Poznáte najpálivejšie papričky sveta a vedeli by ste ich pestovať? Ich konzumácia ale nie je pre každého.
Kapsaicíny síce majú zdravotné benefity, ale keď nie ste zvyknutí na ich vysoké dávky, môžete si nimi aj ublížiť. Tie najpálivejšie odrody sveta patria k druhu paprika čínska.
V článku Ako na pálivú čínsku papriku prezradíme, čím sa jej pestovanie zásadne líši od klasickej papriky ročnej, kedy ju vysievať i vysádzať. Vysvetlíme tiež stupnicu pálivosti SHU a prezradíme prvú pomoc, keď to s ich ochutnávaním preženiete.
Čo sa ešte v novom čísle dozviete:
- 25 najkrajších izbových rastlín,
- prečo a ako sa riadiť podľa lunárneho kalendára,
- čo robiť v záhrade začiatkom roka,
- ktoré rastliny rezať v januári,
- o sršňovi ázijskom z pohľadu vedcov.
Toto všetko a oveľa viac hľadajte v januárovom vydaní časopisu Záhrada 10/2024, ktoré je v predaji od 16. 12. 2024. Nájdete ho v novinových stánkoch, v predajniach tlače, v obchodných reťazcoch a čerpacích staniciach. Môžete si ho tiež objednať elektronicky na www.jagastore.sk, www.predplatne.jaga.sk alebo floowie.com.
Galéria k článku
Text: Ing. Monika Felixová, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock, redakcia
Mám tri čínske ruže (ibištek čínsky) už niekoľko rokov, ale ešte ani jedna z nic…