Pór nespôsobuje tráviace komplikácie ako cibuľa či cesnak a jeho konzumáciou predchádzate tvorbe kŕčových žíl

Svieža chuť póru je pre väčšinu z nás príjemnejšia než ostrejšia chuť cibule či cesnaku. Pestovať môžeme letné alebo zimné odrody, málo známy je vytrvalý pór.

Pór

Výživová hodnota

Energetická hodnota je necelých 40 kcal. Obsahuje najmä sacharidy, vlákninu, vitamíny A a C, z minerálnych látok zinok, vápnik a železo. Jeho konzumácia je prevenciou tvorby kŕčových žíl.

Ako ho pestovať

Pestovanie póru nie je zložité. Niektoré odrody sa dajú predpestovať výsevom do kvetináča počas februára, iné sa vysievajú priamo na záhon do riadkov vo vzdialenosti okolo tridsiatich centimetrov. Vyklíčené rastliny sa potom vyjednotia na vzdialenosť 10 cm. Predpestovaným sadeniciam je pri výsadbe na záhon potrebné skrátiť nožnicami listy aj korene.

Rastlinám sa najlepšie darí na slnku v dobre vyhnojenej pôde. Vhodnou predplodinou sú zemiaky hnojené hnojom, inak môžeme záhon dva týždne pred výsadbou pohnojiť kompostom. Počas rastu ho pravidelne zalievame a pohnojíme. Aby sme podporili tvorbu bielej konzumnej časti, rastliny opatrne prihŕňame pôdou. Rovnako ako pri cibuli a cesnaku platí, že ho nesmieme opakovane vysádzať na rovnaké miesto, a to z dôvodu vysokého rizika výskytu chorôb a škodcov.

Častým škodcom je mucha vŕtavka pórová, ktorej larvy vyvŕtavajú v podzemnej časti póru chodbičky. Ochránime ho tak, že rastliny zakryjeme netkanou textíliou alebo použijeme chemický postrek.

Pór

Zber a uskladnenie

Zberáme postupne podľa potreby celé rastliny, letný pór od augusta, niekedy už od júla, zimné odrody od jesene do jari. Počas zimy ho vyberáme, keď pôda nie je zamrznutá, prípadne si pár kusov pred mrazmi vyberieme a založíme do substrátu na chladnom a tmavom mieste.

Na chladnom a tmavom mieste vydrží pór obalený v novinách asi mesiac, v chladničke približne dva týždne. Môžeme ho aj nakrájať a po blanšírovaní alebo aj bez neho zamraziť na max. jeden rok.

Naša voľba odrôd

  • Bystrín F1 – letná odroda s dlhou konzumnou časťou odolná proti vysokým teplotám aj poliehaniu.
  • Gigante Suizo – obľúbená letná odroda s rýchlym rastom a vysokými výnosmi, konzumná časť je dlhá okolo 25 cm.
  • Elefant – zimná odroda vhodná na prezimovanie a skorý jarný zber, konzumná časť je kratšia a mohutná.

Pór

Vytrvalý pór

Vytrvalý pór (Allium ampeloprassum) sa chuťou vyrovná klasickému póru. Vysieva sa od februára do misiek na okenný parapet. Keď rastlinky vyrastú na 10 – 20 cm, vyberieme tie najsilnejšie a rozsadíme ich. Predpestované sadenice vysádzame na hriadky od apríla do konca mája. Vytrvalý pór ocení slnečné miesto a priepustnú pôdu, dobre odoláva suchu i mrazu (do -25°C).

V záhrade sa dá pestovať ako trvalka. V prvom roku sa rastlina podobá klasickému póru, v ďalších rokoch vytvoria rastliny dcérske cibuľky (s hrúbkou 1 – 2 cm), z ktorých sa rozrastá. Rozmnožiť si ho môžeme delením vzniknutých trsov. Rastlina v druhom roku zakvitne. Ak nepotrebujeme semienka, kvetné stonky včas odstrihneme.

Viete, že…

  • …hoci má pór výraznú cibuľovitú chuť i vôňu, väčšinou nespôsobuje komplikácie tým stravníkom, ktorí sa musia vyhýbať cibuli a cesnaku?
  • …každá časť póru chutí trochu inak? Bielená časť je šťavnatejšia, krehkejšia a chuťovo jemnejšia, zelená časť pevnejšia a o dosť ostrejšia.
  • …pór sa pestoval už v starom Egypte, kde bol považovaný za posvätnú rastlinu?
  • …najväčším súčasným pestovateľom póru je Francúzsko? V Anglicku sa zase na výstavách chvália výpestkami póru miestni šľachtitelia.
  • …okrem muchy vŕtavky môže pór trpieť aj hrdzou, listovou hnilobou a obľubujú ho i slimáky či pôdne háďatká?
    …vhodnými susedmi póru je mrkva, zeler, šalát alebo špargľa?

Pór v kuchyni

Pór má všestranné využitie, hodí sa do polievok, nátierok, zeleninových šalátov k mäsu či len tak na chlebík s maslom. Dôležitý je v ázijskej kuchyni.

Pórová polievka

Pórový krém

2 očistené póry aj s časťou zelenej vňate nakrájame na kolieska, 4 zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Pór opražíme na masle, pridáme zemiaky a chvíľu smažíme. Pridáme 3 roztreté strúčiky cesnaku a 1 l zeleninového vývaru. Povaríme 20 minút a rozmixujeme tyčovým mixérom. Osolíme a okoreníme.

Nátierka

Pór nakrájaný na malé kúsky podusíme na masle do sklovita. Po vychladnutí pridáme 2 kusy žervé a najemno nastrúhané uvarené vajcia. Osolíme a pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Text: Ing. Lucie Peukertová, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: pór | zelenina

Diskusie na tému článku