Návod krok za krokom: Ako si vyrobiť domáce makové mlieko

Poznáte makové mlieko? Jeho príprava je jednoduchá a využiť ho môžete aj pri pečení. Makové mlieko je výbornou alternatívou kravského mlieka. Nie je to však mlieko v pravom zmysle slova, ide o čisto rastlinný nápoj.

Makové mlieko

Rastlinné mlieka sú výbornou náhradou tých živočíšnych, najmä v prípade alergie na mlieko alebo pri liečbe niektorými liekmi, s ktorými sa nesmú konzumovať mliečne výrobky. Konkrétne makové mlieko má i veľa vápnika, ale aj ďalších minerálnych látok, ako je železo a zinok. Môžeme ním nahradiť kravské mlieko pri varení a pečení. Alebo si len tak naliať pohár makového mlieka.

Na rozdiel od makových semienok je „mlieko“ z maku oveľa lepšie stráviteľné, dokonca pomáha pri prekyslení organizmu. A to hlavne vtedy, ak ho vypijeme čerstvé. Odporúča sa tiež pri osteoporóze. Jeho príprava je vskutku jednoduchá. Navyše, ak si ho pripravíme doma, vieme, čo doň dávame, a vyhneme sa i mnohým prídavným látkam, ktoré obsahujú niektoré predávané rastlinné mlieka.

Návod krok za krokom: Ako si vyrobiť domáce makové mlieko

Čo budeme potrebovať?

Na 1 liter mlieka:

  • 100 g maku
  • 1 l vody

Náradie:

  • stolový mixér (zvládne to aj výkonný tyčový, len to bude trvať dlhšie)
  • tenké sitko
  • gáza alebo plátenko (nie je nutnosťou)
  • fľaša na skladovanie mlieka

Postup

1. PRÍPRAVA MAKU

Váženie maku

Odvážime 100 g nemletého maku a nasypeme ho do nádoby s objemom viac ako 1 l.

2. NAMÁČANIE

Výroba makového mlieka

Mak zalejeme 1 l vody, premiešame a necháme niekoľko hodín, najlepšie cez noc, namáčať pri izbovej teplote.

3. MIXOVANIE

Výroba makového mlieka

Mak aj s vodou, v ktorej stál, prelejeme do stolového mixéra a mixujeme na najvyšší výkon. Niekoľkokrát zopakujeme.

4. CEDENIE

Makové mlieko

Zmes precedíme cez jemné sitko, ktoré položíme na širšiu misku. Ak také nemáme, použijeme gázu alebo plátenko.

5. STLÁČANIE

Makové mlieko

Mak v gáze poriadne rukou postláčame, aby vytiekla všetka tekutina. Ak cedíme cez sitko, pomôžeme si lyžicou.

Autorka radí:

  • Počas namáčania má voda nevábne sivé sfarbenie. Nemusíte sa báť, po zmixovaní získa mlieko peknú bielu farbu.
  • Po precedení nechajte mlieko v miske aspoň 5 minút odpočívať. Na dno klesnú usadeniny, ktoré pri opatrnom prelievaní naberačkou do fľaše ostanú v miske.
  • Ak nemáte stolový mixér, môžete si doma makové mlieko vyrobiť aj pomocou tyčového. Bude to trvať o niečo dlhšie, ale dá sa to.
  • Na zlepšenie chuti môžete mlieko mierne osladiť, prípadne ochutiť škoricou a vanilkou. Ak ho chcete popíjať pri prekyslení organizmu, sladenie neodporúčam.
  • Ak pri príprave mlieka použijete menej vody, bude mlieko hustejšie, podobné ako smotana. V tomto prípade odporúčam dať na 100 g maku 800 ml vody.
  • Hotové mliečko skladujeme v uzavretej fľaši v chladničke. Spotrebujeme do 3 dní.
  • Zvyšky maku si môžeme tiež odložiť do chladničky a neskôr (do 3 dní) použiť do korpusov alebo náplní koláčov, napríklad do makovej štrúdle.

 

 

Text a realizácia: Soňa Maléterová
Foto: autorka, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku