Pred niekoľkými storočiami patril mangold k najobľúbenejším listovým zeleninám. Dnes sa jeho obľuba vracia, a to vďaka jeho čerstvej zeleninovej chuti a dekoratívnym listom.
Mangold (Beta vulgaris var. cicla)
Hoci je príbuzný repe, používa sa podobne ako špenát. Na rozdiel od neho je však menej náročný na pestovanie, odoláva vyšším teplotám a má výrazne dlhšie obdobie zberu.
Mangold sa dá pestovať aj ako ‚baby leaf‘ pre zber mladých lístkov, ktoré sa uplatnia v zeleninových šalátoch.
Energetická hodnota je necelých 30 kcal. Listy obsahujú vitamíny B, C, A a K, z minerálov vápnik, horčík a železo. Podporujú zdravie kostí a zubov a celkovo vitalitu.
Ako pestovať mangold
Mangold je plodinou na slnko aj do polotieňa. Najlepšie rastie v hlinitopiesčitej pôde bohatej na živiny. Do záhona môžeme na jeseň zapracovať hnoj alebo na jar zrelým kompostom. Dá sa spoľahlivo pestovať v monokultúre aj v druhovo bohatej polykultúre spolu s inou zeleninou, s výnimkou špenátu a repy, pretože majú rovnaké nároky na živiny a napádajú ich rovnaké choroby a škodce.
Počas suchého leta vyžaduje výdatnú zálievku. Vysievame ho na jar najlepšie do riadkov do hĺbky dva centimetre. Hoci sa uvádza, že sa hodí iba na priamy výsev, mladé rastlinky je možné opatrne vyjednotiť a presadiť na iné miesto. Mangold je dvojročná rastlina, v druhom roku kvitne a prináša semená. Pre listy ho pestujeme ako jednoročný. Veľmi dobre prezimuje, takže sa môžeme dočkať aj zimnej alebo skorej jarnej úrody.
Akým spôsobom zberať listy
Nezberáme celú rastlinu naraz, ale listy (listových i stopkových odrôd) priebežne vylamujeme po obvode. Zberáme mladšie až stredne staré listy, staršie už totiž bývajú tuhšie. Postupne tak dorastajú nové.
Čerstvé listy sa dajú uchovať niekoľko dní v igelitovom vrecku v chladničke. Po tepelnej úprave ich možno zamraziť podobne ako špenát.
Viete, že…
… v dávnej histórii sa mangold pestoval hlavne na Sicílii? Práve odtiaľ sa rozšíril po Európe. Aj preto sa mu kedysi ľudovo hovorilo rímsky špenát.
… existujú listové a stopkové odrody? Ich použitie je veľmi podobné, avšak pri stopkovom mangolde sa počíta s využitím dužinatých stopiek napríklad do šalátov, zatiaľ čo ten listový je určený najmä ako letná náhrada špenátu. Pevné stopky sú tiež tuhšie a vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu.
… odrody s rôzne sfarbenými listami sa chuťovo líšia? Oplatí sa preto skúsiť rôzne a vybrať si takú, ktorá nám najviac vyhovuje.
… ho pomerne často napádajú slizniaky, pôdne háďatká alebo vošky? Je preto vhodné ho pestovať ďalej od špenátu a repy.
… mangold je možné pestovať aj v skleníku? Tam ho vysejeme v auguste a úrody sa dočkáme skoro na jar. Len ho nesmieme pod sklom nechať celkom vyschnúť.
Naša voľba odrôd
‘Bright Yellow F1’ – odroda so žltými stopkami a tmavozelenou listovou plochou
‘Lucullus’ – odroda s bielymi silnými stopkami a sviežou zelenou listovou plochou
‘Rhubarb Chard’ – skorá rýchlorastúca odroda s červenými stonkami a tmavozelenou listovou plochou
2 tipy, ako pripraviť mangold
Krémová polievka z mangoldu
Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, stopky mangoldu a 4 nakrájané zemiaky. Po pár minútach zalejeme kuracím vývarom, pridáme listy a varíme 10 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme 100 ml smotany, pretlačíme strúčik cesnaku a po minúte varu rozmixujeme tyčovým mixérom.
„Nepravý“ špenát
Listy mangoldu opláchneme v studenej vode. Tuhšie stonky môžeme vyrezať, varia sa dlhšie ako list. Listy nakrájame na väčšie kusy. Na dvoch lyžiciach oleja opražíme veľkú nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačíme 4 strúčiky cesnaku. Pridáme listy a dusíme domäkka. Nakoniec osolíme, okoreníme a pridáme na zahustenie 3 celé surové vajcia, ktoré poriadne premiešame.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, kto máte skúsenosti s pestovaním mangoldu, skúšam ho tento rok prvý k…