Poznáte makové mlieko? Jeho príprava je jednoduchá a využiť ho môžete aj pri pečení. Makové mlieko je výbornou alternatívou kravského mlieka. Nie je to však mlieko v pravom zmysle slova, ide o čisto rastlinný nápoj.
Rastlinné mlieka sú výbornou náhradou tých živočíšnych, najmä v prípade alergie na mlieko alebo pri liečbe niektorými liekmi, s ktorými sa nesmú konzumovať mliečne výrobky. Konkrétne makové mlieko má i veľa vápnika, ale aj ďalších minerálnych látok, ako je železo a zinok. Môžeme ním nahradiť kravské mlieko pri varení a pečení. Alebo si len tak naliať pohár makového mlieka.
Na rozdiel od makových semienok je „mlieko“ z maku oveľa lepšie stráviteľné, dokonca pomáha pri prekyslení organizmu. A to hlavne vtedy, ak ho vypijeme čerstvé. Odporúča sa tiež pri osteoporóze. Jeho príprava je vskutku jednoduchá. Navyše, ak si ho pripravíme doma, vieme, čo doň dávame, a vyhneme sa i mnohým prídavným látkam, ktoré obsahujú niektoré predávané rastlinné mlieka.
Čo budeme potrebovať?
Na 1 liter mlieka:
- 100 g maku
- 1 l vody
Náradie:
- stolový mixér (zvládne to aj výkonný tyčový, len to bude trvať dlhšie)
- tenké sitko
- gáza alebo plátenko (nie je nutnosťou)
- fľaša na skladovanie mlieka
Postup
1. PRÍPRAVA MAKU
Odvážime 100 g nemletého maku a nasypeme ho do nádoby s objemom viac ako 1 l.
2. NAMÁČANIE
Mak zalejeme 1 l vody, premiešame a necháme niekoľko hodín, najlepšie cez noc, namáčať pri izbovej teplote.
3. MIXOVANIE
Mak aj s vodou, v ktorej stál, prelejeme do stolového mixéra a mixujeme na najvyšší výkon. Niekoľkokrát zopakujeme.
4. CEDENIE
Zmes precedíme cez jemné sitko, ktoré položíme na širšiu misku. Ak také nemáme, použijeme gázu alebo plátenko.
5. STLÁČANIE
Mak v gáze poriadne rukou postláčame, aby vytiekla všetka tekutina. Ak cedíme cez sitko, pomôžeme si lyžicou.
Autorka radí:
- Počas namáčania má voda nevábne sivé sfarbenie. Nemusíte sa báť, po zmixovaní získa mlieko peknú bielu farbu.
- Po precedení nechajte mlieko v miske aspoň 5 minút odpočívať. Na dno klesnú usadeniny, ktoré pri opatrnom prelievaní naberačkou do fľaše ostanú v miske.
- Ak nemáte stolový mixér, môžete si doma makové mlieko vyrobiť aj pomocou tyčového. Bude to trvať o niečo dlhšie, ale dá sa to.
- Na zlepšenie chuti môžete mlieko mierne osladiť, prípadne ochutiť škoricou a vanilkou. Ak ho chcete popíjať pri prekyslení organizmu, sladenie neodporúčam.
- Ak pri príprave mlieka použijete menej vody, bude mlieko hustejšie, podobné ako smotana. V tomto prípade odporúčam dať na 100 g maku 800 ml vody.
- Hotové mliečko skladujeme v uzavretej fľaši v chladničke. Spotrebujeme do 3 dní.
- Zvyšky maku si môžeme tiež odložiť do chladničky a neskôr (do 3 dní) použiť do korpusov alebo náplní koláčov, napríklad do makovej štrúdle.
Text a realizácia: Soňa Maléterová
Foto: autorka, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Robite prosim niekto mlieko z mandli alebo inych orechov? Nejaky overeny recept…