Ligurček lekársky, ľudovo maggi niekomu vonia, niekto ho nemôže ani cítiť. Komu vonia, tomu väčšinou aj chutí. Komu chutí, ten ho má v záhrade už teraz alebo bude mať čoskoro. Pestuje sa ľahko, najmä z predpestovaných priesad.
Na pestovanie zo semienka to chce trpezlivosť, ktorá sa začne do výsledku pretavovať najskôr po roku. Na fotke vidno rastlinku, ktorá má mesiac a pol od zasiatia.
Ligurček nechá na seba síce najprv čakať, ale keď sa mu darí, dokáže vydržať 10-15 rokov a dorastať do 2 metrov. Preferuje skôr tieň.
Ligurčeková klasika
Kým je ligurčeku málo alebo tak akurát, dá sa spracúvať do bežného varenia za čerstva. Je veľmi silný a aromatický, preto je lepšie ho dávkovať buď pomenej alebo nakrátko. Do vývaru sa dá vložiť v zabalenom balíčku a po krátkom povarení jednoducho vytiahnuť.
Polievka ostane ochutená, voňavá, ale neprehluší všetky ostaté chute. Menej je rozhodne viac aj v prípade prírodného maggi.
Skladovanie
Ligurček sa dá dobre mraziť aj sušiť a tak využívať ako korenina v kuchyni celoročne. Mraziť ideálne v nasekanom stave, ale už som využila aj celé vetvičky.
Sušiť sa môže vcelku a po usušení sa ľahko rozdrví medzi dlaňami na prášok. V sušenej podobe je výraznou ingredienciou napríklad aj do domácej vegety.
Ligurček je obľúbená korenina, ale je to zároveň aj liečivá bylinka. Využiť sa dá aj do čaju, len s dlhším časom lúhovania. Pomáha pri problémoch s močovými cestami, prečisťuje, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, pri zahlienení a radí sa aj k afrodiziakám.
Tekuté domáce maggi
Keď sa rastlina rozbujnie, zrejme začnete hľadať recepty, kde je spotreba ligurčeka vysoká. Môžete vyskúšať domáce tekuté maggi.
Budeme potrebovať:
- obrovskú kyticu čerstvého ligučeka
- 0,5 l vody
- lyžička soli
- 2 polievkové lyžice oleja
Je to v podstate veľmi silný ligurčekový macerát, osolený a s olejovou zložkou. Nasekáme veľkú kyticu premytého ligurčeka aj so stonkami. Ideálne v mixéri, bude to fuška, aby bol fakt nadrobno.
Dáme na 20 – 30 min povariť do pollitra vody. Následne scedíme napríklad cez gázu a do macerátu pridáme soľ a olej.
Skúšala som aj olivový, ale rozhodne lepší je slnečnicový. Lepšie sa spojil s hmotou a v chlade netuhne a neoddeľuje sa tak, ako olivový.
Takýto upravený macerát vrátime do hrnca a pomaličky na nízkom stupni necháme redukovať na polovicu.Následne za horúca nafľaškujeme. Samozrejme množstvo vody prispôsobíme podľa potreby, z pollitra vody získate napokon cca 200 ml tekutého korenia.
K ligurčeku sa zvykne pre zaujímavejšiu chuť pridávať ešte napríklad majorán záhradný čerstvý alebo sušený. Hotové maggi skladujeme v chlade a používame naozaj malé množstvá na ochucovanie polievok či omáčok pri varení alebo aj priamo v tanieri. Pred použitím pretrepať.
Ligurčeková soľ
Druhý spôsob ako minúť veľa ligurčeka naraz je vyrobiť ligurčekovú soľ. Môže byť samozrejme čisto ligurčeková alebo aj kombinovaná s inými bylinkami.
Ale konkrétne ligurček je jedna z tých rastlín, ktoré si rozsahom chute vystačia aj bez ďalších doplnkov, takže smelo aj monotematicky.
Budeme potrebovať:
- stredne veľkú misu čerstvého ligurčeka
- šálku hrubozrnnej soli
Ligurček aj so stonkami nadrobno dáme rozsekať do mixéra a pridáme hrubozrnnú soľ. Zelenú vlhkú hmotu roztrieme rovnomerne na plech na papier na pečenie.
V lete sa dá sušiť na slnku, no rýchlejšie to bude v pootvorenej rúre na 50 stupňov. Ale aj tak rátajte, že to bude pár hodín.
Občas premiešať. Uskladníme vychladnutú úplne vysušenú bylinkovú soľ a používame pokojne aj na bežné solenie hocičoho.
Text a foto: Martina Töröková
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…