Medzi typické symboly jesene patrí okrem gaštanov, farebného lístia a šarkanov neodmysliteľne už aj Hokkaido. Ide o druh tekvice, ktorý je azda najznámejší a najobľúbenejší. Dá sa jednoducho pestovať, spracovať a vďaka priaznivým účinkom na zdravie sa stala súčasťou zdravého životného štýlu.
Ako pestovať a kedy zbierať Hokkaido
Hokkaido pochádza z Japonska, kde ju pestovali na sopečných pôdach rovnomenného ostrova. V našich podmienkach sa tekvici Hokkaido darí bez akýchkoľvek problémov. Je to jednoročná rastlina, ktorej stačí vyhradiť v záhrade kúsok miesta, kde sa bude plaziť. Ak jej dožičíte aj dostatočnú vlahu, odvďačí sa vám na jeseň bohatou úrodou tekvičiek. Plody sa od seba môžu líšiť v závislosti od odrody rôznym tvarom, sfarbením a veľkosťou. Zrelá tekvica Hokkaido má sýtu oranžovú farbu a stopku, ktorá začína schnúť.
Ako vyzerá a chutí Hokkaido?
- šupka: obsahuje vitamíny, nemusí sa šúpať (pokiaľ nemá znaky poškodenia, alebo je zo záhrady bez postrekov ) pretože pečením alebo varením ľahko zmäkne
- chuť: príjemná, typicky tekvicová s jemným sladkastým nádychom
- tvar: guľatý a pologuľatý tvar rôznych veľkostí. Typické sú menšie odrody, vážiace okolo 3 až 5 kg
- rozmanitosť použitia: tekvica Hokkaido je veľmi univerzálna a ľahko sa pridáva do stravy v sladkých aj slaných jedlách.
Hokkaido obsahuje veľa zdraviu prospešných látok
Tieto malé oranžové tekvičky sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov. Obsahujú predovšetkým vitamín A, B, C, E a ďalej vápnik, horčík, fosfor, draslík, karotenoidy, mangán, železo a vlákninu.
Okrem príjemnej chute je táto tekvica veľmi výživná a súvisia s ňou rôzne zdravotné benefity. Jej výživné látky a antioxidanty môžu efektívne posilniť imunitný systém, chrániť zrak, znížiť riziko určitých druhov rakoviny a podporiť zdravie srdca a pokožky. A čo viac, vďaka nízkemu obsahu kalórií je tekvica Hokkaido veľmi vhodná pri držaní diéty a na chudnutie. Pokúste sa zaradiť ju do svojho jedálnička aj vy, aby ste mohli ťažiť z jej výhod pre vaše zdravie nielen počas jesene.
Hokkaido recepty, ktoré nesmú chýbať počas sychravých jesenných dní na vašom stole
Krásne krémová Hokkaido polievka
Tradičná krémová polievka žltkastej farby a nezameniteľnej chuti. To je polievka, ktorú varia takmer všade.
Budeme potrebovať:
- 1 malá Hokkaido tekvica
- 2 zemiaky
- maslo
- smotana na varenie
- 1 kocka zeleninový bio bujón
- soľ
- korenie
- sušený zázvor
Postup:
Hokkaido očistíme, vyberieme dužinu a zvyšok nakrájame na kocky. V hrnci roztopíme maslo, osmahneme na ňom kúsky tekvice, pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a pridáme bujón. Varíme kým všetko nezmäkne.
Rozmixujeme, pridáme smotanu na varenie, dochutíme soľou, mletým korením a štipkou sušeného zázvoru. Podávame s kvapkou olivového oleja, posypanú rôznymi jadierkami.
Tip na originálne podávanie
Ak chcete oslniť hostí tradičným Hokkaido menu v netradičnej podobe stolovania, môžete sa inšpirovať. Potrebujeme viac tekvíc Hokkaido, ktorá vyčistíme od dužiny a polievku podávame priamo v nich.
Pečené Hokkaido s cviklou na cesnaku
Aj tento recept je nesmierne jednoduchý.
Suroviny:
- 1 malá Hokkaido tekvica
- 1 veľká cvikla
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup:
Tekvicu očistíme, nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame aj ošúpanú cviklu. Na plech vystlatý papierom na pečenie poukladáme plátky tekvice a cviklu, pridáme plátky cesnaku, polejeme olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme, kým tekvica s cviklou nie sú mäkké. Môžeme podávať s ochutenou kyslou smotanou.
Hokkaido koláč s krémom z mascarpone a bielej čokolády
Ako sladká bodka za dobrým obedom sa hodí koláč. Aj ten si môžete pripraviť z tekvice Hokkaido.
Budeme potrebovať:
- 250 gramov polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bicarbóny
- 1 lyžička soli
- 1 a pol lyžičky škorice
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 220 ml oleja
- 4 vajíčka
- 200 gramov hnedého cukru
- 100 gramov kryštálového cukru
- 400 gramov tekvicového pyré
Na krém:
- 200g bielej čokolády
- 200ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 250g mascarpone
Postup:
Najskôr si nachystáme tekvicové pyré. Hokkaido umyjeme, nakrájame, upečieme a pripravíme pyré.
Vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu a perníkové korenie. V druhej miske dobre vymiešame olej, vajcia, hnedý a kryštálový cukor spolu s tekvicovým pyré. Touto vlhkou zmesou zalejeme suchú a metličkou vypracujeme cesto (môžeme si pomôcť mixérom). Cesto vylejeme na plech a pečieme približne 30-40 minút na teplote 180 stupňov. Či je koláč hotový zistíme klasickým testom pomocou špáradla – pichneme ho do stredu cesta a pokiaľ sa cesto na špáradlo neprilepilo, je hotový. Pokiaľ by mal koláč tendenciu pripekať sa pri krajoch plechu, môžeme ho pri pečení prekryť alobalom.
Upečený a vychladnutý koláč potrieme krémom z bielej čokolády a mascarpone, ktorý si pripravíme nasledovne:
Čokoládu rozpustíme nad parou, necháme trošku vychladnúť. Potom ju zmiešame s mascarpone a vyšľahanou šľahačkou.
Dobru chuť!
Text: Mgr. Zuzana Mišotová, redakcia
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock
Zdravím záhradkári, prosím Vás, kto mate skusenosti, vyhodila som odpad z hokkai…