Na jeseň nesmú chýbať jedlá z tekvice Hokkaido. Vyskúšajte tieto overené recepty

Medzi typické symboly jesene patrí okrem gaštanov, farebného lístia a šarkanov neodmysliteľne už aj Hokkaido. Ide o druh tekvice, ktorý je azda najznámejší a najobľúbenejší. Dá sa jednoducho pestovať, spracovať a vďaka priaznivým účinkom na zdravie sa stala súčasťou zdravého životného štýlu.

Prekrojená tekvica Hokkaido na drevenej doske

Ako pestovať a kedy zbierať Hokkaido

Hokkaido pochádza z Japonska, kde ju pestovali na sopečných pôdach rovnomenného ostrova. V našich podmienkach sa tekvici Hokkaido darí bez akýchkoľvek problémov. Je to jednoročná rastlina, ktorej stačí vyhradiť v záhrade kúsok miesta, kde sa bude plaziť. Ak jej dožičíte aj dostatočnú vlahu, odvďačí sa vám na jeseň bohatou úrodou tekvičiek. Plody sa od seba môžu líšiť v závislosti od odrody rôznym tvarom, sfarbením a veľkosťou. Zrelá tekvica Hokkaido má sýtu oranžovú farbu a stopku, ktorá začína schnúť.

Zrelé Hokkaido

Ako vyzerá a chutí Hokkaido?

  • šupka: obsahuje vitamíny, nemusí sa šúpať (pokiaľ nemá znaky poškodenia, alebo je zo záhrady bez postrekov ) pretože pečením alebo varením ľahko zmäkne
  • chuť: príjemná, typicky tekvicová s jemným sladkastým nádychom
  • tvar: guľatý a pologuľatý tvar rôznych veľkostí. Typické sú menšie odrody, vážiace okolo 3 až 5 kg
  • rozmanitosť použitia: tekvica Hokkaido je veľmi univerzálna a ľahko sa pridáva do stravy v sladkých aj slaných jedlách.

Tekvice Hokkaido

Hokkaido obsahuje veľa zdraviu prospešných látok

Tieto malé oranžové tekvičky sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov. Obsahujú predovšetkým vitamín A, B, C, E a ďalej vápnik, horčík, fosfor, draslík, karotenoidy, mangán, železo a vlákninu.

Okrem príjemnej chute je táto tekvica veľmi výživná a súvisia s ňou rôzne zdravotné benefity. Jej výživné látky a antioxidanty môžu efektívne posilniť imunitný systém, chrániť zrak, znížiť riziko určitých druhov rakoviny a podporiť zdravie srdca a pokožky. A čo viac, vďaka nízkemu obsahu kalórií je tekvica Hokkaido veľmi vhodná pri držaní diéty a na chudnutie. Pokúste sa zaradiť ju do svojho jedálnička aj vy, aby ste mohli ťažiť z jej výhod pre vaše zdravie nielen počas jesene.

3 tekvice Hoikaido na stole s lístím

Hokkaido recepty, ktoré nesmú chýbať počas sychravých jesenných dní na vašom stole

Krásne krémová Hokkaido polievka

Tradičná krémová polievka žltkastej farby a nezameniteľnej chuti. To je polievka, ktorú varia takmer všade.

Budeme potrebovať:

  • 1 malá Hokkaido tekvica
  • 2 zemiaky
  • maslo
  • smotana na varenie
  • 1 kocka zeleninový bio bujón
  • soľ
  • korenie
  • sušený zázvor

Vydlabaná tekvica Hokkaido

Postup:

Hokkaido očistíme, vyberieme dužinu a zvyšok nakrájame na kocky. V hrnci roztopíme maslo, osmahneme na ňom kúsky tekvice, pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a pridáme bujón. Varíme kým všetko nezmäkne.

Rozmixujeme, pridáme smotanu na varenie, dochutíme soľou, mletým korením a štipkou sušeného zázvoru. Podávame s kvapkou olivového oleja, posypanú rôznymi jadierkami.

Krémová polievka z tekvice Hokkaido

Tip na originálne podávanie

Ak chcete oslniť hostí tradičným Hokkaido menu v netradičnej podobe stolovania, môžete sa inšpirovať. Potrebujeme viac tekvíc Hokkaido, ktorá vyčistíme od dužiny a polievku podávame priamo v nich.

Polievka z Hokkaida podávaná v tekviciach, sviatočné stolovanie

Pečené Hokkaido s cviklou na cesnaku

Aj tento recept je nesmierne jednoduchý.

Suroviny:

  • 1 malá Hokkaido tekvica
  • 1 veľká cvikla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Pečená tekvica Hokkaido s cviklou

Postup:

Tekvicu očistíme, nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame aj ošúpanú cviklu. Na plech vystlatý papierom na pečenie poukladáme plátky tekvice a cviklu, pridáme plátky cesnaku, polejeme olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme, kým tekvica s cviklou nie sú mäkké. Môžeme podávať s ochutenou kyslou smotanou.

Hokkaido koláč s krémom z mascarpone a bielej čokolády

Ako sladká bodka za dobrým obedom sa hodí koláč. Aj ten si môžete pripraviť z tekvice Hokkaido.

Budeme potrebovať:

  • 250 gramov polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bicarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 1 a pol lyžičky škorice
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 220 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 200 gramov hnedého cukru
  • 100 gramov kryštálového cukru
  • 400 gramov tekvicového pyré

Na krém:

  • 200g bielej čokolády
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 250g mascarpone

Koláč z tekvice Hokkaido

Postup:

Najskôr si nachystáme tekvicové pyré. Hokkaido umyjeme, nakrájame, upečieme a pripravíme pyré.

Vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu a perníkové korenie. V druhej miske dobre vymiešame olej, vajcia, hnedý a kryštálový cukor spolu s tekvicovým pyré. Touto vlhkou zmesou zalejeme suchú a metličkou vypracujeme cesto (môžeme si pomôcť mixérom). Cesto vylejeme na plech a pečieme približne 30-40 minút na teplote 180 stupňov. Či je koláč hotový zistíme klasickým testom pomocou špáradla – pichneme ho do stredu cesta a pokiaľ sa cesto na špáradlo neprilepilo, je hotový. Pokiaľ by mal koláč tendenciu pripekať sa pri krajoch plechu, môžeme ho pri pečení prekryť alobalom.

Koláč z tekvice Hokkaido

Upečený a vychladnutý koláč potrieme krémom z bielej čokolády a mascarpone, ktorý si pripravíme nasledovne:

Čokoládu rozpustíme nad parou, necháme trošku vychladnúť. Potom ju zmiešame s mascarpone a vyšľahanou šľahačkou.

Dobru chuť!

 

 

Text: Mgr. Zuzana Mišotová, redakcia
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku