Táto bylina s citrónovou vôňou lieči, odpudzuje komáre a dochucuje jedlá. Čo všetko sa skrýva za jej originálnym názvom – nádchovník?
Nádchovník citrónový (Plectranthus amboinicus)
Nádchovníku sa často hovorí aj kubánske oregano alebo grécky eukalyptus. U nás sa pestuje celoročne ako izbová rastlina, a tak ho budeme mať poruke aj v zime, keď sa nádcha a prechladnutie vyskytujú.
Nádchovník je natoľko zaužívaný ako bylina na liečbu nádchy, že sa zabúda, že je to tiež prírodný repelent či chuťovo výrazné korenie. Môžeme ním dochutiť omáčky, polievky alebo aj pečené a grilované mäso.
Listy sú bohatým zdrojom vitamínov A a C. Vďaka vonným siliciam voňajú po citróne a mäte. Pomáhajú pri liečbe chrípky či prechladnutia a pôsobia proti stresu.
Ako ho pestovať
S pestovaním nádchovníka si poradí každý začiatočník. Vyhovuje mu miestnosť s rozptýleným svetlom. Hoci je to rastlina pôvodom z Afriky, s priamym slnečným úpalom si veľmi dobre neporadí. Počas leta ju môžeme letniť na terase v polotieni.
Kožovité listy fungujú ako zásobáreň vody, takže si rastlina poradí aj so suchom. Nedostatok vody napokon znesie oveľa lepšie ako zamokrenie, kvetináč by nikdy nemal stáť dlho vo vode. Vyhovuje mu dobre priepustný substrát pre bylinky.
Staršie rastliny je možné na jar presadiť do čerstvého substrátu. Pretože nádchovník rastie naozaj bujne, je niekedy nutné ho dostatočne skrátiť, aby sa podporil kompaktný rast. Na hnojenie je nenáročný. Množí sa odrezkami, ktoré je možné zakoreniť v pohári s vodou alebo v piesčitom substráte.
Čerstvé listy počas celého roka
Keďže sa pestuje ako izbová rastlinka, jeho listy môžeme zberať v priebehu celého roka čerstvé. Skladovanie preto nie je nutné.
Pri veľkokolistých odrodách sa zbierajú celé listy aj so stopkou pomocou nožníc. Pri drobnolistých sa zberajú olistené vrcholky.
Viete, že…
…táto bylinka funguje ako prírodný repelent? Citrusovo mätová vôňa údajne odpudzuje komáre.
…jeho listy sa veľmi zle sušia? Dá sa to, ale musíme ich nechať niekoľko dní zvädnúť na bylinárskych sitách a potom dosušiť v sušičke na ovocie. Vo všetkých receptoch ich však môžeme použiť čerstvé.
…nádchovník nie je len jeden? V záhradníctvach sa stretneme s rôznymi druhmi i odrodami, ktoré sa líšia hlavne veľkosťou listov. Niektoré odrody môžu mať listy aj päťcentimetrové, lístky iných dosahujú priemer okolo centimetra.
Naša voľba
Nádchovník purpurový – veľké tmavozelené listy majú purpurovo sfarbenú rubovú stranu, používa sa na inhaláciu aj ako repelent
Nádchovník eukalyptový – oproti nádchovníku citrónovému má drobnejšie zelené lístky, používa sa proti nádche a na inhalácie
Nádchovník striebristý – je až meter vysoký druh s husto plstnatými striebristými listami, lieči nádchu
2 spôsoby, ako využiť nádchovník v kuchyni
Bylinková marináda na grilovanie
Tri veľké listy nasekáme na malé kúsky spolu s oreganom a yzopom. Zmiešame v miske s lyžicou plnotučnej horčice, so štipkou soli a 250 ml slnečnicového oleja. Marinádou potreté plátky mäsa dáme na niekoľko hodín v miske do chladničky.
Sirup z nádchovníka
20 veľkých listov dáme do misky, pridáme k nim olúpané a na plátky nakrájané 2 citróny, zalejeme litrom horúcej vody a dáme na chladné miesto na 24 hodín lúhovať. Potom scedíme a nálev zvaríme s 1 kg kryštálového cukru. Ešte horúce plníme do vyparených sirupových pohárov. Uchovávame v chlade.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…