Neviete, čo s jablkami? Upečte si tieto výborné kysnuté rožteky

K jeseni neodmysliteľne patrí aj vôňa jablkových koláčov. Ak vám už došla fantázia, vyskúšajte tieto jednoduché kysnuté rožteky. Perfektne sa hodia ako maškrta k čaju z termosky pri prechádzke jesennou prírodou.

Kysnuté rožteky plnené jablkami

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 550 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • pol kocky droždia, alebo jeden sáčok sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • štipka soli
  • lyžička prášku do pečiva
  • 150 ml oleja

Na plnku:

  • 3 väčšie jablká
  • 1 škoricový cukor
  • lyžica kryštálového cukru
  • vanilkový puding
  • trochu vody

Ako na to?

Z mlieka a droždia si pripravíme kvások. Do misky nasypeme múku, štipku soli, cukor, pridáme vajíčko, prášok do pečiva a olej. Ak máme sušené droždie, zmiešame všetky suroviny dokopy a prilejeme len teplé mlieko. Vypracujeme jemné cesto. V prípade, že sa cesto príliš lepí, prisypeme múku podľa potreby.

Miesenie kysnutého cesta

Cesto necháme vykysnúť a počas tejto doby si pripravíme plnku. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme cukor a škoricový cukor a privedieme k varu. Chvíľku povaríme. Na záver pridáme vanilkový puding vymiešaný v približne 150 ml vody. Ak by zmes okamžite príliš zhustla, nebojte sa priliať viac vody.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozdelíme na 8 častí (ako keď krájame pizzu). Tieto naplníme vychladnutou plnkou, zrolujeme smerom od širšej strany k cípu a vytvarujeme do tvaru rožka. Hotové rožteky ukladáme na vymastený plech a každý potrieme olejom. Pečieme do zlata v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Prajeme dobrú chuť!

Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie