Sezóna vlašských orechov je tu. V parkoch a záhradách sa začínajú tieto drobné i väčšie zelené guličky pomaly otvárať. Akoby naznačovali, že je čas ich zberu. Vyrobte si s nami skvelú sladkú pochúťku, vďaka ktorej vám vlašské orechy zostanú dlhšie lahodné a nestihnú vám zhorknúť.
Zdravie ukryté v škrupinke
Orechy patria všeobecne medzi veľmi výživné potraviny. Poskytujú nám zdravé omega mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Vlašské orechy dokonca poskytujú neobvykle vysokú hladinu vitamínu E, ktorý pomáha predovšetkým nášmu kardiovaskulárnemu systému. Sú dokonalým antioxidantom, dokážu znižovať hladinu cholesterolu a skvele pomáhajú udržať dobrú imunitu. Nie nadarmo vyzerajú ako náš mozog. Práve pre mozog je jedenie orechov veľmi zdravé.
Pozor si však treba dávať pri ich skladovaní. Vzhľadom sa ich vysoký obsah omega mastných kyselín sa orechy na vzduchu mimoriadne rýchlo pokazia, zhorknú. Čím dlhšie sú orechy vylúskané, tým viac strácajú svoju hodnotu a môžu človeku dokonca viac uškodiť. Najlepšie je, ak ich vieme uskladniť efektívne. Niektorí záhradkári ich na sucho zavárajú, niektorí dokonca mrazia. Vyrobiť si z nich však môžete aj sladkú zdravú pochúťku.
Orechy v mede
Budete potrebovať čerstvé vlašské orechy, med a zaváraninový pohár.
Celý postup je extrémne jednoduchý a mimoriadne rýchly. Vlašské orechy stačí nasypať do zaváraninových pohárov a zaliať kvalitným medom, najlepšie poctivým slovenským. Ak ho máte priamo od včelára, o to lepšie. O mede je známe, že je prírodným antibiotikom. Pomáha pri bolesti hrdla, pri vykašliavaní a tiež celkovo podporuje našu imunitu.
Vlašské orechy zalievame medom až po okraj zaváraninového pohára. Orechy pred zaliatím nijako tepelne neupravujeme, aby sme v nich zachovali všetky potrebné, zdraviu prospešné látky. Rovnako tak ich neupravujeme ani ak ich ideme pridať do iných jedál. Stačí ich nakrájať a pridať do obľúbeného šalátu, k zelenine, ovociu alebo do dezertov.
Do medu môžete uložiť aj mix rôznych iných druhov orechov. Zabránite tým ich oxidovaniu pri dlhšom uskladnení. Hoci je táto sladká pochúťka zdravá, rovnako ako so všetkým to netreba preháňať s jej konzumáciou. Odporúčajú sa 2 -3 lyžičky tejto zmesi denne.
Taktiež je vhodné, aby sme konzumáciu samotných orechov veľmi nepreháňali. Patria totiž medzi vysokokalorické potraviny, čo sa môže pomerne skoro odzrkadliť na našej postave. Najideálnejšie je dopriať si denne iba hrsť tejto pochúťky. Vtedy si môžete byť istý, že si s ich konzumáciu doprajete aj kúsok zdravia.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: autor, Pixabay
Mozem nieco vysadzat do zahona pod orech? Zatial sa tam nicomu extremne nedarilo…