Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Sezónneho ovocia pribúda, studený front na ústupe, než teploty stúpnu ešte vyššie, prečítajte si tento text. Vyhnete sa chybám, ponúkam nové výrobné tipy, aj riešenia niektorých komplikácií, ktoré sa môžu objaviť.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Z akého ovocia sa dá koža vyrábať?

Takmer z každého, len niektoré druhy sú na to viac vhodné. Najlepšie je šťavnaté dužinaté ovocie. Nebojte sa dokonca kombinovať. Jeden druh nech je ale dominantný. Napríklad máte prevažne černice, k tomu čierne ríbezle, zopár jahôd. Pridáte jeden malý banán. Výsledok fantastický.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete
Alebo čerešne a zopár červených ríbezlí. Na zahustenie a zasladenie stačí vždy aspoň kúsok banánu k tomu. Rad radom môžete využívať všetko sezónne ovocie, ktoré záhrada poskytne.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Kedy ovocie pasírovať?

Ak vám výsledná rozmixovaná hmota nie je dostatočne sympatická. Čiže ide o individuálnu záležitosť. Jadierka niekomu prekážajú, niekomu nie.

Ja preferujem pasírovanie. A nielen jadierok ale aj tuhších šúp z marhúľ, či čerešní. Paserát (ako nazývam hmotu, ktorá ostane po pasírovaní) dávam manželovi do kvasu, aby mi nebolo ľúto odpadu.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Ako nestratiť nervy pri rozotieraní ovocia na plech?

Nerozotierajte! Nalejete ovocnú hmotu na pripravený plech s papierom na pečenie priamo do stredu. Chytíte ho oboma rukami a krúživými pohybmi rovnomerne rozmiestnite dávku po papieri.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Gumovou špachtľou upravíte už len detaily. Prípadne odhrniete hmotu zo záhybov papiera, kde sa môže zaseknúť neúmerne hrubšia vrstva.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Ako sušiť najefektívnejšie?

Plechy vyložte von na priame slnko, ideálne na dlažbu, betón, kachličky, skrátka na povrch, ktorý naakumuluje teplo čo najlepšie. V žiadnom prípade nie na trávnik, ostal by vypálený fľak.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Počas dňa prípadne premiestnime, aby kože neostali zrazu v tieni. Ak nemáte ideálne podmienky napríklad v malom byte s úzkymi parapetmi a bez balkóna, skúste dobrodružstvo. Vyjdite si s plechmi na strechu. Nezabudnúť vždy chrániť pred hmyzom a inými nečistotami. Stačí napnúť nad plech kúsok tylu, hustej záclony, či inej sieťoviny pomocou štipcov.

Ako dlho sa budú kože sušiť?

Dlho, celé hodiny. Záleží od konkrétneho ovocia, hrúbky sušenej vrstvy, od teploty a vlhkosti von. V najhorúcejšom lete stačia aj 4 hodiny, ale to je zriedkavé, pripravte sa, že to bude skôr viac. Keď je kúsok pod 30 stupňov, aj tých 8-9 hodín. Preto pripravujte ovocie najneskôr na obed, ideálne predpoludním. Vhodné podmienky sú od 25 stupňov a vyššie.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Ako spoznám, že je hotovo?

Okom – koža bude vyzerať celistvo a kompaktne. Následne dotykom – prejdete prstom a bude všetko tuhé a nelepivé a prst sa pri pokuse stlačiť nezaborí.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Čo robiť ak večer ešte nie sú kože dosť suché?

Skontrolujete, aké sú meteorologické vyhliadky na nasledujúci deň. Ak slnečno a teplo od rána, plech necháte na noc v suchu v interiéri a pokračujete v sušení na druhý deň.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Čo robiť, ak sa zrazu rozprší?

Všetko necháte tak a ako prvé utekáte ukryť kože pod strechu. Ak nestihnete, je možné, že to kože už nerozchodia. Nič horšie ako zriedenie s dažďovou vodou sa im nemôže stať. Teda áno, viem si predstaviť aj horšie veci. Omnoho horšie. Ale z tých bežných nástrah je problémom naozaj jedine dážď.

