Kedy vysievať hrach, ako ho pestovať a aký si vybrať? Poradíme!

Hrach, typická jarná zelenina, má vegetačné obdobie 65 – 90 dní. Pestuje sa zvyčajne ako predplodina a má pozitívny vplyv na pôdu.

Kedy vysievať hrach, ako ho pestovať a aký si vybrať? Poradíme!

Patrí do čeľade bôbovitých, pre ktorú je typické, že na korienkoch sa nachádzajú malé hrčky, v ktorých sú sústredené baktérie schopné pútať vzdušný dusík. Časť využíva rastlina na tvorbu vlastných bielkovín, časť ostáva v pôde a stáva sa prístupná ako živina aj pre iné rastliny.

Hrach zaraďujeme do tretej pestovateľskej trate a na rovnakom mieste ho nepestujeme minimálne 4 roky. S výsevmi skorých odrôd začíname v marci, podľa lokality a počasia. Hrach sa vysieva priamo, bez predpestovania sadeníc.

Cukrový či dreňový?

Dreňový hrach (Pisum sativum convar. medullare) pestujeme pre semená, ktoré v mladom čerstvom stave konzumujem priamo, vtedy sú krehké, chutné a sladkasté. Neskôr tvrdnú a strácajú sladkosť. V tejto fáze sú ideálne na kuchynské spracovanie a na mrazenie či zavarenie.

Ak hrach necháme celkom dozrieť, semená v strukoch stvrdnú. Struky potom oberáme suché, semená vylúpeme. Po vyčistení, vysušení a približne 24 až 48 hodinách strávených v mrazničke ho skladujeme vo vreckách alebo v sklenených pohároch v tmavej špajze. Počas zimy ho postupne využívame v kuchyni, prípadne ho môžeme použiť na jar na výsev.

Hrach cukrový (Pisum sativum var. saccharatum) vytvára široké dužinaté struky, ktoré neobsahujú tvrdú vrstvu šupky. Zberajú sa celé struky, kým sú semená vnútri ešte malé. Konzumujú sa surové, prípadne varené.

Hrášok na hriadke

Príprava pôdy

Pôda hrachu vyhovuje mierne zásaditá, priepustná, humózna, s drobnohrudkovitou štruktúrou a bez koreňov trvácich burín. Príliš sa mu nedarí v ílovitých a veľmi kamenistých či zmáčaných pôdach. Pred výsevom pôdu dobre a do hĺbky prekypríme, môžeme pridať preosiaty kompost a hrabličkami povrch dobre spracujeme. Vyberieme svetlé a neveterné stanovište.

Výsev a opora

Väčšina odrôd hrachu vyžaduje pri pestovaní oporu vysokú približne necelý meter, ktorú stačí pripraviť, až keď hrášok vzíde. Možné je použiť siete, drevené či kovové latky so špagátmi, ale i odrezky z husto rozvetvených stromov. Iba veľmi málo odrôd dorastá vyššie ako meter.

Semená vysievame jednotlivo približne 3 cm od seba a do hĺbky približne 4 – 6 cm, možný je výsev i do dvojradu (vzdialenosť medzi dvomi radmi je cca 15 cm). Medzi radmi (dvojradmi) necháme medzeru cca 50 cm. Pred samotným výsevom je vhodné semená namáčať asi 24 hodín v čistej vode, prípadne v roztoku s prípravkom na morenie. Semená vo vode napučia a to urýchli klíčenie. Hrach klíči už pri teplote 1 °C, ideálna je však teplota okolo 15 až 18 °C. Krátkodobo znáša i pokles teplôt na -3 °C.

Výsev hrášku

Morenie hrachu

Osivo hrachu je dostupné nenamorené, ale aj namorené, ošetrené fungicídom. Vtedy býva sfarbené napríklad naružovo. Takéto osivo nikdy nekonzumujeme. Ak vysievame vlastné osivo, môžeme ho moriť aj doma mikrobiálnym prípravkom Polyversum s obsahom užitočnej huby. Semená hrachu vložíme na niekoľko hodín do nádobky s roztokom prípravku. Objem roztoku by mal byť raz taký, ako je odhadovaný objem semien (keďže napučia).

Tip na výber odrody

Avola

Hrach Avola

Veľmi skorá dreňová odroda ‘Avola’ dorastá do 60 – 65 cm. Tupo zakončené struky s dĺžkou 8 cm obsahujú 8 – 10 veľkých tmavozelených semien. Vegetačné obdobie 60 – 65 dní. (Moravoseed)

Désirée

Hrach Désirée

Fialové struky odrody ‘Désirée’ schovávajú stredne veľké zelené a sladké semená. Rastliny dorastajú do výšky cca 80 cm. (Dobrá semena)

Kudrnáč

Hrach dreňový - Kudrnáč

Odroda dreňového hrachu ‘Kudrnáč’ má časť listov premenenú na úponky. Rastlina dorastá do výšky 60 – 70 cm. Struk je dlhý a prehnutý s 8 – 9 stredne veľkými semenami. (Dobrá semena)

Jessy

Hrach cukrový - Jessy

Struky cukrovej odrody ‘Jessy’ neobsahujú pevnú pergamenovú vrstvu, konzumujú sa celé. Sú dlhé 7 – 8 cm a obsahujú 7 – 9 semien. Vegetačné obdobie 60 – 65 dní. (Moravoseed)

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock, archív firiem
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku