Receptov na kečup nájdete na internete mnoho a je veľmi ťažké vybrať si na svoj prvý pokus ten pravý. Väčšinou nás odradí množstvo ingrediencií, či čas strávený v kuchyni. Tento recept je zlatou strednou cestou a výsledok vám učaruje.
Budeme potrebovať:
- 3kg rajčín
- 3 stredne veľké jablká
- 4 cibule
- 1 väčšia hlavička cesnaku
- 3ks bobkový list
- 5 guličiek nového korenia
- 350g kryštálového cukru
- 120ml octu
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 6 lyžičiek soli
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
Postup prípravy
Paradajky prelejeme vriacou vodou a zbavíme ich šupky. Následne ich nakrájame na väčšie kusy a dáme do hrnca. Pridáme očistené a ošúpané jablká, cibuľu a cesnak. Do gázy, alebo sitka na čaj dáme bobkový list a guličky nového korenia – potom ich ľahšie vyberieme. Varíme dve hodiny.
Ak si želáte pikantný kečup, môžete na začiatku pridať chilli papričku.
Po dvoch hodinách vyberieme korenie a zmes rozmixujeme. Následne cez sitko prepasírujeme, čím sa zbavíme semienok z rajčín.
Rozmixovaný kečupový základ dáme variť do hrnca a pridáme cukor, ocot, mleté korenie, škoricu, soľ a červenú papriku.
Varíme do požadovanej hustoty a vriace nalievame do pohárikov. Na polhodinu otočíme hore dnom, potom vrátime späť, prikryjeme hrubou dekou a necháme pomaly chladnúť do nasledujúceho dňa.
Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Sa spýtam, lebo som dostala za vedro paradajok. Nejaký dobrý receptoš kečupový?…