K jeseni neodmysliteľne patrí aj vôňa jablkových koláčov. Ak vám už došla fantázia, vyskúšajte tieto jednoduché kysnuté rožteky. Perfektne sa hodia ako maškrta k čaju z termosky pri prechádzke jesennou prírodou.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 550 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- pol kocky droždia, alebo jeden sáčok sušeného droždia
- 1 vajce
- 3 lyžice kryštálového cukru
- štipka soli
- lyžička prášku do pečiva
- 150 ml oleja
Na plnku:
- 3 väčšie jablká
- 1 škoricový cukor
- lyžica kryštálového cukru
- vanilkový puding
- trochu vody
Ako na to?
Z mlieka a droždia si pripravíme kvások. Do misky nasypeme múku, štipku soli, cukor, pridáme vajíčko, prášok do pečiva a olej. Ak máme sušené droždie, zmiešame všetky suroviny dokopy a prilejeme len teplé mlieko. Vypracujeme jemné cesto. V prípade, že sa cesto príliš lepí, prisypeme múku podľa potreby.
Cesto necháme vykysnúť a počas tejto doby si pripravíme plnku. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme cukor a škoricový cukor a privedieme k varu. Chvíľku povaríme. Na záver pridáme vanilkový puding vymiešaný v približne 150 ml vody. Ak by zmes okamžite príliš zhustla, nebojte sa priliať viac vody.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozdelíme na 8 častí (ako keď krájame pizzu). Tieto naplníme vychladnutou plnkou, zrolujeme smerom od širšej strany k cípu a vytvarujeme do tvaru rožka. Hotové rožteky ukladáme na vymastený plech a každý potrieme olejom. Pečieme do zlata v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Prajeme dobrú chuť!
Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…