Čo robiť, ak to nebola len letná prehánka, ale prišiel studený front?

Vnútorné výčitky, že ste si vopred neskontrolovali predpoveď počasia nepomôžu. Navyše občas, keď treba ovocie už nutne spracovať a nečakať na ideálne podmienky, treba rátať aj s možnosťou, že sušiaca schopnosť slnka bude vypnutá. V takomto prípade sa dá využiť rúra. Na približne 50 stupňov Celzia a pootvorená. Plech treba z času na čas otáčať, aby sa moc nepresušila časť hlbšie v rúre a tá pri otvore neostala mäkká. Treba kontrolovať častejšie a v žiadnom prípade si to neurýchľovať vyššou teplotou.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Čo sa stane, ak prešvihnete ten správny moment a kože sa presušia priveľmi?

Budete nadávať. V takom prípade idú z papiera o čosi ťažšie. Prípadne veľmi ťažko. Osobne sa mi na slnku presušenie nepodarilo, tento problém sa však môže ľahko objaviť pri sušení v rúre.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

V takom prípade sa pohodlne usaďte, vezmite tenký nôž a tupou stranou si pomaly pomáhajte. Papier sa možno bude trhať, niekde nepôjde odlepiť a koža bude mať tendenciu lámať sa.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Je fajn nechať ju niekoľko hodín (maximálne z večera do rána) bez prikrytia na vzduchu. Hmota navlhne a prestane sa lámať. Až potom uskladniť.

Čo sa stane, ak nepridáte banán?

V zásade nič. Ostane sýtejšia farba. Koža bude menej sladká a zrejme sa z celkovej hmoty odparí viac vody, lebo ju nič hutné nezahustilo, čiže slobodno pripraviť hrubšiu vrstvu, aj 4 mm.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Môže sa udiať ale aj prekvapenie. Robila som kože len z červených ríbezlí. Až vás striasa, že? Áno, výsledok bol kyslý tak, že citróny bledli závisťou. Akoby ste jedli čistý vitamín C. Keď ochutnal muž, postavili sa mu všetky chlpy do pozoru. Vzala som von, nech skúsia susedia. Dovalili sa deti a zaprášilo sa po nich tak, že nieto jedinej fotky z tej dávky. Takže s banánom ako sladidlom smelo. A bez banánu veru smelo tiež.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Čo s použitým papierom na pečenie?

Ak sa podarí kožu oddeliť hladko, ostane vcelku zaujímavo sfarbený vláčny papier. Škoda vyhodiť. Okrem využitia na nejakú tvorbu pre decká, sa dá druhotne použiť ako štýlový obal na kože.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Neposlúži však tak kvalitne ako zatvárateľná nádoba, čiže buď len na okamžitú spotrebu alebo celý balíček treba dať ešte do nádoby zo skla či plastu, inak budú vlhnúť.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Ako spraviť kože ešte atraktívnejšie?

Táto otázka je zrejme nadbytočná. Pretože nastrihať do akýchkoľvek tvarov je ľahké riešenie, rýchle a dostatočne super. Ale kto má chuť experimentovať, skúste formičky na medovníky. Usušenú kožu stiahnutú z papiera preložte aspoň raz, aby bola vrstva hrubšia a zároveň zdola aj zhora hladká. Ale pokojne aj dvakrát, čiže 4 vrstvy kože.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdeteOvocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Položte na dosku a vykrajujte. Osvedčilo sa mi pritláčať formičky druhou doskou, pretože len tak rukami to bez bolesti nešlo.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Takýto vyšší level podoby ovocnej kože odporúčam pošetriť na výnimočné situácie. My sme ich úspešne využili na motiváciu detí počas vysokotatranskej turistiky.

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

Ovocné kože: Tipy a triky aké inde nenájdete

A na záver ešte osobné vysvetlenie, prečo ma ovocné kože tak nadchýnajú. Všeobecne nemám rada horúčavy. Nad 25 stupňov začínam hru o prežitie v tieni. Ale keď idem robiť kože, každý slnečný horúci deň zrazu poteší.

Presný postup krok za krokom, ako vyrobiť ovocnú kožu nájdete tu:

Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku