Začína sa to nevinne. Chcete ozvláštniť rajčinový záhon. Zasejete aj nejaké žlté odrody a potom ich decká ofrflú, nechcú ich jesť a ako na potvoru sa práve tieto rozbehnú, rastú, množia, začínajú praskať, padať na zem.
Nemilosrdne ich oberte a o chvíľu z nich môžete mať hotový polotovar. Žltý pretlak!
Sľubovala som najjednoduchší recept, takže jednoducho. Budete potrebovať rajčiny. Na žltý pretlak samozrejme žlté. Množstvo akékoľvek.
Nazberáme, umyjeme.
Umyjeme naozaj poriadne.
Nakrájame, len pekné zrelé časti dáme variť do hrnca na 45 minút.
Následne zmixujeme ponormým mixérom a pokojne za horúca prepasírujeme. V site ostanú šupky aj semienka.
Hladkú hmotu vrátime na sporák a varíme ďalších 45 minút na miernom stupni. Na záver poriadne rozbubleme a nafľaškujeme.
Otočíme hore dnom na polhodinu, necháme aj dva dni chladnúť v horúcej deke.
Takýto pretlak je základom pre polievky či omáčky. Využitie rovnako ako červený, len je jednoducho žltý. Konzistencia relatívne sympatická, sú väčšinou dužinatejšie ako bežné červené odrody. Keď budete mať náladu na viac ako jednoduchosť, môžete pridať aj bylinky, soľ či cukor. Ak by ste mali viac času a preferujete hustejšie omáčky, môžete nechať po pasírovaní dlhšie povariť, čím sa pretlak zredukuje a zhustne.
Text a foto: Martina Töröková
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…