O tom, že kapusta má v kuchyni všestranné využitie, sme sa už presvedčili. Ak ste milovníkom slaného pečiva a máte chuť experimentovať, vyskúšajte si upiecť tieto pagáčiky.
Suroviny:
- 400g vyžmýkanej kvasenej kapusty
- 400g hladkej múky
- 140g bravčovej masti
- 2dcl mlieka
- kocka droždia (42g)
- 1čl soľ
- trošku cukru
- vajíčko na potretie
- semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové, tekvicové,…)
Postup prípravy
Z cukru, teplého mlieka a droždia si zarobíme kvások. Vlejeme ho k múke, masti, nadrobno pokrájanej kvasenej kapuste a soli.
Ručne vymiesime cesto, ktoré necháme približne 20 – 30 minút odpočívať.
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a povykrajujeme pagáče. Ak sa nám nechce vykrajovať, jednoducho cesto len pokrájame nožom na štvorce.
Poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a necháme ešte 35 minút podkysnúť.
Následne potrieme vajíčkom, posypeme semienkami (môžeme vynechať) a pečieme pri teplote 200 stupňov do zlata.
Tip:
Do cesta môžeme pridať aj mleté čierne korenie, podrvené škvarky, alebo nadrobno nakrájanú slaninu.
Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock
Je niekto alergický na niektoré rastliny v záhrade?