardamónu,
- tmavofialové kvety – pikantná, štipľavá až korenistá.
Púčiky alebo kvety, čo sa len otvárajú, majú jemnejšiu chuť. Čím sú staršie, tým sa stávajú horkejšie. Konzumujú sa v rôznych podobách. Ako dochucovadlo stačí pár kvetov nakrájať a vmiešať do akéhokoľvek jedla, na chlieb alebo ryžu. Z kvetov si môžeme pripraviť čaj, tinktúru, puky a lupene fermentovať alebo použiť ako ozdobu na torty.
Tinktúra z kvetov magnólie
Tinktúra z magnólie je vhodná pri depresiách, predmenštruačnom syndróme a pri menštruačných problémoch.
Budeme potrebovať
- 1 až 2 celé kvety magnólie
- 400 ml alkoholu (min. 50 %)
Postup
Okvetné lístky čerstvých kvetov nakrájame na malé kúsky a vložíme do skleného zaváracieho pohára. Zalejeme alkoholom a uložíme na tmavé miesto, kde ich necháme lúhovať 4 týždne. Občas pohár pretrasieme. Potom zmes precedíme, nalejeme do sklenej nádoby a dobre uzavrieme.
Nakladané kvety magnólie
Zatvorené puky kvetov môžeme naložiť aj do octu. Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb.
Budeme potrebovať
- čerstvé kvety (puky) magnólie
- 1,5 šálky octu
- 1 lyžička soli
- 1 šálka cukru
Postup
Kvety umyjeme a osušíme, odrežeme zelené stonky až po kvety. Natlačíme ich do pohára. Ocot, cukor a soľ povaríme cca 5 minút a nalejeme na puky, aby boli úplne ponorené. Ešte horúce zavrieme a otočíme na 1 minútu hore dnom.
Vychladnuté odložíme do chladničky. Vydržia cca 6 – 12 mesiacov. Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlieb.
Galéria k článku
Text: Andrea Párkányová
Foto: isifa/Shutterstock
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám kvet yuku asi tri týždne. Z toho "vačk…