Nepodceňujte bazalku! Voňavú bylinku využijete v kuchyni, ako repelent na terase aj na podporu trávenia a laktácie

Bazalka pravá je intenzívne voňajúca jednoročná bylinka. Okrem klasického druhu môžete siahnuť aj po odrodách s purpurovými alebo so škvrnitými listami či kompaktnej drobnolistej bazalke.

Bazalka pravá
Foto: iStock

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalka je jedna z najúčinnejších byliniek proti nadúvaniu a na podporu laktácie. Podporuje trávenie, uľavuje od bolesti brucha i od nevoľnosti. Sušená je aj v bylinných zmesiach proti stresu, nevoľnosti či bolestiam hlavy. Výborne sa hodí nielen na dochutenie jedál, ale nesmie chýbať ani v niektorých čajových zmesiach či dokonca v kozmetike.

Energetická hodnota 100 g čerstvých lístkov je iba 22 kalórií. Listy obsahujú vitamín A, K, horčík, železo, vápnik a draslík, ale i bielkoviny a oleje.

Bazalku možno ľahko pestovať v kvetináči za oknom alebo na balkóne. Tento spôsob pestovania použijeme aj v záhrade, kde je vysoký výskyt slizniakov.

Ako pestovať bazalku

Bazalku pravú vysievame v marci až apríli v teple interiéru alebo do pareniska, v máji po troch zmrznutých aj priamo na vonkajší záhon. Zvolíme piesčitý výsevný substrát, hĺbka výsevu je najviac 5 milimetrov.

Po vytvorení pravých listov môžeme sadeničky presadiť do väčších kvetináčov. Von ich vysádzame až v polovici mája, keď už nehrozia mrazy. Vyberieme jej slnečné stanovište, kde však bude zároveň chránená pred poludňajším úpalom. Vyžaduje dobre priepustnú pôdu bohatú na piesok aj humus.

Bazalkové listy
Foto: Shutterstock

Kompaktný rast pri všetkých odrodách podporíme vyštipovaním výhonkov. Keď sa objavia súkvetia, odstránime ich, čím prinútime rastlinu k tvorbe nových výhonkov a listov. Predĺžime tak obdobie zberu. Letná zálievka podporí rast po zbere.

V záhradníctvach je niekedy možné okrem klasických sadeníc natrafiť aj na vrúbľované, z ktorých sa dočkáme skoršieho zberu.

Ako zbierať a uskladniť lístky bazalky

Pri drobnolistých odrodách zberáme výhonky zaštipnutím približne na polovicu ich dĺžky. Z veľkolistých odrôd môžeme zberať i samostatné listy.

Najlepšie je konzumovať ju čo najskôr po zbere. Výhony s listami môžeme pár dní uchovať v pohári s vodou. Dlhodobo uchovávame sušené listy, i keď výrazne strácajú arómu, prípadne ich čerstvé nasekáme, zmiešame s maslom a zamrazíme.

Viete, že…

… bazalka je opradená mýtmi a v mnohých krajinách ju dokonca považovali za kúzelnú rastlinu? Používala sa ako afrodiziakum aj ako prostriedok na zaháňanie zlých duchov a démonov.
bazalka pestovaná v blízkosti paradajok zlepšuje chuť ich plodov?
… silná aróma tejto letničky funguje ako účinný repelent? Preto sa oplatí pestovať niekoľko kusov v blízkosti terasy alebo na balkóne.
… v záhradníctve sa môžete stretnúť aj s niekoľkými druhmi trvácej bazalky? Prezimujú však len v teplých oblastiach, v chladnejších je lepšie pestovať ich v kvetináči a na zimu ich preniesť do interiéru.

Odrody bazalky
Foto: Shutterstock

Naša voľba odrôd bazalky

‘Compact’: drobnolistá kompaktná odroda do šalátov je ideálna na pestovanie v nádobách
‘Purple Opaal’: väčšie purpurové listy majú výraznú arómu; používa sa do bylinkového octu aj na dochutenie ryžových pokrmov
‘Dark Green’: odroda s veľkými sýtozelenými listami je ideálna do šalátov

2 spôsoby, ako ju pripraviť

Bazalkové pesto

Do mixéra dáme 2,5 hrnčeka čerstvých bazalkových listov, 2 strúčiky cesnaku, veľkú štipku soli, menšiu hrsť píniových orieškov a pol hrnčeka strúhaného parmezánu. V priebehu mixovania prilievame pol hrnčeka olivového oleja. Mixujeme tak, aby zmes bola rozdrvená, ale ostali v nej aj drobné kúsky. Naložíme do pohárov a uchovávame v chladničke. Používame ako prísadu na cestoviny.

Zelené pesto z bazalky, píniových orechov a parmezánu
Foto: Shutterstock

Šalát s čerstvou bazalkou

Na stredne veľké kúsky nakrájame 10 čerstvých jahôd, 1 malú červenú cibuľu, 5 paradajok a 1 olúpané avokádo. Pridáme hrsť hráškových klíčkov, 400 g listov baby šalátu a hrsť čerstvej bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a jemne osolíme. Podávame so syrom feta.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: bazalka | bylinky | pesto

Diskusie na tému článku