Pestujeme šaláty v lete: Ktoré odrody zvládnu horúce dni?

  • 14.06.2024

Aj napriek tomu, že v letných mesiacoch máme na výber z mnohých druhov zeleniny, aj tak občas dostaneme chuť na šalát. Dôležité je vybrať správnu odrodu hlávkového šalátu na pestovanie v horúcich letných mesiacoch. A môžeme si vybrať buď z odrôd klasického hlávkového šalátu, alebo šalát ľadový či rímsky.

Hlávkový šalát BREMEX
Hlávkový šalát BREMEX Foto: SEMO

Odrody hlávkového šalátu

Medzi klasické odrody pestované v lete patrí bezpochyby DĚTENICKÁ ATRAKCE, MARS či JUPITER. Môžeme si vybrať i z celoročných šalátov, napríklad odrodu MARŠÁLUS, MERKURION, BREMEX, KAMENEX alebo BATAVUS.

Výborný zdravotný stav a odolnosť proti vybiehaniu do kvetu, to sú hlavné atribúty šalátu BREMEX. Tento pôvodne na rýchlenie určený šalát je však vďaka veľmi vysokej odolnosti proti vybiehaniu naozaj celoročným šalátom. Dá sa okrem rýchlenia pestovať i na jar a v jeseni, dokonca i v parnom lete.

BREMEX je veľmi skorá odroda. Tvorí rovnako veľké, ale pevnejšie a lepšie uzavreté hlávky. Listy sú hladké, svetlozelené. Hlávka má hmotnosť okolo 220 gramov. BREMEX vďaka vyššej odolnosti proti vybiehaniu vydrží dlhšie na záhone. Je rezistentná k plesni šalátovej, rasy NL 1-25.

Hlávkový šalát BREMEX
Hlávkový šalát BREMEX Foto: SEMO

Vysievanie aj pri vyšších teplotách

Vzhľadom na to, že sa v poslednom čase čoraz častejšie vyskytujú extrémne vysoké teploty nielen v letných, ale i v jarných mesiacoch, môžeme sa viac a viac stretávať s horším vzchádzaním výsevov šalátov. Optimálna teplota pro klíčení osiva šalátu je 15 °C. Preto sme osivo šalátu upravili technológiou, ktorá sa doteraz bežnejšie používala len v južných krajinách, ako je južné Taliansko, Španielsko a Portugalsko.

Osivo šalátu prešlo špeciálnou úpravou, ktorá mu umožňuje klíčiť pri vyšších teplotách. Toto špeciálne ošetrenie osiva poruší tepelnú dormanciu i fotodormanciu a umožní osivu klíčiť pri vysokých teplotách i v svetlých alebo tmavých podmienkach. V podstate ide o akúsi „formu predklíčenia“ osiva šalátu.

Pre túto úpravu sme do malého balenia vybrali odrodu celoročného poľného šalátu MARŠÁLUS, šalátu s výborným zdravotným stavom a vysokou odolnosťou proti vybiehaniu.

MARŠÁLUS je skorá odroda tvoriaca veľké svetlozelené hlávky s tuhšími listami. Tento šalát je vhodný na celoročné poľné pestovanie. Vyniká vysokou odolností proti prehrievaniu hlávky, čo ho predurčuje na pestovanie v horúcom letnom období.

Odrody ľadového šalátu

Tí z vás, ktorí dávajú prednosť ľadovému šalátu, môžu skúsiť starú českú odrodu PRAŽAN alebo novšiu MEDIMO. Konzumácia ľadového šalátu je čoraz viac obľúbená vďaka rozmachu predaja tejto zeleniny v obchodnej sieti. Z hľadiska distribúcie má tento typ totiž oproti nášmu klasickému maslovému šalátu jednu obrovskú výhodu – jeho hlávky sú tuhšie, súčasne však krehké a relatívne dobre a dlho skladovateľné. Keď sa k tomu pridá výborná chuť, nemôžeme sa čudovať, že popularita ľadového šalátu ide v posledných rokoch strmo nahor.

Vzhľadovo sa ľadový šalát podobá hlávkovému, ale listy sú tuhšie, drží pevnejšie pri sebe a tvoria kompaktnú guľovitú hlávku. Jeho chuť je sladkastá, výborne sa hodí na priamu konzumáciu buď samotný, alebo do zmesi s inou čerstvou zeleninou. Obsahuje viac vody a menej vlákniny, z čoho pramení jeho krehkosť a jemnosť.

MEDIMO je poloskorý ľadový šalát s veľkými hlávkami guľovitého až oválne guľovitého tvaru so stredným manžetovým listom. Hlávky sú odolné proti prehrievaniu a zahnívaniu, možno ich s úspechom pestovať i v letnom období.

Ľadový šalát MEDIMO
Ľadový šalát MEDIMO Foto: SEMO

Odrody rímskeho šalátu

Kto by nepoznal šalát Caesar, ktorého hlavnou a tradičnou ingredienciou je rímsky šalát. Menej tradične možno tento šalát aj osmahnúť, dusiť, zapekať nebo grilovať.

Kompaktný, malý, rýchle rastúci rímsky šalát, to je odroda LITTLE GEM, ktorá si vás získa svojou chuťou a štruktúrou hlávky. Je krehký ako ľadový šalát a sladký ako klasický hlávkový. V češtine Little Gem znamená „malý drahokam“.

Rímsky šalát LITTLE GEM je mimoriadne odolný proti chorobám. Môžeme vysievať každé 3 týždne, čím si zaistíme vždy čerstvý šalát. Od jari do jesene je možné ho pestovať ako vonkajšiu kultúru, v zimnom období ho potom pestujeme v krytých priestoroch – skleníku alebo i hrantíku za oknom. Vďaka možnosti pestovania v nádobách je zaradený do kolekcie MINI.

Mini rímsky šalát LITTLE GEM
Rímsky šalát LITTLE GEM Foto: SEMO

Galéria k článku

Zdroj: PR článok SEMO a. s.

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov