Nazbierajte si za hrsť fialiek! Využijete ich na liečivý sirup, tinktúru či obľúbenú pochúťku cisárovnej Sissi

Na tienistých a vlhkých miestach, pri plotoch a múrikoch, v záhradách, parkoch a sadoch nájdeme v tomto období fialové voňavé kvietky, ktoré tvoria celé koberce. Fialky patria medzi prvých poslov jari.

Fialky a ich využitie
Foto: Andrea Párkányová

Okrem toho, že je fialka (Viola odorata) krásna a fotogenická rastlinka, považuje sa za najstaršiu liečivku s mnohostranným využitím. Obsahuje saponíny, ktoré rozpúšťajú hlieny a liečia kašeľ, sliz, ktorý upokojuje kašľom podráždenú sliznicu, éterické oleje, v kvetoch violarubín a iné látky.

Fialka pomáha pri chorobách dýchacích ciest, najmä chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách, pri zápale. Má tiež čistiace a močopudné účinky na organizmus a uľavuje pri reumatických bolestiach a migréne.

Všestranné využitie fialky

Odvar z listov je účinný na obklady zapálených a opuchnutých miest, na omývanie hnisavých rán, kožných vredov a vyrážok, na oplachovanie vlasov pri lupinách. Z čerstvých kvetov sa získava silica, ktorá sa využíva v kozmetickom priemysle.

Jej využitie je naozaj všestranné – od sirupu, čaju, tinktúry, oleja až po cukor, víno, ocot a kandizované fialky. Jedlé kvety môžeme pridávať do šalátov, smoothie, naložiť ich do medu, ako ozdobu jedál a dezertov, zamraziť do kociek ľadu do domácich limonád. Na všetko využívame kvety fialky, iba na tinktúru celú rastlinku vrátane listu, kvetu aj koreňa.

Nazbierané fialky v košíku
Z čerstvých kvetov fialiek sa získava silica, ktorá sa využíva v kozmetickom priemysle. Foto: Andrea Párkányová

Fialkový sirup

Asi najznámejším je sirup z fialiek.

Necháme zovrieť 1 l vody, v ktorom rozpustime 1 kg kryštálového cukru. Miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Do mierne vychladnutého sirupu pridáme 3 hrste fialiek a necháme postáť cez noc. Potom kvietky scedíme a pridáme kyselinu citrónovú podľa chuti. Vďaka nej získa sirup fialkastú alebo ružovú farbu. Hotový sirup nalejeme do vysterilizovanej fľaše a skladujeme v chladničke.

Okrem toho, že účinkuje proti kašľu, je výborný na osladenie čaju a môžete si ho zaliať minerálnou vodou a piť od smädu počas teplých dní.

Čaj z fialiek

Kvety fialiek opatrne vysušíme. Po vysušení uskladňujeme v uzatvárateľnom pohári. 1-2 čajové lyžičky zalejeme 250 ml vriacej vody, necháme 5-10 minút lúhovať a pijeme po dúškoch. Môžeme pridať med a citrón. Používa sa pri migréne, prechladnutí a kašli.

Kvety fialiek namočené vo vode a pripravené na ďalšie spracovanie
Najznámejším spôsobom, ako využiť fialky, je sirup, čaj či tinktúra. Foto: Andrea Párkányová

Fialky zaliate v mede

Čerstvé kvietky zalejeme medom tak, aby boli ponorené. Necháme lúhovať aspoň 3 dni za občasného premiešania. Používa sa na osladenie čaju, do dezertov alebo po lyžičkách pri zahlienení.

Tinktúra z fialky

Na jej prípravu sa používa celá rastlinka, teda kvety, listy a môžeme aj koreň. Naložíme nimi tmavú fľašu a zalejeme 60 % liehom alebo domácou pálenkou. Dáme macerovať na tmavé miesto na 30 dní. Potom scedíme, zmes kvetov vyžmýkame a uložíme do uzatvárateľnej fľaše. Odložíme na chladné miesto do špajze. Dospelí užívajú zriedenú s čajom 3x denne 25 kvapiek.

Fialkový olej

Do 250 ml olivového oleja pridáme za hrsť kvetov a necháme týždeň macerovať. Potom ho scedíme. Je vhodný na vonkajšie použitie. Potierame ním hrdlo alebo hrudník pri bronchitíde, boľavé žily na nohách alebo na pokojný spánok na čelo alebo spánky pred spaním.

Fialkový voňavý cukor

Jeho príprava je jednoduchá. Čerstvé fialky naložíme priamo do cukru, kde sa nechajú približne 1 až 2 hodiny stáť. Potom ich vyberieme, aby do cukru nepustili vlhkosť. Použijeme do dezertov alebo nápojov.

Cukor prevoňaný fialkovými kvetmi
Prípava voňavého fialkového cukru je jednoduchá. Foto: Shutterstock

Fialkový ocot

Do pol litra jablčného alebo vínneho octu dáme lúhovať za hrsť čerstvých fialiek na cca 14 dní. Ocot sa sfarbí do ružova. Precedíme a používame do šalátov.

Kandizované fialky

Vedeli ste, že boli obľúbenou pochúťkou cisárovnej Sissi? Kvety fialiek potrieme bielkom a namáčame do kryštálového cukru. Necháme voľne vysušiť na vzduchu alebo v rúre na 40 stupňoch. Namiesto bielka môžeme použiť aj cukrový sirup z 30 g cukru a 30 g vody. Ozdobujeme ním dezerty.

Kandizované fialky
Vedeli ste, že kandizované fialky boli obľúbenou pochúťkou cisárovnej Sissi? Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku