V jesennom období máme najlepšiu šancu spoznať chute rôznych odrôd tekvíc, keď čerstvé prichádzajú na pulty. Ktoré nám najviac zachutia, môžeme v ďalšom roku pestovať i sami.
Všetci vieme, ako vyzerá typická tekvica, však? Veľká, oranžová a guľatá. Vídame ju v období Haloweenu pred vchodmi do domov i v záhradách. Avšak to nie je všetko. Plod môže byť taktiež pruhovane zelený a strašidelnú ozdobu vytvoríme z odrôd s popolavou šupkou.
Existujú však aj plody v oceľovej modrej, žltej či vzorované, napríklad škvrnité alebo pruhované. Dalo by sa povedať, že tekvice sú také jesenné „zeleninové chameleóny“. Ich variabilita sa však vzhľadom nekončí. Najlepšie odrody majú vynikajúcu arómu a chuť takú typickú práve pre jeseň.
Veľkou prednosťou je, že ich nemusíme skonzumovať hneď po zbere, ale dobre dozreté plody sa dajú skladovať na neskoršie použitie. Dĺžka skladovania závisí od odrody a vo vhodných podmienkach sa pohybuje od niekoľkých týždňov cez mesiace až po viac ako pol roka.
Výber odrody aspoň trochu prispôsobíme lokalite, v ktorej pestujeme, napríklad skoré odrody uprednostníme v severnejších a chladnejších polohách. Keď máme v záhrade málo miesta, môžeme ich pestovať na opore, ide totiž o plazivé rastliny. „Baby“ plody (malé mladé plody) získame aj z väčších nádob. Trpia na podobné choroby ako uhorky, sú si totiž príbuzné.
Čo sa týka vlastného osiva, keďže sa ľahko sprášia, zo semienok z úžasného plodu zvyčajne nezískame v ďalšom roku plody rovnakého tvaru, farby či chute. Museli by sme totiž široko-ďaleko pestovať len jednu odrodu, aby použitie vlastných semienok bolo „spoľahlivé“.
Ako vybrať tekvicu na vyrezávanie
Tekvica na vyrezávanie nemusí byť úplne zrelá, aby jej šupka nebola príliš tvrdá. Uprednostníme ešte nie celkom dozretý plod s mäkšou šupkou. V záhrade to zistíme napríklad tak, že sa do šupky snažíme zaboriť necht. Ak to ide, bude sa nám vyrezávať dobre.
Odrody tekvice, ktoré využijete v kuchyni aj na Halloween
‘Sweet Dumpling’
Množstvo menších plodov sa hodí na pečenie len tak vcelku. Šupka má zelené rebrovanie striedané žltkastou mozaikou. Oranžová dužina má dobrú chuť.
‘Jack O’Lantern’
Toto je obľúbená tekvica na vyrezávanie na sviatok Halloween. Typický tvar plodov je guľatý, šupka je žiarivo oranžová. Sladkastá a oranžová dužina má dobrú chuť.
‘Crown Prince’
Jedna z najlepších odrôd na skladovanie, vydrží mesiace. Svetlooranžová dužina chutí trochu ako sladké zemiaky a má dobrú, hustú textúru.
Maslová tekvica
Menšie až stredne veľké plody vydržia pri dobrom skladovaní aj viac ako pol roka. Chutná oranžová dužina je výborná zakvapkaná olivovým olejom a upečená.
‘Knucklehead’
So svojou strašidelnou bradavičnatou šupkou zaujme najmä deti. Za hrudkami a hrbolčekmi sa však skrýva hustá a žltá dužina, ideálna na tekvicové koláče.
‘Kabocha’
Je oceňovaná pre intenzívnu chuť. Ľahko sa šúpe. Existuje z nej niekoľko variácií. Má menšie kompaktné plody a je vhodná aj do menších záhrad.
‘Turk’s Turban’
Vyniká naozaj zvláštnym až kurióznym tvarom, akoby zloženým z dvoch odlišných plodov. Ich priemer môže dosiahnuť 30 cm. Má jemnú orieškovú chuť.
‘Uchiki Kuri’
Odroda hokaidového typu sa dá pestovať aj na trelážach. Dozrieva skoro, konzumuje sa i s mladou šupkou. Skutočným ťahákom je akoby údená gaštanová príchuť.
Kedy zbierať tekvice
Keď sa plody začnú farbiť, podložíme pod ne napríklad tehlu. Vďaka tomu rovnomernejšie dozrejú a v prípade dažďov budú izolované od mokrej pôdy. Zberáme celkom vyfarbené plody, ktoré pri poklopaní znejú duto. Pomocou nožníc ich od rastliny odstrihneme aj so stopkou dlhou približne 10 cm.
Zo záhrady plody prenesieme za sklo na slnečné miesto, buď na parapet, alebo na stôl do interiéru, dielne či garáže. O dva až tri týždne šupka na plodoch vytvrdne, čo chráni dužinu a umožní dlhšie skladovanie.
Skladujeme ich stopkou nahor v suchej pivnici či v kôlni. Sucho a nižšie teploty (nie mráz) predlžujú možnosť skladovania. Väčšina dobre vyzretých plodov vydrží takto tri až štyri mesiace.
Ako pestovať tekvice
Semienka vysievame od polovice apríla v teple interiéru do hĺbky 2,5 cm, a to jedno semienko do jedného kvetináča s priemerom 7,5 cm. Položíme ho celou plochou na pôdu vodorovne. Udržiavame teplotu 18 – 21 °C. Von vysievame a sadenice vysádzame podľa teploty približne po 15. máji, keď pominie riziko neskorých jarných mrazov.
Priesady počas pekných teplých dní až do výsadby otužujeme, aby si zvykli na vonkajšie podmienky.
Pestujeme ich na slnečnom stanovišti chránenom pred vetrom. Pôdu v mieste výsadby obohatíme výdatnou dávkou dobre rozloženého kompostu a skypríme. Tekvice sadíme do riadkov, veľkoplodé so vzdialenosťou medzi radmi 150 až 200 cm a v riadku 80 až 100 cm. Pri maloplodých zmenšíme rozstup medzi radmi.
Mladé rastliny chránime pred slizniakmi, staršie pletivá sú odolné. Dobre zalievame. Rastúce poplazy, ktoré zavadzajú v chôdzi, stáčame do porastu a ak ich je priveľa, niekoľko z nich odstrihneme.
Text: Sally Nex
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada
Dobry den, potreboval by som radu. Prvy krat skusam predpestuvavat tekvice a cuk…